SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Müzik ve Mimârî: Sedefkâr Mehmed Ağa Tecrübesi

Celâleddin Çelik

5 Eylül 2015 Cumartesi 15:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

 

 

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında 5 Eylül 2015 Cumartesi günü mimâr-müzisyen Celâleddin Çelik’i misafir ediyor. Celâleddin Çelik’ten “Müzik ve Mimârî: Sedefkâr Mehmed Ağa Tecrübesi” başlıklı bir sunum dinleyeceğiz.

Goethe'nin meşhur 'mimarî donmuş müziktir' sözüne, donmuş değil, bilâkis basbayağı akışkan bir müziktir itirazı ile karşılık verebiliriz. 'Ve dağların (bile) bir yürüyüş yürüdüğü' gibi mimarlık da müziğin belki taşlaşmış değil, hacim kazanmış, somutlaşmış hali olmalı. Çünkü müzik sanatlar içinde en soyut(abstract), mimarlık ise skalanın diğer ucunda, en somut (concrete) olanı. Kadim Yunan'da bu skalanın bir ucu poiesis, diğeri tekhne olarak nitelenir. Akıl ve duygu dünyasıyla yapılan poiesis'e şiir, felsefe vb. ile beraber müzik dahil iken, el ile yapılan işleri niteleyen tekhne ise mimarîyi kapsar.

Büyük bir mimar olarak tanıdığımız Sedefkâr Mehmed Ağa, aslında sanat hayatına müzikle başlamıştı. Hasbahçe'de başlayan müzik macerasının bitmesinden sonra hendese, sedefkârlık ve mimarlıkla tanışan Ağa Hazretleri'nin macerasından hareketle, müzik ve mimarlık ilişkisini konuşacağız.

 

 

Kırkambar Sohbet

Müzik ve Mimârî: Sedefkâr Mehmed Ağa Tecrübesi

Celâleddin Çelik*

5 Eylül 2015 Cumartesi

15.00

Araştırma II Salonu

 

* Mimar, müzisyen. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Mimar Sinan Üniversitesi’nde mimarlık eğitimini tamamladı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimari Tasarım yüksek lisansı devam etmektedir. Türk Edebiyatı, Kadem, Skylife, Mürekkepbalığı, Istanbul Art News ve Arkitera’da yazıları yayınlanmaktadır. Vexilla Regis, Música en tiempos de las cruzadas albümünde ve çeşitli uluslararası konser ve atölye çalışmalarında yer aldı. Labyrinth Musical Workshop’ta dersler verdi, İstanbul 1. Uluslararası Ud Festivali Sanat Danışmanlığı’nı yaptı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’inde mimarî proje ve ACD Sanat Merkezi’nde tanbur dersleri vermektedir. TRT Haber’de yayınlanmakta olan haftalık Gelenekten Geleceğe programını hazırlayıp sunmaktadır. Çeşitli ofislerde ulusal ve uluslararası projelerde mimar olarak görev aldı, müze, kültür merkezi, cami, kampus projeleri tasarladı. Mimarlık hayatına kurucusu olduğu NUN | Architecture & Design’da devam ediyor.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.