- الصفحة الرئيسية
- مراكز البحوث
- TAM
- READING GROUPS
- Osmanlı Diplomatikası: Şer'iye Sicilleri ve Vakfiye Okumaları
TAM READING GROUPS
Osmanlı Diplomatikası: Şer'iye Sicilleri ve Vakfiye Okumaları
Fatma Samime İnceoğlu , Fatma Şensoy
23 أكتوبر, 2012 Salon: ARAŞTIRMA I SALONU
Özgün bir tarih araştırmasının gerekli şartlarından biri arşiv belgeleri başta olmak üzere ilk el kaynakların kullanılmasıdır. Ne var ki, bu tür çalışmalara yeni başlayan bir araştırmacının ilk el kaynakların nasıl kullanılacağını öğrenmesi kolay değildir. Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi, bu ihtiyaca binaen, genel olarak Osmanlı tarihi özel olarak da mali kayıtlar, ser’iye sicilleri, vakfiyeler, ahkam ve şikayet kayıtları vb. kaynakları genç araştırmacılara tanıtmak amacıyla çeşitli okuma grubu faaliyetleri düzenlemektedir. Osmanlı Diplomatikası: Şer’iye Sicilleri ve Vakfiye Okumaları, Osmanlı diplomatikası üst başlığı altında düzenlenen bu okuma gruplarından biri olarak planlanmıştır.
Bu okuma grubunda, bize geçmişin yaşanmışlıklarını, problemlerini ve bulunan çözüm yollarını aktaran arşiv kaynakları çerçevesinde Osmanlı’nın gündelik hayatı incelenecektir. Böylece, şer’iye sicillerinden doğumdan ölüme değin yaşamın tüm izlerini sürerken, vakıf belgelerinden iyilik yapmanın, hayırda yarışmanın Osmanlı toplumundaki kilit rolüne şahit olacağız. Ahkâm ve şikayet defterlerinden karşılaşılan sıkıntılar, problemler ve bunların çözümüne yönelik çabaları, Mâ-i leziz defterlerinden İstanbul’a suyun nasıl getirildiği ve dağıtıldığını, bir külliyenin inşası sırasında ülke kaynaklarının harekete geçirilmesiyle oluşan yatırım hacminin ve istihdamın boyutlarını analiz edeceğiz. Bu arada söz konusu belge ve kayıtların diplomatik ve paleografik özellikleri, nasıl anlaşılması gerektiği, bürokratik yapı içinde hangi süreçlerden geçerek üretildiği, araştırmacılara hangi tür bilgileri sundukları, elde edilen bilgilerin nasıl organize edilmesi gerektiğini de öğreneceğiz.
Öncelikle Şer’iye Sicilleri ve Vakfiye okumalarına yoğunlaşacak bu okuma grubu, Dr. Fatma Şensoy ve F. Samime İnceoğlu’nunnezaretinde ayda iki defa yapılacaktır.
Okuma grubu herkesin katılımına açık olup katılımcılardan beklenilen özelliklerise şunlardır:
1- İleri düzeyde Osmanlıca bilgisi
2- Toplantılara düzenli katılım
3- Toplantı sırasında ve sonrasında aktif çalışma
Bu çerçevede okuma grubumuza katılmayı düşünen kişiler 5 Kasım 2012 tarihine kadar aşağıdaki linkten başvurularını yapabilirler.
Başvuru için tıklayınız…
Grubun toplantı tarihi, başvurusu kabul edilenlere e-mail ile ayrıca bildirilecektir.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO