- الصفحة الرئيسية
- BİSAV NEWS
- BSV Notlar 21 Çıktı!
BSV Notlar 21 Çıktı!
6 Temmuz 2010 Salı
BSV Notlar 21
Çocuk ve Sanat Buluşması/Çocuk Dilinde Sanat, Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi, Haziran 2010, 60 s.
Bilim ve Sanat Vakfı, 7 Mart 2009 Cumartesi günü “Çocuk ve Sanat Buluşması” başlığı altında kimi etkinliklere ev sahipliği yaptı. Bu çerçevede, 4-11 yaş grubundan çocukların resimlerinden oluşan “Büyük Çizerler Sergisi” aynı gün muhataplarıyla buluştu. Vakıf binasının katlarına serpiştirilen sergi, bahar boyunca sergilendi.
Etkinliğin omurgasını oluşturan “Çocuk Dilinde Sanat” başlıklı panel, Vakfın Vefa’daki merkezinde gerçekleştirildi. Program, ihmal edilmiş bir konuyu gündeme taşımak, çocuk gerçekliğinde sanat ürünlerinin nasıl algılandığını tartışmak ve çocuk yayıncılığını bu açıdan sorgulamak amacıyla hazırlandı.
Sanat Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği panel, Mustafa Özel’in, “Çocukluğun Ekonomisi, Sosyolojisi, Psikolojisi, Epistemolojisi, Mitolojisi ve Metafiziği”ni irdeleyen alışılmadık tarzdaki açış konuşmasıyla başladı.
Ali Pulcu’nun yönettiği panelde ilkin Fatih Erdoğan, yazar ve yayıncı kimliğiyle, ülkemizde bireylerin çocukluk dönemlerinden itibaren kitapla olan ilişkisizliğini etkili bir biçimde vurguladı. Çocuklara yönelik edebiyatın dünü ve bugününü değerlendiren yazar, gittikçe incelen sorularıyla dinleyenleri de meselenin üzerinde düşünmeye sevketti.
On yıldır Ihlamur Kasrı’nda çocuklara resim eğitimi veren ressam Emel Kehri, çizgilerin çocuk dünyasındaki yansımalarını sanatçı penceresinden yorumladı. Çocukların kendi ürünlerini ortaya koymaları ve bu süreçte kendilerini değerlendirmeleri, günün en kulak kesilerek dinlediğimiz bölümüydü.
Çizer Osman Turhan ise, kitaplar konusunda -en az besin maddeleri kadar- seçici olunması gerektiğini belirtti. Karar mekanizmasının başında duran anne babaların bir kitaba görsel açıdan da emek verildiğine dikkat etmelerinin altını çizdi.
Konuya ilişkin akademik bakış ise Dr. Nilgün Canel tarafından aktarıldı. Canel, önce çocukların sanat algısının nasıl oluştuğuna değindi. Bu kısımda, çocukların niçin resim çizdikleri, hangi dönemden itibaren hayal gücünden söz edilebileceği gibi merak edilen soruları irdeledi.
Programın en ilgi çekici sürprizlerinden biri, anaokulundaki çocuklarla kendi çizdikleri resimler üzerine yapılan söyleşilerin yer aldığı kısa film gösterisiydi.
Gülümsemeye bir Adım
“Çocuk ve Sanat Buluşması”na elbette çocuklar da dâhildi; onlar gün boyunca resim ve masallarla haşır neşir oldular. Erdem Yayınları’ndan Özlem Mumcuoğlu’yla, masal sandığından çıkan objelerden yola çıkarak masalların dünyasında gezindiler; ressam Reza Hemmatirad’la boyalara ellerini daldırıp gönüllerince eğlendiler.
Bilim ve Sanat Vakfı, tarihinde ilkleri yaşarken, çocukların mutlu ayrıldığı bir günde bizim payımıza da bir kazanç düşmüştü: gülümsemeyi hatırlamak…
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO