- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- TAM
- YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
- Tez-Makale Sunumları
- Coğrafî Yöntemler, Tarihsel Veriler: Manisa'nın Tarihi Coğrafyası
TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
Coğrafî Yöntemler, Tarihsel Veriler: Manisa'nın Tarihi Coğrafyası
Mehmet Karakuyu
11 Ekim 2008 Cumartesi 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Bu ay, Coğrafi yöntemlerle (GPS-CPS sistemleri) tarihi verileri birarada kullanarak tarihsel coğrafya alanındaki ilk çalışmalardan birini Manisa örneğinde yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karakuyu'nun** doktora tezini* tartışacağız.
ÖZET
Tarihsel Şehir coğrafyası bakımından ülkemizdeki ilk çalışmalardan bir olan bu çalışmada, Manisa Şehri’nin zaman ve mekân içerisinde gelişme evrelerine uygun olarak saha üzerindeki yayılışı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bugünkü Manisa çevresinde tarih boyunca sırasıyla Tantalis, Spiylos, Magnesia ve Manisa şehirleri kurulmuştur. Bunlardan Tantalis ve Spiylos şehirleri bugünkü Manisa şehrinin bulunduğu alanda değil. O’nun hemen 7 km kadar doğusunda Yarıkkaya mevkiinde Manisa dağının kuzeyindeki engebeli alanlarda kurulmuştur. Daha sonra muhtemelen bu şehirlerden sonuncusu olan Spiylos şehrinin depremde yıkılmasıyla bugünkü Manisa şehri Magnesia adıyla kurulmuştur. Roma ve Bizans döneminde Sandıkkale tepesinin kuzey yamaçlarında ve üst kesimlerinde İç ve Dış kale şeklinde bulunan şehir, Türklerin egemenliğine geçtikten sonra bu kalelerin dışına çıkmış, önce ince bir şerit halinde doğu-batı yönünde gelişme gösterdikten sonra kuzeye yani Gediz ovasına doğru mekânsal gelişim göstermiştir. Şehrin 21. yüzyıldaki mekânsal gelişim yönü ise kuzeybatıdır. Tarihin hemen her dönemde önemli bir yerleşme olmakla beraber asıl önemini Osmanlı Devleti döneminde XV. ve XVI. Yüzyıllarda göstermiştir. Bu dönemlerde önemli bir şehir olmasının en önemli nedenlerinden biri de Manisa’nin bir "Şehzadeler şehri’’ olmasıdır. İzmir şehri yörenin ekonomik, ticari ve kültürel üstünlüğünü almasından itibaren Manisa eski önemini kaybetmiş ve bu büyük kentin gölgesinde kalmıştır. Ancak son zamanlardaki sanayinin büyük kentlerin dışına çıkartılması, ulaşımın daha kolaylaşması gibi bazı stratejik, ekonomik ve siyasi nedenlerle tekrar gelişmeye başlamıştır.
Yazarın konuyla ilgili yayınlanmış bir makalesini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:
-----
* Karakuyu, Mehmet; Manisa’nın Tarihî Coğrafyası, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Ankara-2005.
**Yrd. Doç. Dr.; Fatih Üniversitesi, Coğrafya Bölümü. Bilgi için bkz. http://www.fatih.edu.tr/~mkarakuyu/CV.htm
Bu programın, BSV Bülten'in 68. sayısı 35-37 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini okumak için tıklayınız... |
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ