Havadis

Ad­nan Bü­yük­de­niz anıl­dı
19 Ekim 2009’da kay­bet­ti­ği­miz Dr. Ad­nan Bü­yük­de­niz Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı, Al­ba­ra­ka Türk, Bo­ğa­zi­çi Yö­ne­ti­ci­ler Vak­fı ve Tür­ki­ye Mil­li Kül­tür Vak­fı’nın or­tak­la­şa dü­zen­le­dik­le­ri bir prog­ram ile 26 Ara­lık 2009 ta­ri­hin­de anıldı. Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı­nın Ve­fa’da­ki mer­ke­zin­de ger­çek­leş­ti­ri­len prog­ram­da Va­kıf Baş­ka­nı­mız Mus­ta­fa Özel’in dı­şın­da Can­dan Kar­lı­te­kin, Ah­met Er­türk ve Fah­ret­tin Yah­şi de söz al­dı­lar. Prog­ram da­hi­lin­de açı­lan Ad­nan Bü­yük­de­niz Fo­toğ­raf Ser­gi­si Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı 3. kat­ta 26 Ara­lık 2009-23 Ocak 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da ge­zi­le­bi­lir.
 
Di­mit­ri Gu­tas BSV’dey­di…
İs­lam fel­se­fe­si ve İbn Sî­nâ üze­ri­ne ka­le­me al­dı­ğı eser­ler­le ta­nı­nan Ya­le Üni­ver­si­te­si Ya­kın Do­ğu Dil­le­ri ve Me­de­ni­yet­le­ri Bö­lü­mü öğ­re­tim üye­si Prof. Di­mit­ri Gu­tas, 23 Ara­lık 2009 ta­ri­hin­de BSV’yi zi­ya­ret et­ti. İs­tan­bul ve Mar­ma­ra üni­ver­si­te­le­rin­de İs­lam fel­se­fe­si ala­nın­da ça­lı­şan öğ­re­tim üye­le­ri ile yük­sek li­sans ve dok­to­ra öğ­ren­ci­le­ri­nin de ka­tıl­dı­ğı soh­bet top­lan­tı­sın­da Prof. Gu­tas’ın İs­lam fel­se­fe­si­ne ba­kı­şı ve İbn Sî­nâ fel­se­fe­si­ne yak­la­şı­mı ya­nın­da Ba­tı’da bu sa­ha­da ya­pı­lan ça­lış­ma­la­ra da­ir de­ğer­len­dir­me­le­ri tar­tı­şıl­dı.
 
KAM Eko­no­mi Se­mi­ner­le­ri’ne baş­la­dı…
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi “Eko­no­mi Se­mi­ner­ler” baş­lı­ğı al­tın­da ye­ni bir top­lan­tı se­ri­si­ne baş­la­dı. Kü­re­sel eko­no­mik ve fi­nan­sal sis­tem, ulus­la­ra­ra­sı eko­no­mi po­li­tik, Tür­ki­ye eko­no­mi­si, pa­ra po­li­ti­ka­la­rı, ulus­la­ra­ra­sı eko­no­mik ve fi­nan­sal ku­rum­lar ile po­li­ti­ka­lar gi­bi ko­nu­lar­da ge­rek sek­tör tec­rü­be­si olan ge­rek­se aka­de­mik ça­lış­ma­lar ya­pan uz­man­la­rın gö­rüş, dü­şün­ce ve öne­ri­le­ri­nin tar­tı­şı­la­ca­ğı se­ri­nin 31 Ekim 2009’da ya­pı­lan ilk top­lan­tı­sın­da Ah­met Fa­ruk Ay­san “Yö­ne­ti­şim Ku­rum­la­rı­nın Ge­lir Da­ğı­lı­mı ve Hü­kü­met Har­ca­ma­la­rı İliş­ki­sin­de­ki Göl­ge­le­yi­ci Ro­lü” baş­lık­lı bir se­mi­ner sun­du.
 
Pa­nel: Türk Si­ne­ma­sı Ne­re­ye?
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de fa­ali­yet gös­te­ren Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si, 14. sa­yı­sı­nın dos­ya ko­nu­su­na pa­ra­lel se­çi­len “Türk Si­ne­ma­sı Ne­re­ye?” baş­lık­lı bir pa­nel dü­zen­le­di. 30 Ka­sım 2009 ta­ri­hin­de ara­mız­dan ay­rı­lan Ah­met Ulu­çay’a it­haf edi­len pa­nel­de 2008-2009 viz­yo­nu ağır­lık­ta ol­mak üze­re Türk si­ne­ma­sı­nın gel­di­ği nok­ta tar­tı­şıl­dı. İh­san Ka­bil’in yö­net­ti­ği pa­ne­le Asu­man Su­ner, Ne­zih Er­do­ğan ve Za­hit Atam ka­tıl­dı.
 
2009 Güz Se­mi­ner­le­ri so­na er­di
16 Ekim-12 Ara­lık 2009 ta­rih­le­ri ara­sın­da, top­lam se­kiz haf­ta sü­ren Güz se­mi­ner­le­ri Ge­nel, Gi­riş, Te­mel ve Özel ol­mak üze­re 4 grup­ta ve 53 baş­lık altın­da ger­çek­leş­ti.
 
Fan­zin­den “e-der­gi”ye: Ha­yal Per­de­si
Ha­yal Per­de­si 2003-2009 ara­lı­ğın­da sür­dür­dü­ğü on üç sa­yı­lık si­ne­ma fan­zi­ni yol­cu­lu­ğu­nu Ocak-Şu­bat 2010 ta­rih­li 14. sa­yı­sın­dan iti­ba­ren pro­fes­yo­nel bir mec­ra­a ta­şı­yor. İki ay­da bir ya­yın­la­na­cak der­gi, www.ha­yal­per­de­si.net ad­re­sin­den oku­yu­cu­la­rıy­la bu­lu­şa­cak. Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si, zen­gin içe­ri­ğiy­le bir­lik­te öz­gün ta­sa­rı­mıy­la da dik­kat çe­ki­yor. Son yıl­lar­da Türk si­ne­ma­sın­da­ki ha­re­ket­li­lik si­ne­ma ya­zı­nın­da da ken­di­ni gös­te­ri­yor. Ha­yal Per­de­si, film eleş­ti­ri­si­ne ge­tir­di­ği ye­ni so­luk­la bu kul­var­da mü­te­va­zı bir adım at­ma­yı ve ta­biî ki bu adım­la­rın yan­kı­la­rı­nı iz­le­me­yi he­def­li­yor. Viz­yon, si­ne­ma ha­ber­le­ri, söy­le­şi­ler­le zen­gin­le­şen içe­ri­ği ve sür­priz­le­riy­le Ha­yal Per­de­si web si­te­si, “Türk Si­ne­ma­sı­nın 2009 Viz­yo­nu”nu ele alan 14. sa­yı ile oku­yu­cu­la­rıy­la bu­luş­tu. Der­gi­ye www.ha­yal­per­de­si.net ad­re­sin­den ula­şı­la­bi­lir.
 
2010 Ba­har Se­mi­ner­le­ri baş­lı­yor
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın 41. dö­nem se­mi­ner­le­ri 5-6 Mart 2010 ta­ri­hin­de baş­lı­yor. Bu dö­nem­ki se­mi­ner prog­ra­mın­da, ede­bi­yat, si­ne­ma, ta­rih, fel­se­fe, ik­ti­sat, ile­ti­şim psi­ko­lo­ji­si, sos­yal teo­ri, sos­yal bi­lim gi­bi fark­lı di­sip­lin­ler­den se­mi­ner­ler yer ala­cak. 2010 Ba­har se­mi­ner­le­ri, Cu­ma ve Cu­mar­te­si gün­le­ri vak­fın Ve­fa’da yer alan mer­ke­zin­de 8 haf­ta bo­yun­ca sü­re­cek. Se­mi­ner­ler üc­ret­siz olup, ka­tı­lım için ön­ce­den ka­yıt yap­tır­mak ge­rek­mek­te­dir.
 
SAM’dan ye­ni bir prog­ram: Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi, Küb­ra Tu­ran­gil ve Fey­za Kö­se’nin ha­zır­la­dı­ğı Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler baş­lık­lı ye­ni bir prog­ra­ma baş­la­dı. 2009-2010 dö­ne­min­de ay­lık ola­rak plan­la­nan Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler baş­lık­lı prog­ram di­zi­si­nin ilk iki­si Ka­sım ve Ara­lık ay­la­rın­da ger­çek­leş­ti. “Kül­tü­rel, Di­nî ve Mi­ma­rî Et­ki­le­şim; Cum­hu­ri­yet’ten Gü­nü­mü­ze Ca­mi Mi­ma­rî­si­nin De­ği­şim ve Ge­li­şim Sü­re­ci” baş­lık­lı 18 Ka­sım 2009 ta­ri­hin­de ger­çek­le­şen ilk top­lan­tı­nın ko­nu­ğu Prof. Dr. Sa­det­tin Ök­ten’di.
16 Ara­lık 2009 ta­ri­hin­de ger­çek­le­şen ikin­ci top­lan­tı­nın ko­nu­ğu ise Prof. Dr. Uğur Tan­ye­li idi. Bu prog­ram­da 1870’den bu ya­na Tür­ki­ye’de­ki mi­mar­lık kim­lik bağ­la­mın­da tar­tı­şıl­dı. 2010 yı­lı bo­yun­ca de­vam et­me­si plan­la­nan Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler top­lan­tı di­zi­sin­de ya­pı­lan su­num­la­rın ki­tap ha­lin­de ya­yın­lan­ma­sı plan­la­nı­yor.
 
10. dö­nem Os­man­lı­ca Se­mi­ner­le­ri baş­la­dı
Üç se­ne­dir ba­şa­rı ile de­vam eden Os­man­lı­ca oku­ma gru­bu 10. dö­ne­mi­ne 3 Ekim’de ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­na­vı ne­ti­ce­sin­de olu­şan 9 grup ile 12 Ekim’de baş­la­dı.
1 Mart-18 Ha­zi­ran 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da Mat­bu, Yaz­ma ve Ar­şiv ol­mak üze­re üç ay­rı se­vi­ye­de de­vam ede­cek 11. dö­nem se­mi­ner­le­ri için baş­vu­ru­lar 20 Ocak-5 Şu­bat 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da alı­na­cak­tır.
 
Dî­vân 26 çık­tı
Dî­vân Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Ça­lış­ma­lar Der­gi­si’nin 26. sa­yı­sı si­ya­sî dü­şün­ce­ler ta­ri­hin­den 17. yüz­yıl Os­man­lı si­ya­sî ta­ri­hi­ne, yi­ne ay­nı yüz­yıl­da Os­man­lı’da ce­re­yan eden fa­iz ve mu‘ame­le-i şer‘iy­ye tar­tış­ma­la­rın­dan 1909’da Meş­ru­ti­yet’e kar­şı Ha­lep-Ko­so­va hat­tın­da or­ta­ya çı­kan is­ya­na, Cum­hu­ri­yet son­ra­sı ya­şa­nan hi­la­fet tar­tış­ma­la­rın­dan eği­tim ta­ri­hi­ne ka­dar ge­niş bir ala­nı kap­sa­yan al­tı ma­ka­le ya­nın­da ki­tap ve sem­poz­yum de­ğer­len­dir­me­le­riy­le oku­yu­cu­la­rı­nın kar­şı­sın­da.
 
Not­lar 17 çık­tı
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi’nin “Is­la­mop­ho­bi­a Ko­nuş­ma­la­rı” baş­lı­ğı ile da­vet et­ti­ği Prof. Hans Ko­ech­ler, Dr. Sai­ed Re­za Ame­li ve She­naz Bung­la­wa­la’nın son dö­nem­de ko­nu üze­rin­de ya­pı­lan tar­tış­ma­la­ra dik­kat çek­tik­le­ri ko­nuş­ma­la­rı İs­la­mo­fo­bi­a­nın çok yön­lü do­ğa­sı­nın an­la­mak açı­sın­dan önem­li açı­lım­lar sağ­la­mak­ta­dır. Ko­nuş­ma­lar Me­la­hat Yal­çın, Gül­nur Kı­lı­çoğ­lu ve Tal­ha Üs­tün­dağ ta­ra­fın­dan Türk­çe­ye ter­cü­me edil­di ve Se­vinç Öz­can ta­ra­fın­dan ya­yı­na ha­zır­lan­dı.
 
Not­lar 18 çık­tı
Ka­ri­ka­tür, il­lüs­tras­yon ve gra­fik ta­sa­rım­la­rı ile ta­nı­nan, “Kral ve Soy­ta­rı” ad­lı çiz­gi bant­la­rı­nı ha­len sür­dü­ren, çok sa­yı­da ço­cuk ki­ta­bı­na ve ço­cuk der­gi­si­ne “renk ve­ren” Da­ğıs­tan Çe­tin­ka­ya, 18 Şu­bat 2009 ta­ri­hin­de Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği Kır­kam­bar Soh­bet prog­ra­mı­nın ko­nu­ğu ol­muş­tu. Nes­li­han De­mir­ci’nin ya­yı­na ha­zır­la­dı­ğı BSV Not­lar se­ri­si­nin on se­ki­zin­ci­sin­de, sa­nat­çı­nın sa­mi­mi­yet­le dı­şa vur­du­ğu zi­hin dün­ya­sıy­la din­le­yi­ci­le­re yep­ye­ni pen­ce­re­ler aç­tı­ğı “Çiz­gi­dı­şı Bir Çi­zer­le Çiz­gi­ler Üze­ri­ne” baş­lık­lı bu söy­le­şi­yi bu­la­bi­lir­si­niz.
 
Tür­ki­ye’de/Türk­çe­de Fel­se­fe Üze­ri­ne Ko­nuş­ma­lar ya­yın­lan­dı
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de Ka­sım 2007’de ku­ru­lan Fel­se­fe Züm­re­si’nin ilk fa­ali­ye­ti olan Tür­ki­ye’de/Türk­çe­de Fel­se­fe top­lan­tı se­ri­si­nin çö­züm­le­ri Kü­re Ya­yın­la­rı ta­ra­fın­dan ya­yın­lan­dı. İs­ma­il Ka­ra, Ş. Teo­man Du­ra­lı, Ömer Na­ci Soy­kan, Do­ğan Öz­lem, Zey­nep Di­rek, Ah­met Ars­lan ve İh­san Faz­lı­oğ­lu’nun ka­tı­lı­mıy­la Ma­yıs 2008-Ha­zi­ran 2009 ta­rih­le­ri ara­sın­da ye­di otu­rum şek­lin­de ger­çek­leş­ti­ri­len top­lan­tı­la­rın ana ek­se­ni­ni şu iki so­ru oluş­tu­ru­yor: Dil ile dü­şün­ce ara­sın­da­ki iliş­ki­nin ma­hi­ye­ti ne­dir? Fel­se­fe­nin ev­ren­sel ni­te­li­ğiy­le Türk, İn­gi­liz, Al­man, Ame­ri­kan, İran fel­se­fe­si vb. kül­tür ya da mil­li­yet ze­mi­nin­de ta­nım­la­nan fel­se­fî fa­ali­yet­ler ara­sın­da ne tür bir iliş­ki var­dır?
 
Fe­tâ­vâ-yı Fey­zi­ye ya­yın­lan­dı
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len Os­man­lı­ca Se­mi­ner­le­ri­ni ta­mam­la­mış bir grup ar­ka­da­şın ka­tı­lı­mıy­la olu­şan Fet­va Mec­mu­ala­rı Ne­şir Gru­bu’nun ilk ça­lış­ma­sı olan Fe­tâ­vâ-yı Fey­zi­ye ya­yın­lan­dı. Gru­bun ikin­ci ça­lış­ma­sı; Beh­ce­tü’l-Fe­tâ­vâ ya­yı­na ha­zır­lan­mak­ta­dır.
 
Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu ilk ürün­le­ri­ni ver­di
Kü­re Ya­yın­la­rı’nın İh­san Ka­bil edi­tör­lü­ğün­de­ki Ha­yal Per­de­si Ki­tap­lı­ğı adı­nı ta­şı­yan si­ne­ma di­zi­si­nin ilk ki­tap­la­rı, ay­nı za­man­da Ka­bil’le ger­çek­leş­ti­ri­len uzun so­luk­lu atöl­ye ça­lış­ma­sı­nın da ilk ürün­le­ri.Ay­şe Pay’ın ha­zır­la­dı­ğı Yö­net­men Si­ne­ma­sı se­ri­si­nin ilk üç ki­ta­bı sı­ra­sıy­la ye­ni ku­şak yö­net­men­ler­den Der­viş Za­im, Nu­ri Bil­ge Cey­lan ve Ze­ki De­mir­ku­buz’a odak­la­nı­yor.
Son yıl­lar­da Türk si­ne­ma­sın­da­ki ha­re­ket­li­lik si­ne­ma ya­zı­nın­da da ken­di­ni gös­te­rir­ken ça­lış­ma, ni­te­lik­li film eleş­ti­ri­si­ne sık­lık­la rast­la­ma­dı­ğı­mız bu kul­var­da önem­li bir ça­ba ola­rak ko­num­la­nı­yor. Film­le­rin kav­ram­sal dün­ya­sı­na gi­re­rek oku­yu­cu­la­rı bu im­ge­le­rin an­la­mı­na yak­laş­tır­ma­yı he­def­le­yen ya­zı­lar Ce­lil Ci­van, Ümit Ak­soy, Ay­şe Pay, Fu­at Er, Hi­lal Tu­ran, Es­ra Bu­lut, Be­tül De­mi­rel ve Ba­rış Say­dam im­za­sı­nı ta­şır­ken Tu­ba De­niz, Ay­şe Pay ve Eb­ru Afat’ın Za­im ve De­mir­ku­buz’la yap­tık­la­rı söy­le­şi­ler, yö­net­men­le­rin si­ne­ma an­la­yış­la­rı­na ta­nık­lık edi­yor.
Fark­lı di­sip­lin­ler­den bes­le­ne­rek ka­le­me alı­nan eleş­ti­ri ya­zı­la­rın­dan olu­şan Yö­net­men Si­ne­ma­sı se­ri­si, Ye­ni Türk Si­ne­ma­sı’nın çı­ta­sı­nı be­lir­le­yen yö­net­men­le­rin kur­duk­la­rı si­ne­ma ev­re­ni­ne bi­rer yol­cu­luk va­at edi­yor.
 
 
 

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.