- HOME PAGE
- RESEARCH CENTERS
- KAM
- Çin Dış Politikası Okuma Grubu
KAM READING GROUPS
Çin Dış Politikası Okuma Grubu
01 March 2014
Çin Dış Politikası Okuma Grubu
21. yüzyılın ilk on yılında Çin'in yükselişi ve büyük bir güç olarak ortaya çıkışı, böyle bir gücün diğer ülkelerle ilişkilerinin nasıl şekilleneceği üzerine bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Çin hegemonya amacı güden bir güç müdür? Çin tehdidi tezi ne kadar gerçekçi? Çin kime, neden ve nasıl bir tehdit oluşturmaktadır? Çin diğer ülkeler ve uluslararası organizasyonlarla bütünleşme amacı güden barışçıl bir güç müdür? Bölgesel güvenlik sorunları içerisinde Çin nasıl ve hangi araçlarla "barışçıl" bir dış politika uygulamaktadır? Çin'in ekonomik yükselişi beraberinde güçlü, saldırgan bir ordu ve askeri teknoloji ortaya çıkaracak mı? Böyle bir ihtimal bölgesel ve küresel güç dengeleri, ticari ilişkiler ve sermaye hareketleri bakımından ne anlam ifade eder?
Yukarıdaki sorulara benzer olarak oluşturulabilecek bir çok soru ivedi ve kapsamlı bir şekilde cevaplanmayı beklemektedir. İlginç bir şekilde bu soruların neredeyse tamamı belki de tarih boyunca ilk defa bu kadar hızlı ve birden bire ortaya çıkmıştır. Halen de bu sorulara yenileri eklenmektedir. Çin Dış Politikası Okuma Grubu, Çin dış politikasının yapım süreçleri ve mekanizmaları, devlet yapısı, bölgesel ve küresel ilişkileri, toprak bütünlüğü ve temel çatışma alanları üzerinden yukarıdaki soruların cevaplarını aramayı amaçlamaktadır.Okuma grubuna katılmak isteyenlerin özellikle Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Asya Çalışmaları'na ilgi duyması beklenmektedir. Okuma grubunda tartışılması planlanan bazı konular aşağıdaki gibidir.
- Çin dış politikasının tarihsel mirası
- Çin'in uluslararası düzen ve dünya algısı
- Çin'de uluslararası ilişkiler teorisi tartışmaları (geleneksel ve modern tartışmalar)
- Çin dış politikasının temel parametreleri (karar alma mekanizmaları ve araçlar)
- Çin'in uluslararası siyasetteki konumu (ABD ile ilişkiler ve uluslararası örgütler)
- Çin'in grand stratejisi
- Küresel ekonomi ile bütünleşme
- Bölgesel sorunlar (Doğu Asya ve Güneydoğu Asya'da bölgesel güvenlik)
- Toprak bütünlüğü, bölgesel çatışma alanları ve çözüm süreçleri
- Askeri teknoloji ve modernizasyon
- Uzak coğrafyalar (Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika)
Kadir TEMİZ
2006 yılında Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Aynı yıl İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Siyaset Çalışmaları yüksek lisans programına başladı. 2010 yılında “Konfüçyanizm ve Alternatif Haklar Teorisi” başlıklı tezi ile yüksek lisans derecesi aldı. Çin Hükümet Bursu kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Peking Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü ve Şangay Yabancı Diller Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde araştırmacı olarak bulundu. Halen Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde Soğuk Savaş sonrası Çin'in Ortadoğu'ya yönelik dış politikası üzerine doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
İLGİLİ OKUMA GRUPLARI
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO