SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Yeni Türkiye Sinemasında Kürt Meselesinin Temsilleri

Yasin Aydınlık

4 Haziran 2015 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında Yasin Aydınlık’ı misafir ediyor. 4 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecek programda Aydınlık’ın yüksek lisans tezi “Yeni Türkiye Sinemasında Kürt Meselesinin Temsilleri”ni konuşacağız.

Filmler, farklı tarihsel dönemlere ve bu dönemlere hakim toplumsal koşullara dair temsiller sunar. Bu temsiller, toplumsal olayların kavranmasında hakim ve muhalif ideolojilerin çatıştığı politik bir mücadele zeminidir. Toplumsal gerçekliğin filmler yoluyla temsili, sinemayı ideoloji teorisine dair tartışmalarla birlikte ele almayı zorunlu kılar. Filmlerin belirli bir bağlama oturtularak okunması, sinemada işleyen ideolojik mekanizmaları ve temsil stratejilerini anlamamıza da yardımcı olacaktır. Bu çalışma, Kürt meselesinin yeni Türkiye sinemasında nasıl temsil edildiğine odaklanmaktadır. Bilindiği gibi Kürt meselesi, 1990'ların ikinci yarısıyla başlayan ve "yeni Türk(iye) sineması" olarak çerçevelenen dönemde ele alınan başlıca konulardan biridir. Bu bağlamda seçilen on dokuz film, üretildikleri dönemin sosyopolitik koşullarıyla birlikte ele alınarak yapısökümcü bir okumaya tabi tutulmuştur.
 

Kırkambar Tez-Makale Sunumu

Yeni Türkiye Sinemasında Kürt Meselesinin Temsilleri

Yasin Aydınlık*

4 Haziran 2015 Perşembe

18.00

Şakir Kocabaş Salonu

1987 yılında Edirne'de doğdu. 2010 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. İstanbul Şehir Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Programı'nda, Prof. Dr. Mesut Yeğen'in danışmanlığında hazırladığı "Yeni Türkiye Sinemasında Kürt Meselesinin Temsilleri" başlıklı teziyle 2014 yılında yüksek lisans derecesi aldı. Halen Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı'nda doktorasına devam etmekte olan Aydınlık, aynı bölümde araştırma görevlisidir.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.