MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Nazar: Başkası Nasıl Görür?

Özgür Taburoğlu

21 Ekim 2017 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Daha evvel yayınladığı Dünyevi ve Kutsal (Metis, 2008); Kent Efsanaleri (Doğu Batı 2011); Resim, Söz ve Yazı (Doğu Batı 2013); Boşluk, Aşırılık ve Keyfilik (Doğu Batı 2016) kitaplarıyla bilinen Özgür Taburoğlu'nuson kitabı Nazar: Başkası Nasıl Görür? (Doğu Batı, 2017) vesilesiyle MAM Kitabiyat toplantı dizisinde konuk edeceğiz. Pek çok kez etnografik ve etnolojik açıdan ele alınan "nazar" konusunun farklı görme teorileri üzerinden nasıl okunabileceği üzerine konuşacağız.

Arka kapaktan: "Özgür Taburoğlu, nazar üzerine yapılan etnolojik nitelikte çalışmaların ötesine geçerek, farklı bakma ve görünme biçimlerini ayırt ediyor. Bakışın, ben ve başkası arasında bir çatışma ve uzlaşma alanı olduğunu ortaya koyuyor. Nazarın en bilinen anlamı yanında, felsefesini, ruhbilimsel, yönlerini, görüngübilimini ve varlıkbilimini yokluyor. Bu sırada farklı düşünürleri okuyor: Nietzsche, Scheler, Sartre, Merleau-Ponty, Cezanne, Levinas, Lacan, Uexküll, Deleuze, Agamben, Irigaray, Hadot, Zizek, Vertov. Bu kadar hayatın içerisinden bir görüngü üzerine önceden dile gelmemiş çok sayıda bağlantıyı açığa çıkarıyor. Nazarın sadece kem etkilerini değil, yaratıcı taraflarını da işaret ediyor."

*1973 Kırşehir doğumlu. Bilgisayar mühendisi olarak çalışan Taburoğlu, Bejan ve Baran adlarında iki çocuğun babası.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.