BİLİM VE SANAT VAKFI ETKİNLİK TAKVİMİ

5 Mart 2016 Cumartesi

05

Mar

Hegel Okuma Grubu

“Modern çağın Aristoteles’i” diye anılan Hegel’in felsefesi yeni tartışmalar bağlamında sürekli canlılığını korumaktadır. Metin Demir’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan bu okuma grubunda, felsefe tarihinin en zor anlaşılan filozoflarından biri olan Hegel’in Tinin Görüngübilimi (Phänomenologie des Geistes) eseri okunarak tartışılacaktır. İki haftada bir Cumartesi günleri saat 11:00’de toplanacak olan okuma grubunun toplam sekiz oturum devam etmesi planlanmaktadır. Okuma grubunun her oturumunda, çağdaş yorumların eşliğinde kitabın belirli bölümlerinin okunarak tartışılması hedeflenmektedir.

5 Mart 2016 Cumartesi

Kelam ve Tabiat Felsefesi Okuma Grubu

Osman Demir'in koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olanKelâm ve Tabiat Felsefesi Okuma Grubu’nda, ilk dönem kelâmında Müslümanların tabiata dair ilk fikir yürütmelerinin teolojik ve tarihi arka planı, bunların gerekçeleri ve buna dair yapılan izah denemeleri üzerinde durulacaktır. Öncelikle kelâmcıların kainat üzerinde etkili olduğunu düşündükleri; ilim,irade, kudret ve tekvin sıfatları üzerinde durulduktan sonra onların tabiatı izah için icat ettikleri atom, tabiat, araz ve cisim teorileri ile bu yapının işleyişini açıklamak için geliştirdikleri âdet, kümûn,itimâd ve tevlîd teorilerine yer verilecektir. Bu doğrultuda temsil gücü olan metinler ele alınacak ve tüm katılımcıların katkıda bulunması beklenecektir.

5 Mart 2016 Cumartesi

İslam Felsefesi Okuma Grubu

M. Cüneyt Kaya'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan ve katılımcıların İslam felsefesi klasiklerine nüfuz etme becerisini artırmayı hedefleyen bu okuma grubunda, belirli dönemlerle bir disiplin/mesele/kavram/filozofa odaklanılacaktır. Okuma grubunun 2016’daki ilk odağını, İslam felsefe geleneği içinde tıp disiplinin konumu oluşturacak ve bu çerçevede İbn Hindû’nun (ö. 432/1032), tıp öğrencileri için giriş ve başvuru kaynağı olarak hazırladığı Miftâhu’t-tıb (Tıbbın Anahtarı) adlı eseri takip edilecektir.

5 Mart 2016 Cumartesi

Müzik ve Toplum Atölyesi

Bilen IşıktaşSami Dural

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi'nde Müzik ve Toplum Atölyesi başlıyor. 5 Mart’ta başlayacak olan atölye ayda bir defa olmak üzere Cumartesi günleri saat 10.00’da yapılacaktır. Atölyeye katılmak isteyenlerin 500 kelimeyi geçmeyecek şekilde, neden bu atölyeye katılmak istediklerine dair hazırladıkları niyet mektubunu* 23 Şubat 2016 Salı saat 18.00’e kadar [email protected] adresine göndermeleri gerekmektedir.

5 Mart 2016 Cumartesi

Kelâmın Tümel Bir Disiplin Olarak İnşası

Hayrettin Nebi Güdekli

Medeniyet Araştırmaları Merkezinin düzenlediği Tezgahtakiler tartışmalı toplantı serisinin Mart aydındaki ilk konuğu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Ar. Gör. Hayrettin Nebi Güdekli olacak. Güdekli, sekizinci yüzyılda kelamın tek tek teolojik problemlere çözüm bulan bir çalışmadan sistematik bir disipline dönüşme sürecini inceledikten sonra sistematize olan kelamın ontoloji, epistemoloji, teoloji alanındaki argümanlarından bahsedecek.

5 Mart 2016 Cumartesi

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.