- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- MAM
- OKUMA GRUPLARI
- Alain Badiou Okuma Grubu
MAM OKUMA GRUPLARI
Alain Badiou Okuma Grubu
Enes Kavak
14 Ekim 2022 Cuma Salon: YUVARLAK MASA SALONU
Alain Badiou çağdaş Fransız ve Kıta Avrupası düşüncesinin en önemli simalarından biridir. Badiou bu özgül konumunu, şüphesiz, felsefeyi bütüncül bir hakikat perspektifine yeniden yerleştirme çabasına borçludur. Matematiği “ilk felsefe” olarak kabul eden Badiou, buradan hareketle bilimi, sanatı, siyaseti, aşkı ve nihayet etiği birer “mathema” halinde yeniden düşünmeye davet eder. Kendi felsefesini “çokluk esaslı Platonculuk” diyerek tanımlayan Badiou, bir yandan matematik ve mantık alanında ortaya konan çalışmaların ontoloji açısından doğrucağı sonuçları dikkatlice gözler önüne sererken, diğer yandan felsefenin hakikatle kurduğu ilişkiyi matematiğin imkânlarını kullanarak yeniden tesis etmeye çalışır. Bu suretle Badiou’nun eserleri -klasik anlamıyla- felsefî iştiyakı ve heyecanı yeniden diriltmeye aday çalışmaların başında gelmektedir.
Bu okuma grubunda Badiou’nun felsefî projesinin temel uğrakları takip edilecek ve sonunda “iyi” etrafında yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Bu açıdan okuma grubunun en temel kaynağı Badiou’nun L’etre et l’evenement (İng. Being and Event) adlı eserinin ilk cildi olacak, bunun yanında Ethics ve Conditions adlı metinden bazı pasajlar takip edilecektir.
Not: Okuma grubunda metinlerin İngilizce çevirileri kullanılacaktır. Toplantılar iki haftada bir olmak üzere toplamda on oturum olarak planlanmıştır.
Son başvuru: 30 Eylül 2022 Cuma
İlk oturum: 14 Ekim 2022 Cuma
Başvuru için tıklayınız
*Enes Kavak 2018 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi İslamî İlimler bölümünden mezun oldu. 2020 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe bölümünden yüksek lisans derecesi aldı. Halihazırda İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe bölümünde doktora çalışmalarına devam etmektedir. Çalışma alanları; Ontoloji, Etik, Bilim Felsefesi, Matematik Felsefesi.
İLGİLİ OKUMA GRUPLARI
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ