Havadis

KAMUOYUNA DUYURU

Bilim ve Sanat Vakfı olarak aziz milletimizin demokratik iradesini hiçe saymaya yeltenen alçakça darbe girişimini telin ediyor, tarih şuuru ve siyasi olgunluğuyla milletimizin tüm kurum ve temsilcileriyle birlikte bu hain girişime verdiği cevabı takdirle ve minnetle karşılıyor; şehitlerimize rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Mezuniyet Töreni Yapıldı

İstanbul Şehir Üniversitesi Mezuniyet programı 3 Haziran 2016 Cuma günü üniversitenin Doğu Kampüsü’nde öğrenciler, öğrenci aileleri, öğretim üyeleri ve konukların katılımıyla gerçekleşti. Törende rektör Prof. Dr. Cengiz Kallek, T.C 26. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, öğrenci konseyi başkanı Enes Uslu ve okul birincisi Büşra Selman birer konuşma yaptılar. 246 mezunun diplomalarını teslim aldığı program, kep atma merasiminin ardından Batı Kampüsü’nde verilen ikram ile sona erdi.

“Uluslararası Lisansüstü Balkan Çalışmaları Sempozyumu” Gerçekleşti

Bilim ve Sanat Vakfı’nın Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı desteğiyle yürüttüğü “Türkiye ve Balkanlar Arası İlmi Münasebetlerin Güçlendirilmesi” projesi çerçevesinde lisansüstü eğitim gören öğrenciler ve araştırmacı adayları ile Balkan coğrafyasına dair siyasi ve sosyal gelişmeler, tarih yazımı ve algısı, kültür ve edebiyat gibi alanlardaki temel meseleleri tartışmayı ve ilgili araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlayan bir sempozyum organize edildi. 13-14 Mayıs 2016 günleri vakıf merkezimizde yapılan sempozyumda eğitim ve akademik etkileşim, tarih yazımı ve ideolojiler, kimlik ve hafıza, tasavvuf kültürü ve dini akımlar, sosyal değişimler, tarihi ve sanatsal miras, dış politika ve diplomasi, göç ve azınlıklar, güncel sosyo-politik ilişkiler gibi ana temalar çerçevesinde 14 oturum yapıldı ve 54 bildiri sunuldu.

BİSAV 27. Öğrenci Sempozyumu Yapıldı

Bilim ve Sanat Vakfı’nın geleneksel hâle gelen öğrenci sempozyumlarının 27.’si, 7 Mayıs 2016 günü vakfın Vefa’daki merkezinde düzenlendi. İslam Medeniyeti, Siyaset, İktisat, Sinema, Sosyoloji, Bilim Tarihi, Uluslararası İlişkiler gibi farklı disiplinlerden on beş tebliğin sunulduğu sempozyum, genel katılıma açık olarak gerçekleşti.

“Sinemaya Genç Adımlar Belgesel Film Atölyesi” ile Gençler Film Çekiyor

Türk Sineması Araştırmaları (TSA), “Sinemaya Genç Adımlar” adıyla sinema tarihi ağırlıklı bir belgesel film atölyesi başlattı. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı ile desteklenen ve 18-24 yaş arasındaki gençlere yönelik atölyenin pratiğe dönük son aşaması, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Marmara Medya Merkezi’nin teknik desteği ile yürütülüyor. Atölye boyunca doksan altı saat seminer verildi. Bu kapsamda haftalık film seyretme, filmler üzerine teorik tartışma yürütme ve metin okuma gibi çalışmalar yapıldı. Eylül ayının başında seminer dönemi sona eren proje kapsamında yapımı planlanan iki belgesel filmin çekimlerine başlandı. Senaryo danışmanlığını Burçak Evren’in, süpervizör yönetmenliğini ise Koray Sevindi’nin üstlendiği Ayastefanos adlı belgesel filmin 30 Eylül’de başlayan, İstanbul’un bazı noktalarının yanısıra, kapalı mekânlarda gerçekleştirilen çekimlerine tüm proje ekibi katıldı. Peyami Çelikcan’ın senaryo danışmanlığını, Sinan Sertel’in süpervizör yönetmenliğini yaptığı Kayıp Zamanın Hüznü: Şehzadebaşı ve Sinemaları adlı belgeselin senaryo ve ön hazırlık çalışmaları tamamlandı. 15 Ekim’de başlayan çekimler, İstanbul’un çeşitli semtlerinde ve mekânlarında sürdürülüyor. Çekimlerde proje ekibine İstanbul Şehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi öğrencileri gönüllü destek veriyorlar.

Sözlü Tarih Projesinde Sona Geliniyor

Bilim ve Sanat Vakfı’nın İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nin ortaklığı ile 1 Eylül 2015’te başlattığı ‘’Sözlü Tarih Araştırmaları veritabanı ve İstanbul’un Mekânsal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri’’ projesi kapsamında öncelikle İstanbul, sonrasında ise Türkiye genelinde yapılmış sözlü tarih araştırmalarına erişim imkânı sunan bir veritabanı oluşturuluyor. Akademisyenlerin, öğrencilerin ve araştırmacıların kullanımına sunulan; bilimsel, güvenilir, kapsamlı ve tasnifli bir başvuru kaynağı olan Sözlü Tarih Araştırmaları veritabanına 2700 sözlü tarih görüşmesinin yanısıra sözlü tarihle ilgili yayınlamış 585 kitap, makale ve tez kaydedilmektedir. Ayrıca bir yıllık proje sürecinde, yeni çalışmalara model oluşturabilecek sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştiriliyor.

2016 BİSAV Uluslararası Öğrenciler
İhtisas Programı’nda İlk Dönem Bitti

Bilim ve Sanat Vakfı’nın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 2016 Uluslararası Öğrenciler İhtisas Programı’nın ilk dönemi sona erdi. Program dâhilinde Türkiye’de sosyal bilimler alanında eğitim gören yabancı uyruklu yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ihtisas seminerleri gerçekleştirildi. İlk dönemi 4 Haziran 2016’da son bulan programın ikinci dönemi 4 Kasım 2016’da başlayacak. İlk safhası seminer ağırlıklı olan programda bu sefer okuma grupları ve atölye etkinlikleri olacak. Eğitim programı 4 Kasım-31 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek ve toplamda 80 saatlik bir müfredat yer alacak.

Dîvân 40 Çıktı

Dîvân Dergisi’nin 40. Sayısı; 19. yüzyıl Osmanlı Suriye’sinden Amerika kıtasına göçleri, 12-13. yüzyıllarda Dımaşk’ta kurulan medreseleri ve özne, dil ve hakikat arasındaki ilişkiyi konu alan üç makaleyi okurlarına sunuyor. Muhtelif akademik alanlardaki güncel kitapları konu alan değerlendirme yazıları kısmı ise ilgililerini bekleyen bir diğer kısım. Ayrıntılı bilgi ve önceki sayılardaki makale ve yazılar için www.divandergisi.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hayal Perdesi’nin 53. ve 54. Sayıları Çıktı

İnatçılar filminin kapağa taşındığı 53. sayıda, Vizyon sayfalarında İnatçılar dışında Zootropolis: Hayvanlar Şehri, Bin Başlı Canavar filmleri, Vizyon Ötesi’nde Sonsuzluk Teorisi’ne yer veriliyor. Anısına bölümünde 4 Temmuz 2016’da vefat eden yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin sinemasına değiniliyor. Hayal Perdesi’nin yaz sayısında tatil filmleri dosyası var. Ayrıca sinema salonlarının tenhalaştığı yaz günlerinde filmlere alternatif oluşturan dizilerden dördü; Mr. Robot, Game of Thrones, Peaky Blinders ve 46: Yok Olan değerlendiriliyor. 

“Kendi Halkına Kurşun Sıkmak” kapaklı 54. sayıda, Celil Civan ve Aybala Hilâl Yüksel 15 Temmuz darbe girişiminin hatırlattığı filmleri tartışıyorlar. Akademi sayfalarında ise Veli Boztepe’nin yazısının başlığı, “Askeri Darbelerin Türk Sinemasına Etkileri”. Derginin Vizyon sayfalarında Rüzgarda Salınan Nilüfer, Hayalet Avcıları, Café Society, Denizdeki Ateş filmleri, Vizyon Ötesi’nde Veronique’in İkili Yaşamı değerlendiriliyor. Söyleşi sayfalarında Türkiye’nin Oscar adayı seçilen Kalandar Soğuğu filmiyle yönetmen Mustafa Kara yer alıyor.

TALİD’in İlk 17 Sayısı İnternette

Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin tarih, bilim, edebiyat, siyaset, hukuk, şehir, sosyoloji, felsefe, eğitim, mimari, iktisat gibi farklı alanlardaki Türkiye araştırmalarının yer aldığı sayıları, araştırmacıların erişimine sunuldu. www.talid.org ve www.bisav.academia.edu/talid web adresleri üzerinden ücretsiz şekilde ulaşabilirsiniz.

Tarih Araştırmalarında Yaklaşım, Yöntem ve Kaynaklar Serisi Devam Ediyor

Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde güncel bilgi, yaklaşım ve yöntemleri belirli konular ve örnekler çerçevesinde tartışmayı hedefleyen “Tarih Araştırmalarında Yaklaşım, Yöntem ve Kaynaklar” başlıklı program dizisi sürüyor. Serinin üçüncü ayağında Osmanlı tarihçiliği ulema tarihi perspektifinden Abdurrahman Atçıl nezaretinde katılımcılarla birlikte tartışıldı. “Osmanlı Ulemasını Tartışmak” seminerinde; ulema tarihinin meseleleri ve temel yaklaşımlar, Osmanlı uleması tarihi ile ilgili arşiv ve yazma kaynaklarının yanısıra, bunların yorumlanmasında kullanılabilecek yöntemler, Osmanlı ulema tarihinin ilgili olduğu alanlar ve mevcut çalışmalardan örnekler 5, 12, 19 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenen dört oturumla ele alındı.

Yaz Dönemi Osmanlıca Seminerleri Tamamlandı

Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen 28. Dönem Osmanlıca seminerleri matbu düzeyinde Osmanlıca 2, yazma düzeyinde ise Paleografya 1 ve Paleografya 2 sınıfları açılarak başlatıldı. Yoğun bir ilgi gören seminerler vakfın merkez binasında 1-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi.

2015-16 Dönemi Kademe Programı Sona Erdi

Vakfımızın 1988’den bu yana sürdürdüğü Kademe Programı’nın 2015-2016 dönemi, eski ve yeni kademe öğrencilerinin davet edildiği Mustafa Özel’in “Faust’da Modernlik ve Simyevi İktisat” başlıklı semineriyle birlikte renkli bir atmosferde sona erdi. Bilindiği üzere, her yıl güz ve bahar dönemleri sonunda yapılan yazılı ve sözlü değerlendirme sürecini geçenler bir sonraki eğitim döneminde oluşturulan Kademe gruplarına dâhil oluyorlar. Düşünce Tarihi ve Dünya Tarihi başlıkları altında belirlenen yoğun bir okuma programından oluşan Kademe seminerlerinde farklı disiplinlerden bir araya gelen öğrencilerin düşünce serüvenlerine felsefi ve tarihsel bir derinlik kazandırılması hedefleniyor.

SAM’dan Yeni Program Serisi:
Kültürel Mirasın Yapısökümü

Sanat Araştırmaları Merkezi, Mayıs ayında yeni bir program serisine başladı. “Kültürel Mirasın Yapısökümü: Müzecilik ve Kimliğin Yeniden İnşası” adıyla hazırlanan seride, hafıza ve geleneğin müze ile ilişkisi ve müzecilik ekseninde değerlendirilmesi amaçlanıyor. ‘Kültürel hafıza/gelenek’ ve ‘müze’ ilişkisini irdelerken öncelikle modern ve modern sonrası toplumların en önemli sürdürülebilirlik kurumlarından biri olan müzeler, müze ve müzeciliğin kavramları ve temel problemleri tartışılacak. Türkiye’de ve dünyada müzecilikle ilişkili konular -müzenin tarihsel gelişimi, koleksiyonları, sergilenme ve müze türleri vb.- karşılaştırmalı olarak ele alınacak. Bunun yanısıra ‘hafıza/geleneğin’ müzelerin sergilerinde ve koleksiyonlarında kendine yer bulması/bulamaması/bulma imkânı üzerinde durulacak.

Bilim ve Sanat Vakfı’nın
Geleneksel İftarı Gerçekleşti

Vakfımızın geleneksel iftar buluşması 26 Haziran 2016 Pazar günü Süleymaniye’de yer alan Dârüzziyafe’de düzenlendi. Vakıf üyelerinin ve ailelerinin katılımıyla gerçekleşen programda yönetim kurulu başkanımız Ahmet Okumuş ve kurucu başkanımız Mustafa Özel birer konuşma yaptılar.

2016 Güz Dönemi Seminerleri Başladı

Vakfımızda 2016 Güz dönemi seminerleri başladı. Sosyal bilimlerden beşeri bilimlere, İslami ilimlerden tarihe, sanattan felsefeye kadar birçok farklı disiplinden seminerler 15 Ekim-19 Kasım 2016 tarihleri arasında altı hafta boyunca her cumartesi vakfımızın Vefa’daki merkezinde gerçekleştiriliyor.

Herkesin katılımına açık olan seminerlerimiz ücretsizdir, katılım için kayıt yaptırmak gereklidir. Önceki dönemlerden kaydı bulunan katılımcılar, kayıt tarihleri içerisinde web sitemiz üzerinden seminer seçiminde bulunabilirler.

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).