BSV Havadis

......................................
Şakir Kocabaş hocamız vefat etti
Vakfımızda 1991 yılından beri seminerler veren Doç. Dr. Şakir Kocabaş’ı 19 Ağustos sabahı kaybettik. Yapay zeka konusundaki çalışmalarının yanı sıra felsefe alanında da önemli eserleri bulunan Kocabaş’ın özellikle İfadelerin Gramatik Ayırımı başlıklı kitabı, küçük hacmine rağmen Türkiye’de dil felsefesi üzerine yapılmış en önemli çalışmalardan biri olarak öne çıkmıştı. İlmiyle olduğu kadar mütevazı kişiliğiyle de gönüllerde ayrı bir yer tutan düşünür için, 9 Eylülde Bilim ve Sanat Vakfı Zeyrek Salonu’nda ailesinin de katıldığı bir anma toplantısı düzenlendi. Toplantıdan sonra, Şakir Kocabaş Salonu’nun açılışı yapıldı.
 
 
Prof. Dr. Halil İbrahim Şener kitaplığı Vakfımız kütüphanesine bağışlandı
Felsefe, tarih, sanat-edebiyat ve iktisat ağırlıklı olmak üzere 30 binin üzerinde kitabı bulunan kütüphanemiz, bağış ve satın alma yoluyla koleksiyonunu her geçen gün biraz daha büyütüyor. İbrahim Kiras 441 cilt, Muhammed Han Kayani 143 cilt ve Ali Alioğlu da 189 cilt kitap ile kütüphanemize şahsî bağışta bulunmuşlardı. Daha önce bağış olarak gelen Seyfettin Manisalıgil, Mehmet Seyhan Tayşi, Ahmet Davutoğlu kitaplıklarına, son olarak Halil İbrahim Şener Kitaplığı eklendi. Vefatından sonra ailesi, merhumun; Türk İslâm Edebiyatı, Türk dili, Sanat, Tefsir, Tarih, Felsefe dallarında Türkçe, Arapça ve Osmanlıca yaklaşık 3500 cilt kitap ve bazı dergi sayılarından oluşan kitaplığını Vakfımız kütüphanesine bağışladı. Bağışlar arasında, merhumun kullandığı daktilo ve 4 adet hat tablosu da yer alıyor.
1938 yılında Konya’nın Huğlu kasabasında doğan Halil İbrahim Şener, Konya İmam Hatip Lisesi’ni (1960) ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi (1964). Tokat ve Konya İHL’de öğretmen; Çankırı, Zonguldak ve Aydın İHL’de Müdür olarak görev yaptı. 1977’de İzmir Yüksek İslam Enstitüsü İslami Türk Edebiyatı Asistanı oldu. “Türk Edebiyatı’nda Manzum Esmâ-ı Hüsnâlar” başlıklı doktora tezini tamamladı. 1994’te doçent, 2000’de profesör oldu. Son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi İslâm Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı olarak görev yapan Şener, 14 Ocak 2006’da hakkın rahmetine kavuştu. Osmanlıca her türlü metni okumada uzman olan Şener’in, telif kitapları (Türk İslâm Edebiyatı ve Kaside-i Bürde, Kaside-i Bür’e ve Su Kasidesi), makaleleri ve İslâm Ansiklopedisi’ne alanıyla ilgili yazdığı maddelerin yanı sıra yarım kalmış pek çok çalışması bulunuyor. H. İbrahim Şener, kitaplarına aşırı düşkünlüğü ile biliniyordu.
 
 
TALİD’in 7. sayısı çıktı
Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin çıkardığı Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin (TALİD) 7. sayısı “Yeni Türk Edebiyatı Tarihi” başlığıyla çıktı. Tanzimat’tan sonra Batı tesiriyle yeni bir veçheye bürünen yaklaşık yüz elli yıllık edebiyat anlayışını mesele edinen dergi, sahanın genişliği nedeniyle konuyu iki cilt halinde inceleyecek. Yeni edebî türler ve bu alandaki literatürler ise 8. sayıda okurların istifadesine sunulacak.
 
 
Yaz seminerlerinde Oryantalizm tartışıldı
3-8 Temmuz 2006 tarihleri arasında düzenlediğimiz Yaz seminerlerinin bu yılki teması oryantalizm idi. Farklı disiplinlerde toplam 9 sunumun yer aldığı programda oryantalizmin ortaya çıkış süreci, temel nitelikleri, geçirdiği dönüşümler, bir düşünce biçimi ve bir uzmanlık alanı olarak içerdiği sahalar vb. pek çok konu dinleyicilerle paylaşıldı. “Oryantalistler ve Kur’an”, “Amerika, İslâm ve Oryantalizm”, “Fıkıh ve Oryantalizm”, “İslâm Estetiğine Oryantalist Yaklaşımların Eleştirisi”, “Said ve Said Sonrası Şarkiyatçılık Eleştirileri” programda yer alan bazı başlıklardı.
Yaz seminerleri 8 Temmuz Cumartesi gerçekleştirilen geleneksel Sapanca gezisiyle sona erdi.
 
 
2006 Güz seminerleri başlıyor
Vakfımızın 2006 Güz semiinerleri 10 Kasım-23 Aralık tarihleri arasında toplam yedi hafta sürecek. Seminerlere katılım için 6-10 Kasım tarihleri arasında Vakıftan temin edilecek seminer bilgi formunun doldurularak bir adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle birlikte Vakıf sekreterliğine teslim edilmesi gerekiyor.
 
 
Mecidi ile kısa film çekildi
İranlı yönetmen Mecid Mecidi Haziran ayında Sanat Araştırmaları Merkezi’nin konuğu oldu. Hayal Perdesi Sinema Topluluğu ile sekiz günlük bir atölye çalışması yapan Mecidi, ülkesine geri dönerken ardında bir de kısa film bıraktı. Son hâli verilmek üzere yönetmene gönderilen film Ekim ayının sonunda izleyicilerle buluşacak.
 
 
“Mimar Sinan’ı Yorumlamak” paneli büyük ilgi gördü
Büyük usta Mimar Sinan, ölümünün 418. yıldönümünde Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen bir panel ile anıldı.Mimarlık eğitimi almış grafik tasarımcı Salih Pulcu’nun oturum başkanlığı yaptığı “Mimar Sinan’ı Yorumlamak” başlıklı panele,mimar Turgut Cansever, ressam Ömer Uluç ve mimarlık tarihçisi Uğur Tanyeli konuşmacı olarak katıldı. Panele ilgi büyüktü. Bilim ve Sanat Vakfı’nın Vefa Salonu hıncahınç doldu. Dinleyiciler panelistlere yönelttikleri sorularla ilgilerini sonuna kadar devam ettirdiler.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.