- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- SAM
- ATÖLYELER
- Hafıza Sanatı ve Vladimir Nabokov Atölyesi
SAM ATÖLYELER
Hafıza Sanatı ve Vladimir Nabokov Atölyesi
Nagihan Haliloğlu
9 Ekim 2012 Salı Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından Dr. Nagihan Haliloğlu* yönetiminde düzenlenen bu atölyede, ‘hafıza’ bir tahlil birimi olarak ele alınarak metin okumaları yapılacaktır. Metinlerin çoğunu günümüz roman yazarları üzerindeki etkisi büyük olan Vladimir Nabokov’un kitapları oluşturmaktadır. Bir sürgün yazarı olan Nabokov’un eserlerinin büyük bir kısmı Sovyet dönemi öncesi Rusya’yı hatırlamak, kataloglamak görevini üstlenmektedir. Bu yüzden Nabokov metinlerinde benlik, toplumsal tarih, travma ve sürgün temalarına geniş yer vermekte ve anlatı tarzıyla da hatırlamanın zorluklarını aşmanın yollarına işaret etmektedir.
Atölyede hafıza hakkında kuramsal metinlerle Nabokov’un metinlerinin okumaları beraber yürütülecektir. Katılımcıların çağdaş edebiyat ve / veya Türk edebiyatından karşılaştırmalar yapmaları teşvik edilecektir. Katılımcıların atölye süresinin ortasında bir konu belirleyip atölyenin sonuna kadar karşılaştırmalı bir makale ya da okunan metinlerle irtibatlı, ‘hafıza sanatı’ örneği teşkil edecek kurgusal / otobiyografik bir yazı yazmaları beklenmektedir.
İngilizce metinler atölye yöneticisi tarafından asıllarından takip edilecek fakat tartışmalar Türkçe yapılacaktır. İngilizce bilmek bir avantaj olmakla beraber katılımcılar kitapları Türkçe çevirilerinden takip edebilirler. (Anne Whitehead'in Memory isimli eserinin çevirisi bulunmamaktadır.)
Ekim ayında başlayacak atölye, Salı günleri 18.30'da toplanacaktır. On sekiz hafta sürmesi planlanan atölye her hafta yapılacaktır.
Okunacak Kitaplar:
Memory, Anne Whitehead (New Critical Idiom)
Speak, Memory, Vladimir Nabokov
Pale Fire, Vladimir Nabokov
The Real Life of Sebastian Knight, Vladimir Nabokov
Pnin, Vladimir Nabokov
İstanbul: Hatıralar ve Şehir, Orhan Pamuk
Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar
Atölyeye katılmak isteyenler 5 Ekim 2012 Cuma gününe kadar aşağıdaki linkten kayıtlarını yaptırabilirler.
BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ
Atölyenin ilk toplantı tarihi, başvurusu kabul edilenlere elektronik posta yoluyla bildirilecektir.
* Dr. Nagihan Haliloğlu lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, yüksek lisansını Oxford Üniversitesi, doktorasını Heidelberg Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Jean Rhys üzerine yazdığı doktora tezi Narrating from the Margins 2011 yılında Rodopi Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Haliloğlu, Almanya'da Giessen, Birleşik Devletler'de Lehigh üniversitelerinde kısa dönemler hocalık yaptıktan sonra şu an Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nde yardımcı doçent olarak çalışmaktadır.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ