KAM İletişim Sosyolojisi Okuma Grubuna Davet
21 Eylül 2011 Çarşamba
KAM Okuma Grubuna Davetlisiniz: İletişim Sosyolojisi Okumaları
Fahrettin Altun
İletişim, en genel anlamda bir kaynaktan bir alıcıya doğru yaşanan ileti transferi sonucunda oluşan anlam aktarımı olarak tanımlanır. Bu süreç, tarih, toplum ve kültür üstü bir süreç olmayıp tarihsel, toplumsal ve kültürel formasyonlar ile diyalektik bir ilişki içerisinde varlığını sürdürür. İletişim Sosyolojisi okuma grubunda, yüz yüze iletişimden kitlesel iletişime kadar farklı iletişim biçimlerinin bir yandan toplumsal kaynaklarını ele alırken, diğer yandan toplumsal etkilerini tartışacak, sosyo-kültürel ve sosyo-politik düzlemlerde iletişim süreçlerinden türeyen anlatı stratejilerinin temel özelliklerini kavramaya çalışacağız. Okuma grubunda en temelde şu temalar öne çıkacaktır:
- Tarihsel süreçte farklılaşan iletişim rejimleri
- Kültürler arası iletişim örüntüleri
- Güdümlü iletişim, reklâm, doğrudan ve dolaylı tanıtım
- İletişim ve teknoloji ilişkisi
- Siyasal iletişim, ikna ve propaganda
- Sanat yapıtlarının iletişim stratejileri
- İletişim süreçlerinin toplumsal tabakalaşma sistemleri karşısındaki konumu
Fahrettin Altun’un danışmanlığında 15 günlük periyotla Çarşamba günleri saat 18.30’da toplanacak olan bu okuma grubuna katılacak kişilerin bütün tartışma metinlerini özen ve dikkatle okumaları, bütün oturumlarda hazır bulunmaları ve tartışmalara anlamlı katkılarda bulunmaları beklenmektedir.
Okuma grubuna katılmak isteyenler 5 Ekim 2011 tarihine kadar aşağıdaki linkten başvurularını yapabilirler.
Başvuru için tıklayınız
http://www.divandergisi.com/okuma2.aspx?formname=kamiletisimsosyolojisi
Grubun ilk toplantı tarihi, yeri ve saati, başvurusu kabul edilenlere e-posta ile ayrıca bildirilecektir.
Ayrıca başvuru yapanların, 5 Ekim tarihine kadar [email protected] adresine okuma grubuna neden katılmak istediklerine dair bir niyet mektubu ile eğitim ve yabancı dil bilgilerini içeren özgeçmişlerini göndermeleri rica olunur.
Fahrettin Altun, İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü başkanı ve öğretim üyesi. 1976’da Stuttgart-Aalen’de doğdu. 1998’de İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini 2000 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. 2002-2003 öğretim yılında ABD’de Utah Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde “M. McLuhan ve J. Baudrillard’ın Medya Kuramlarının Karşılaştırmalı Çözümlemesi” başlıklı doktora tezini tamamladı. Modernleşme Kuramı: Eleştirel Bir Giriş (İstanbul: Küre Yayınları, 2. baskı, 2005) isimli kitabı kaleme aldı. Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: İslamcılık(İstanbul: İletişim Yayınları, 2004),Sivil Topluma Farklı Bakışlar (İstanbul: Kaknüs Yayınları, 2005) ve Küresel Güçler (İstanbul: Küre Yayınları, 2005) isimli kitapların ortak yazarlarından olan Altun’un medya sosyolojisi, medya kuramları, sosyolojik teori ve Türk modernleşmesi alanlarında ulusal ve uluslararası akademik dergilerde çeşitli makaleleri yayımlandı. Yedi yıl kitap yayıncılığı sektöründe çalıştı. Üç yıl süreyle Anlayış dergisini yönetti. Çeşitli belgesel filmlere ve televizyon programlarına danışmanlık yaptı. TVNET’te Sadık Ünay ve M. Akif Kayapınar’la birlikte “Pamuk İpliği” programını sundu. 2008-2010 yılları arasında TRT 2 veTRT Haber’de 104 bölüm yayımlanan “Ayrıntı” isimli canlı tartışma programını hazırladı ve sundu. İletişim için: [email protected]
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ