- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- SAM
- YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
- Kırkambar
- Özel Etkinlik
- KIRKAMBAR ÖZEL: Saz ve Söz Meclisi
SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
KIRKAMBAR ÖZEL: Saz ve Söz Meclisi
Türkan Alvan, Hakan Alvan
4 Haziran 2016 Cumartesi 17:00 Salon: ZEYREK SALONU
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar-Özel Etkinlik programında Saz ve Söz Meclisi* kitabının yazarları Türkân Alvan ve M. Hakan Alvan'ı konuk ediyor.
Şiiri “rakseden bir dil, kelimelerle yapılan musıkî”, müziği ise “lisân-ı aşk” kabul eden bir bakışın ürünü olarak klasik edebiyat ve müzik tarihimizde şiirin müziği, müziğin ise şiiri beslediği anlayışı hakimdir. Bilhassa 15. yy. sonrasında saraydan himaye gören âlim ve sanatkârların katkısıyla İstanbul, Edirne, Bursa gibi kültürün şekillendiği başkentler; şairlerin ve müzisyenlerin toplandığı, verimli edebiyat ve müzik merkezleri hâline gelmişlerdir. Osmanlı’da şiir ve musıkî, hikmete dair aynı kökten beslendiği su götürmeyen ilim dallarıdır.
Kitabın içeriğiyle bağlantılı olarak şiir ve musiki ilişkisinin tekkelerde, padişah meclislerinde ve edebiyat mahfillerinde nasıl kurulduğuna daha yakından bakılacak programda, sanatın bu iki etkili dilinin bir araya geldiği örnekler aktarılacak.
Sözün kemâliyle ve âhengin bestesinin konu edileceği ortamda, ney icrası eşliğinde, elbette şiirden ve musikiden tadımlık lezzetlerle çeşnilendirilmiş bir sohbet, meraklılarını bekliyor.
Zira “Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sada imiş.”
*Türkân Alvan, M. Hakan Alvan. Saz ve Söz Meclisi: Şiir ve Musıkî Medeniyetimiz. İstanbul: Şule Yayınları, 2016.
Dr. Türkân Alvan: 1973'te Afyonkarahisar'da doğdu. 1996'da Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Özel öğretim kurumlarında on yılı aşkın Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı. Emrî Dîvanı üzerine teziyle doktorasını tamamlamıştır. Hâlen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Hakan Alvan: 1970 Sakarya doğumlu sanatçı, konservatuar eğitimini aynı şehirde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Konservatuarı'nda, TRT İstanbul Radyo'sunda neyzen olarak görev yaptı. Tasavvuf müziği sahasında çok sayıda eserin bestekârıdır. Sanatçı, İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu bünyesinde Ahmet Özhan'la birlikte dünyanın birçok ülkesinde konserler vermiştir.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ