Havadis

Mehmet Ali Gökaçtı’yı kaybettik
Vak­fı­mız se­mi­ner ho­ca­la­rın­dan araş­tır­ma­cı ya­zar Meh­met Ali Gö­kaç­tı, 5 Ka­sım sa­ba­hı ge­çir­di­ği bir kalp kri­zi so­nu­cu ara­mız­dan ay­rıl­dı.
1963 İs­tan­bul do­ğum­lu olan Gö­kaç­tı, din sos­yo­lo­ji­si ve Ba­tı Trak­ya Türk­le­ri üze­ri­ne yap­tı­ğı araş­tır­ma­lar­la ön pla­na çık­mış­tı.
İÜ Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Ta­rih bö­lü­mü me­zu­nu olan Gö­kaç­tı’nın, Dün­ya­da ve Tür­ki­ye’de Be­le­di­ye­ci­lik (Ozan: 1996), Ge­og­rap­hi­ka: Ye­ni­den Keş­fe­di­len Yu­na­nis­tan (İle­ti­şim: 2001), Nü­fus Mü­ba­de­le­si: Ka­yıp Bir Ku­şa­ğın Hi­ka­ye­si (İle­ti­şim: 2003), Tür­ki­ye’de Din Eği­ti­mi ve İmam Ha­tip­ler (İle­ti­şim: 2005) ad­lı ya­yım­lan­mış 4 ki­ta­bı bu­lu­nu­yor­du. Ara­lık ayın­da ya­yım­lan­ma­sı plan­la­nan son ki­ta­bı ise Si­ya­set ve Fut­bol adı­nı ta­şı­yor­du.
Meh­met Ali Gö­kaç­tı ti­tiz araş­tır­ma­cı­lı­ğı ve mü­te­va­zı ki­şi­li­ğiy­le ta­nı­nı­yor­du.
Mer­hu­ma Al­lah’tan rah­met, ya­kın­la­rı­na baş­sağ­lı­ğı di­li­yo­ruz.
 
II. Abdülhamid vefatının 90. yıldönümünde tartışıldı
18-19 Ekim 2008 ta­rih­le­rin­de, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de “Ve­fa­tı­nın 90. Yıl­dö­nü­mün­de II. Ab­dül­ha­mid ve Dö­ne­mi” baş­lık­lı bir atöl­ye ça­lış­ma­sı dü­zen­len­di.
Sa­de­ce da­vet­li aka­de­mis­yen­le­rin ka­tıl­dı­ğı prog­ram­da, II. Ab­dül­ha­mid ve dö­ne­mi, yö­ne­tim ve teş­ki­lat­tan iç si­ya­set ve dış po­li­ti­ka­ya, ma­lî ve ik­ti­sa­dî po­li­ti­ka­lar­dan eği­tim ve mu­ha­le­fe­te, hi­la­fet me­se­le­sin­den din ve si­ya­se­te ka­dar pek çok sa­ha­da, te­mel yak­la­şım­lar ve prob­lem alan­la­rı çer­çe­ve­sin­de ele alın­dı. II. Ab­dül­ha­mid’in bi­yog­ra­fi­si ve ha­tı­rat(lar)ı ile II. Ab­dül­ha­mid bib­li­yog­raf­ya­sı­na da yer ve­ril­di ve mev­cut ça­lış­ma­lar de­ğer­len­di­ri­le­rek kay­nak ve yön­tem so­run­la­rı tar­tı­şıl­dı.
Mus­ta­fa Özel’in açış ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­yan atöl­ye on otu­rum sür­dü. Ali Bi­rin­ci, İs­ma­il Ka­ra, Fe­ro­ze Ya­se­me­e, Ali Ak­yıl­dız, Tu­fan Buz­pı­nar, Gök­han Çe­tin­sa­ya, Coş­kun Ça­kır, Ak­şin So­mel, Enes Ka­bak­çı ve Ab­dül­ha­mit Kır­mı­zı’nın teb­liğ­ci ola­rak ka­tıl­dı­ğı ça­lış­ma­da top­lam on bir teb­liğ su­nul­du.
Su­nu­lan teb­liğ­ler ve ya­pı­lan tar­tış­ma­lar ki­tap ola­rak neş­re­di­le­cek.
 
Hüseyin Avni Konuk vefatının 70. yıldönümünde anıldı
Son dö­nem Os­man­lı’sı­nın en önem­li mu­ta­sav­vıf, şâ­rih ve mu­si­ki­şi­nas­la­rın­dan Ah­met Av­ni Ko­nuk (1868-1938), ve­fa­tı­nın 70. yıl­dö­nü­mün­de Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen pa­nel ile yad edil­di.            
15 Ka­sım 2008’de, Ve­fa sa­lo­nun­da dü­zen­le­nen pa­ne­lin otu­rum baş­kan­lı­ğı­nı Re­şat Ön­gö­ren yü­rüt­tü. Sa­vaş Ş. Bark­çin, Mus­ta­fa Tah­ra­lı ve Sa­fi Ar­pa­guş’un pa­ne­list ola­rak ka­tıl­dık­la­rı pa­nel; Bark­çin’in, Nu­rul­lah Ka­nık’ın ne­yi­nin eş­li­ğin­de, Fih­rist-i Mâ­kâ­mât’ın Dil­ke­şî­de sa­tır­la­rı­nı ve Dil­ke­şî­de Yü­rük Se­mâ­i’yi ic­ra et­me­siy­le son bul­du.
 
“Osmanlı Taşrasında II. Meşrutiyet” sempozyumu gerçekleşti
20 Ara­lık 2008 ta­ri­hin­de, Zey­rek sa­lo­nun­da “Os­man­lı Taş­ra­sın­da II. Meş­ru­ti­yet”baş­lık­lı sem­poz­yu­ma ev sa­hip­li­ği yap­tık. Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği sem­poz­yum üç otu­rum sür­dü ve top­lam se­kiz teb­liğ su­nul­du. Teb­liğ­le­rin ar­dın­dan tar­tış­ma ve de­ğer­len­dir­me bö­lüm­le­riy­le de de­vam eden sem­poz­yu­ma İs­ma­il Ka­ra, Fik­ret Ada­nır ve Tu­fan Buz­pı­nar otu­rum baş­ka­nı ola­rak ka­tıl­dı. Enes Ka­bak­çı, Ah­met Meh­me­te­fen­di­oğ­lu,Ser­hat As­la­ner, Meh­met Ha­cı­sa­li­hoğ­lu, Ab­dül­ha­mit Kır­mı­zı, İh­san De­mir­baş, Ca­bir Duy­sakveDa­vut Hut ise ko­nuş­ma­cı­lar ara­sın­da yer al­dı.
Sempozyum: “Uzun Sürmüş Bir Akşam: Ölümünün 50. Yılında Yahya Kemal Beyatlı
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği “Uzun Sür­müş Bir Ak­şam: Ölü­mü­nün 50. Yı­lın­da Yah­ya Ke­mal Be­yat­lı” baş­lı­ğı­nı ta­şı­yan sem­poz­yum, 23 Ka­sım 2008’de Ve­fa sa­lo­nun­da ger­çek­leş­ti­ril­di.
Mus­ta­fa Özel’in açı­ş ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­yan prog­ram üç otu­rum­dan oluş­tu. İs­ken­der Pa­la’nın baş­kan­lı­ğı­nı üst­len­di­ği ilk otu­rum­da Yah­ya Ke­mal’in şi­ir dün­ya­sı, Müm­taz’er Tür­kö­ne’nin yö­net­ti­ği ikin­ci otu­rum­da, şa­i­rin po­li­ti­kay­la iliş­ki­si, Be­şir Ay­va­zoğ­lu’nun baş­kan­lı­ğın­da­ki son bö­lüm­de ise Be­yat­lı’nın ta­rih ve me­de­ni­yet bağ­la­mın­da­ki gö­rüş­le­ri­ne odak­la­nıl­dı.
 
 
Sardunya En İyi Balkan Kısa Filmi Seçildi
SAM Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu’nun çek­ti­ği ve Mus­ta­fa Emin Bü­yük­coş­kun’un ya­zıp yö­net­ti­ği kı­sa met­raj­lı kur­ma­ca film Sar­dun­ya, Bul­ga­ris­tan’da dü­zen­le­nen 2. Ulus­la­ra­ra­sı Kı­sa Film Fes­ti­va­li’nde Ro­man­ya­lı yö­net­men Ad­ri­an Si­ta­ru”nun baş­kan­lık et­ti­ği jü­ri ta­ra­fın­dan En İyi Bal­kan Kı­sa Fil­mi ödü­lü­ne la­yık gö­rül­dü.
Enes Özel ve Elif Ka­pı­cı’nın baş­rol­de yer al­dı­ğı “Sar­dun­ya”, kor­san film CD”le­ri sa­tan bir iş­por­ta­cı­nın gü­nün bi­rin­de ona meç­hul bir film so­ran bir kız­la de­ği­şen ru­tin ya­şan­tı­sı­nı ko­nu alı­yor.
 
 
Notlar 14 çıktı
BSV Not­lar Se­ri­si­nin on dör­dün­cü­sü “Os­man­lı Si­ya­set Ge­le­ne­ği ve Av­ru­pa’da Do­ğu So­ru­nu” baş­lı­ğı ile ya­yın­lan­dı. Ki­tap­çık­ta, 2005 yı­lı­nın Ey­lül ayın­da Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği TAM Soh­bet prog­ra­mı çer­çe­ve­sin­de mi­sa­fi­ri­miz olan Stan­ford Üni­ver­si­te­si (ABD) Öğ­re­tim üye­si Dr. Hü­se­yin Yıl­maz’ın Os­man­lı si­ya­sî dü­şün­ce­si ve kül­tü­rü üze­ri­ne yap­tı­ğı üç ko­nuş­ma­sı yer alı­yor.
 
Sinema grubu atölye çalışması
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu’nun yü­rüt­tü­ğü atöl­ye­nin ama­cı, ça­ğı­mı­zın et­ki­li sa­nat­la­rın­dan si­ne­ma­nın gö­rün­tü­ye iliş­kin ya­pı­sı­nı keş­fet­mek ve or­ta­ya ko­nu­lan film­le­rin kap­sam­lı tet­ki­ki­ni ve tah­li­li­ni ger­çek­leş­ti­re­bil­mek. Gö­rün­tü di­li­ne ko­nu olan her hi­kâ­ye­nin se­yir­ci ve ic­ra­cı açı­sın­dan de­ğer­len­di­ril­me­si çift yön­lü bir mu­ha­ke­me­yi zo­run­lu kı­lı­yor. Bu açı­dan teo­rik ça­lış­ma­la­rın ağır­lık­ta ola­ca­ğı atöl­ye prog­ra­mın­da ara sı­ra pra­tik ça­lış­ma­la­ra da yer ve­ri­le­cek ve böy­le­lik­le ka­tı­lım­cı­la­rın si­ne­ma­yı fark­lı yön­le­riy­le al­gı­la­ya­bil­me­le­ri­ne im­kâ­nı araş­tı­rı­la­cak.
Ka­sım ayın­da fa­ali­ye­te ge­çen ve de­vam zo­run­lu­lu­ğu olan atöl­ye yak­la­şık 35 haf­ta sü­re­cek.
 
Sözlü Tarih Projesine katkı çağrısı
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi, bir sü­re­dir yü­rüt­tü­ğü söz­lü ta­rih atöl­ye ça­lış­ma­la­rı­na bu yıl da de­vam edi­yor. Atöl­ye­nin te­mel ama­cı, bu alan­da ya­pıl­mış me­to­do­lo­jik ve am­pi­rik ça­lış­ma­lar üze­ri­ne söz­lü ta­rih ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­tir­mek.
Ön­ce­ki se­ne­ler­de bir kı­sım teo­rik oku­ma­lar ya­pıl­mış ve atöl­ye ka­tı­lım­cı­la­rı ta­ra­fın­dan ya­pı­lan söz­lü ta­rih gö­rüş­me­le­ri ana­liz edil­miş­ti. Bu dö­nem­de ise, me­to­do­lo­jik ve teo­rik oku­ma­lar da­ha kı­sıt­lı yer al­dı ve söz­lü ta­rih ça­lış­ma­la­rı ağır­lık ka­zan­dı. 
İlk top­lan­tı­sı 6 Ara­lık 2008 ta­ri­hin­de dü­zen­le­nen atöl­ye, Ka­zım Bay­car, Bil­ge Özel ve Zül­fi­kar Kü­rüm’ün ko­or­di­na­tör­lü­ğün­de ay­da bir ya­pı­lan pe­ri­yo­dik top­lan­tı­lar­la de­vam ede­cek.
 
Tür­ki­ye’de Türk­çe fel­se­fe tartışmalı toplantılar serisi
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi (MAM) Fel­se­fe Züm­re­si’nin 2007 yı­lın­da baş­lat­tı­ğı “Tür­ki­ye’de Türk­çe Fel­se­fe” baş­lık­lı tar­tış­ma top­lan­tı­la­rı de­vam edi­yor.
Tür­ki­ye’de­ki fel­se­fî bi­ri­ki­mi, bu alan­da eme­ği ge­çen ta­nın­mış ho­ca­lar­la de­ğer­len­dir­me­yi ve yo­rum­la­ma­yı amaç­la­yan Fel­se­fe Züm­re­si top­lan­tı­la­rı­na şim­di­ye ka­dar Prof. Dr. İs­ma­il Ka­ra, Prof. Dr. Teo­man Du­ra­lı, Prof. Dr. Ömer Na­ci Soy­kan, Prof. Dr. Do­ğan Öz­lem ve Doç. Dr. Zey­nep Di­rek ka­tıl­dı.
Züm­re top­lan­tı­la­rın­da, ön­ce­den isim­le­ri be­lir­le­nen isim­le­rin ko­nuy­la il­gi­li ki­tap ve ma­ka­le­le­ri züm­re top­lan­tı­la­rı­na da­vet edi­len ka­tı­lım­cı­lar ta­ra­fın­dan oku­nu­yor. Oku­ma­la­rın ta­mam­lan­ma­sı son­ra­sın­da da­vet edi­len ya­zar­la, ko­nu et­ra­fın­da kap­sam­lı bir tar­tış­ma ya­pı­lı­yor.
“Tür­ki­ye’de Türk­çe Fel­se­fe” baş­lık­lı top­lan­tı­lar di­zi­si ta­mam­lan­dık­tan son­ra Fel­se­fe Züm­re­si ye­ni baş­lık­lar ve ye­ni ko­nuk­la­rla toplantılarına de­vam ede­cek.
 
Dü­şün­ce­bi­lim Oku­ma Gru­bu ye­ni dö­nem ça­lış­ma­la­rı­na başladı
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin yü­rüt­tü­ğü ça­lış­ma­nın he­de­fi, kla­sik man­tı­ğın en te­mel kav­ram­la­rı­nı tar­tış­ma­ya aç­mak ve man­tık il­mi­nin il­gi­li ol­du­ğu ba­his­le­rin bir bü­tün içe­ri­sin­de gö­rül­me­si­ni sağ­la­mak. Ay­nı za­man­da, da­ha ile­ri oku­ma­lar için ka­tı­lım­cı­la­rın te­mel man­tık bil­gi­si edin­me­le­ri­ne yar­dım­cı ol­mak.
Yön­tem ola­rak, ön­ce­lik­le man­tık il­mi­nin ko­nu­la­rı­nı gi­riş dü­ze­yin­de ele alan Esi­rüd­din Eb­he­ri’nin İsa­gu­ci baş­lık­lı ese­ri­nin oku­na­ca­ğı ça­lış­ma, son­ra­sın­da Cev­det Pa­şa’nın Mi­yar-ı Se­dat baş­lık­lı ese­ri ile de­vam ede­cek.
Her­ke­se açık olan Oku­ma Gru­bu baş­vu­ru­lar de­ğer­len­di­ril­dik­ten son­ra 19 Ka­sım 2008 ta­ri­hin­de ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­dı.
 
 
7. Dönem Osmanlıca Seminerleri Başladı
Ye­ni grup­lar­la de­vam eden Os­man­lı­ca se­mi­ner­le­ri Tür­ki­ye ta­ri­hi­nin en önem­li bi­rin­cil kay­nak­la­rı ara­sın­da yer alan yaz­ma ve mat­bu Os­man­lı­ca eser­le­rin genç araş­tır­ma­cı­lar ta­ra­fın­dan oku­nup an­la­şı­la­bil­me­si­ni sağ­la­mak ama­cıy­la dü­zen­le­ni­yor. Ça­lış­ma­nın 7. dö­ne­mi 11 Ekim’de ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­na­vı­nın ar­dın­dan 11 grup (307 ki­şi) ile 22 Ekim’de baş­la­dı.
 
Oku­ma Gru­bu:
Mo­der­ni­te ve Ulus­la­ra­ra­sı İliş­ki­ler 
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği ve Ka­sım ayın­da ça­lış­ma­la­ra baş­la­yan oku­ma gru­bun­da, mo­der­ni­te ile ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler ara­sın­da­ki iliş­ki in­ce­le­ni­yor. Mev­cut ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler dü­şün­ce­si­ne bir yan­dan pa­ra­dig­ma­tik mey­dan oku­ma­lar ger­çek­le­şir­ken bir yan­dan da kü­re­sel­leş­me­nin et­ki­siy­le mo­dern ulus­la­ra­ra­sı sis­tem­de ya­pı­sal dö­nü­şüm­ler mey­da­na gel­mek­te.
Bu ça­lış­ma­da, söz ko­nu­su bağ­lam­da mo­dern pa­ra­dig­ma­nın ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler üze­ri­ne dü­şün­me­mi­zi na­sıl et­ki­le­di­ği, mo­dern ulus­la­ra­ra­sı sis­te­min te­mel ya­pı­sal özel­lik­le­ri, na­sıl or­ta­ya çık­tı­ğı, Av­ru­pa dı­şı­na na­sıl ya­yıl­dı­ğı ile ta­ri­hî ya­pı­sal de­ği­şim­le­ri tar­tış­ma­ya açı­lı­yor.
Li­sans son sı­nıf ve li­san­süs­tü öğ­ren­ci­le­ri­ne açık olan gru­ba ka­tı­lım için, ta­kip edi­le­cek kay­nak­lar göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak iyi de­re­ce­de İn­gi­liz­ce bil­gi­si ge­re­ki­yor.
 
Yeni dönem kademe seminerleri başladı
İh­ti­sas ve Atöl­ye ça­lış­ma­la­rı­na ka­tı­lım için ön ha­zır­lık ma­hi­ye­tin­de­ki ka­de­me se­mi­ner­le­ri, ye­ni grup­lar­la 2008 Güz dö­ne­min­de fa­ali­yet­le­ri­ne baş­la­dı. Dü­şün­ce ta­ri­hi ve dün­ya ta­ri­hi ol­mak üze­re iki prog­ra­mın ta­kip edi­le­ce­ği ve yak­la­şık 27 haf­ta sü­re­cek se­mi­ner­ler­de, An­tik dö­nem, Or­ta­çağ, İs­lâm dü­şün­ce­si ve mo­dern dö­ne­me iliş­kin ta­ri­hî-fel­se­fî kav­ram­lar ana­liz edi­le­rek ta­ri­hî sü­reç­te­ki yan­sı­ma­la­rı­na da­ir de­rin­lik­li oku­ma­lar ya­pı­lı­yor.
 
2008 Güz seminerleri sona erdi, 2009 Bahar seminerleri Mart ayında başlıyor
10 Ekim-29 Ka­sım 2008 ta­rih­le­ri ara­sın­da top­lam se­kiz haf­ta sü­ren Güz dö­ne­mi se­mi­ner­le­ri 44 baş­lık al­tın­da top­lan­dı. 20 Mart 2009 ta­ri­hin­de baş­la­ya­cak Ba­har dö­ne­mi se­mi­ner­le­ri için ise baş­vu­ru sü­re­si ise 9-20 Mart ola­rak be­lir­len­di. Se­mi­ner­ler­le il­gi­li ay­rın­tı­lı bil­gi­ye http://www.bi­sav.org.tr ad­re­sin­den ula­şı­la­bi­lir.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.