YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Mevlevîhânelerde Sanat Eğitimi

Safi Arpaguş

27 Ekim 2011 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında Ekim ayında Doç. Dr. Safi Arpaguş ile "Mevlevîhânelerde Sanat Eğitimi" üzerine konuşacağız.

"Sanat, insanın kendine bir ayna olma niteliği taşıyan, insanın kavrayışı ve yaşayışıyla doğrudan irtibatlı, dolayısıyla din ve ahlâk ile sıkı bir münasebeti bulunan bir beşerî faaliyettir. İlmin tesirinden daha derin, sosyal kaidelerin yaptırım sahasından daha geniş bir etkiye sahip olan sanat, insanlara bir bütün olarak hitap etmekte, bu bütünlük de dinî hayatın daha feyizli ve şevk içerisinde yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Bu çerçevede sanat, mutlak güzelliğin yegâne sahibi Allah’ın mazharlardaki tecellisini seyretmenin ve o güzelliği insanın mânevî kemâliyle buluşturmanın bir yoludur ve insanlığın kemâle ermesinde, hakikati bulmasında mühim bir vesiledir. Mevlevî kültürü içerisinde yer alan, bir şekilde bu kültürden beslenen büyük sanatkârların bu anlayış doğrultusunda şaheserler ortaya koyduğu ve asırlar boyu insanları dinî vecd içinde Allah’a yaklaştırdıkları muhakkaktır. Bu nedenle ilimce ve irfanca yüksek bir seviyeye sahip tüm ortamlarda sanat zevki, asil ve aslî bir duygu olarak insanları rûhen itmi’nâna erdirir, yüceltir. Sanattan anlamak, ona muhatap olmak ve ondan zevk almak, insanların sahip oldukları din ve sanat terbiyesine, görgüsüne ve tecrübesine bağlıdır. Dini insan benliğini saran ulvî heyecanlar olarak kabul edersek, aşk, iman ve edep gibi derûnî hayatın güzelliklerine, sırlarına varmanın bir yolu da sanat olmaktadır. Bu bakımdan sanat mükemmel bir mürebbîdir. Sanatın nefs ve irâde terbiyesindeki bu kudretini bilen sûfîler, tekkeler ve özellikle mevlevîhânelerde dervişin mânevî eğitimi beraberinde bir güzel sanat dalında da eğitilmesine son derece önem vermişlerdir. Bu mânevî eğitim merkezlerinde insanlar, nefsin tacizinden, hataya sevkeden duygu ve düşüncelerden arındıktan sonra yeniden insanların arasına katılır, her biri muhitine huzur ve sükûn veren mânâ erleri olarak hizmette bulunurdu."

 

 

Bilim ve Sanat Vakfı

Sanat Araştırmaları Merkezi

Ekim '11

Kırkambar Sohbet

Mevlevîhânelerde Sanat Eğitimi

27 Ekim Perşembe
 
18.00
 
Safi Arpaguş*

Şakir Kocabaş Salonu

*Doç. Dr., Marmara Üniversitesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü, Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
 
Doç. Dr. Safi Arpaguş: 1967 yılında Amasya-Gümüşhacıköy'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada yaptı. 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak akademik hayata başladı. 1994 yılında Aziz Mahmud Hüdâyî'nin «Nasâyıh ve Mevâiz» isimli eseri üzerine yapmış olduğu çalışma ile yüksek lisansını; 2001 yılında «Mevlana'nın Dîni Anlatım Metodu» isimli tez ile de doktorasını tamamladı. 2002-2003 yıllan arasında bir yıl İngiltere'de alanıyla ilgili araştırmalarda bulundu. 2010 yılında kısa bir süre Suriye'de (Şam) bulundu. Hâlen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı olan Doç. Dr. Safi ARPAGUŞ Tasavvuf, Mevlânâ ve Mevlevîlik üzerine akademik çalışmalarına devam etmektedir. 
 
Yukarıda bahsedilen tezleri dışında şu matbu eserleri bulunmaktadır: Mevlânâ ve İslâm, Vefa Yayınları, İstanbul 2007. Mevlevîlikte Manevî Eğitim, Vefa Yayınları,İstanbul 2009. Mesnevî-i Şerif Şerhi, Mevlânâ Celaleddîn-i Rûmî, Terceme ve şerh Ahmed Avni KONUK; Yay haz.: (Heyet), 3. cilt Gelenek Yayıncılık, İstanbul 2004; 4,5,6 ve 8. ciltler Kitabevi, İstanbul 2005-2007. Aziz Mahmud Hüdâyî, Sohbetler, Yay haz.: Safi ARPAGUŞ, İnsan Yayınları, İstanbul 1995; (II. Baskı, Vefa Yayınları, İstanbul 2006.) İsmail Ankaravî, Minhâcü'l-Fukarâ, Yay haz.: Dr. Safi ARPAGUŞ, Vefa Yayınları, İstanbul 2007.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.