SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Musul Mezar Taşından Topkapı Sarayı Çinilerine Haremeyn-i Şerifeyn'in Resimlenmesi

Ahmad Khamehyar

13 Mart 2015 Cuma 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında 13 Mart 2015 Cuma günü Ahmad Khamehyar'ı misafir ediyor. Ahmad Khamehyar ile "Musul Mezar Taşından Topkapı Sarayı Çinilerine Haremeyn-i Şerifeyn'in Resimlenmesi" üzerine konuşacağız. 

Mescidü'l-Haram ve Mescid-i Nebevî'nin Müslümanlar nezdindeki kutsiyeti, onları, ortaçağdan itibaren bu iki mescidin şeklini ve detaylarını elyazması eserlerde ve farklı objeler üzerinde resimlemeye sevk eden bir etken olmuştur.

Haremeyn-i Şerifeyn resimleri, bilinen en eski örneği olan Musul'daki mezar taşı işlemesinden Topkapı Sarayı ve İstanbul mescitlerinin çini tablolarına kadarki süreçte birçok kez değişime uğramıştır.

Khamehyar konuşmasında, Mescidü'l-Haram ve Mescid-i Nebevî tasvirli çeşitli sanat eserleri çerçevesinde, Haremeyn-i Şerifeyn'in resimlenmesi tarihini ve sanatçılarının üsluplarını ana hatlarıyla ele alacak.

Kırkambar Sohbet 

Musul Mezar Taşından Topkapı Sarayı Çinilerine Haremeyn-i Şerifeyn'in Resimlenmesi *

Ahmad Khamehyar**

13 Mart 2015 Cuma

18.00

Şakir Kocabaş Salonu

*Konuşma dili Farsça'dır. Türkçe tercüme yapılacaktır.

**Yüksek lisansını Lübnan İslâm Üniversitesi İslâmî Araştırmalar bölümünde tamamlayan Ahmad Khamehyar, halen Tahran Üniversitesi İslâm Tarihi ve Medeniyeti bölümünde doktora öğrencisidir.

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.