MAM OKUMA GRUPLARI

Mu'tezile Okuma Grubu

12 Şubat 2014 Çarşamba Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Muʻtezile mezhebi, erken dönemden itibaren İslam dininin itikadî konularının ispatına ve savunmasına verdikleri önem ve bunu yaparken kullandıkları özgün dil ve yöntem sebebiyle İslam düşünce tarihinin en etkili ekollerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu mezhep, dönemindeki tartışmalara olan katkısı, felsefî birikime olan ilgisi ve bunu kelâma taşıyıp, dönüştürme konusundaki maharetleri sebebiyle de hem kendi döneminde hem de sonrasında birçok düşünüre ilham kaynağı olmuştur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Osman Demir’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Muʻtezile Okuma Grubu, çeşitli siyasî ve ideolojik sebeplerle yeterince tanınmayan bu önemli ekolü tanıtmayı; varlık, bilgi ve değer alanında ortaya koydukları bilimsel birikimi temel eserlerinden seçilecek parçalar ve özgün makaleler etrafında, tarihsel süreci, şartları ve mezhepsel etkileşimleri dikkate alarak incelemeyi hedeflemektedir.

Okuma grubuna katılacaklardan, kelâm düşüncesinin genel problemlerine ve alanın teknik kavramlarına en az lisans eğitimi düzeyinde aşina olmaları yanında katılım konusunda hassasiyet göstermeleri ve okuma yükümlülüklerini yerine getirme hususunda istikrarlı olmaları beklenmektedir.

Okuma grubunda öncelikle ele alınacak konular şunlardır:

1. Muʻtezile mezhebinin ortaya çıkışı, ekolleşme süreci, kurucu fikirleri ve kişileri

2. Muʻtezile mezhebinin bilgi anlayışı ve kelâm yöntemi

3. Muʻtezile’nin varlık anlayışı ve zat-sıfat ilişkisine yaklaşımı

4. Muʻtezile’de insan ve ahlak

5. Muʻtezile’de özgürlük ve kader problemi

6. Mu‘tezile’de tabiat teorisi ve nedensellik

7. Muʻtezile’de nübüvvet düşüncesi ve mucize

8. Muʻtezile’nin ölüm ve sonrasına dair görüşleri

 

*İlk planda 8 hafta sürmesi planlanan okuma grubu, Mart 2014’te başlamak üzere 15 günde bir Cumartesi günleri gerçekleştirilecektir.

 

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.