- الصفحة الرئيسية
- المنشورات
- BULLETIN ARCHIVE
- Issue 68 Year: 2008
- Hans Küng’ün Küresel Ahlâk Düşüncesi
Hans Küng’ün Küresel Ahlâk Düşüncesi
Hümeyra Karagözoğlu
20 Eylül 2008
Değerlendirme: Kübra Şenel
Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği Tezgâhtakiler toplantılarının Eylül ayı konuğu, “Hans Küng’ün Küresel Ahlâk Düşüncesi” başlıklı yüksek lisans tezini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı’nda tamamlayan Hümeyra Karagözoğlu’ydu. Karagözoğlu, sunumuna şu sorulardan hareketle başladı:
1. Küresel ahlâkın evrensel ahlâk problemlerine getirdiği çözüm önerileri nelerdir?
2. Küresel ahlâkın dinlerle olan ilişkileri ve din felsefesine dair tazammunları nelerdir?
3. Önermeleri felsefî açıdan anlamlı mıdır?
4. Somut olarak ne önermektedir?
5. Dünyada bunun üzerinden ne tür tartışmalar yürütülmektedir?
Karagözoğlu bu sorulardan hareketle tezin çerçevesinin 1. Kavram ve tarihçe, 2. Din felsefesi ve ahlâk felsefesi açısından küresel ahlâkın mahiyeti, 3. Sorun olarak nitelenen durumlar ve çözümler şeklinde oluştuğunu söyledi.
Karagözoğlu’nun tezinin çerçevesini oluşturan soruları tek tek ele alarak yaptığı sunumu, şu şekilde özetlemek mümkündür:
1948’deki İnsan Hakları Beyannamesi ile ilk defa ortak değerlerden bahsedilmeye başlandı. Küresel ahlâkçılar bunları kendi selefleri olarak kabul etmektedirler. Küresel ahlâk düşüncesinin fikir babası, aynı zamanda katolik bir papaz olan Hans Küng’tür. Papanın yanılmazlığını reddettiği için Vatikan tarafından otoritesi ilga edildikten sonra Tübingen’de teoloji profesörü olarak çalışan Küng, 1989’dan itibaren çeşitli ülkelerde verdiği “Dinler arasında barış olmadan milletler arasında barış olamaz” anafikirli seri konferanslar sayesinde küresel ahlâk fikrini yaymaya başlar ve 1990 yılında Project Weltethos adlı kitabını yazar. ‘Weltethos’, Dünya ahlâkı demektir ve Küng ilkeleri değil, ahlâkî davranışları kastettiği için bu kavramı kullanmıştır. Fakat kitap İngilizceye çevrildiğinde ethos kavramının tercümesinde problem çıkmıştır. Çünkü ethosun İngilizce karşılığı ethicstir (ahlâk felsefesi). Bundan dolayı Küng ‘ethics’ yerine ‘ethic’ kullanarak burada ahlâkî davranışları kastettiğini vurgulamak ister. Bu şekilde evrensel sorunlara cevap üreten evrensel cevapların tümüne verilen bir ad olan Global Ethics’den kendini ayırmış olur. Dünya Dinleri Parlamentosu’nun isteği üzerine Küng 1993’te küresel ahlâk beyannamesini hazırlar ve Parlamento tarafından beyanname kabul edilir.
(Makalenin tamamını okumak için "indir"e tıklayınız.)
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO