Havadis

Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi hizmete girdi

2009 yılında vefat eden Adnan Büyükdeniz’in ismi Esenler’de açılan bir dijital kütüphaneye verildi. Albaraka’nın desteğiyle Esenler Belediyesi tarafından inşa edilen kütüphane Türkiye’de tamamı dijital ilk kütüphane olma özelliği taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ile merhum Adnan Büyükdeniz’in eşi Saliha Büyükdeniz’in katılımıyla 26 Ekim 2010 tarihinde düzenlenen bir törenle kütüphane okuyucuların hizmetine açıldı. Kütüphanede 30 bilgisayar, 5500 eletronik yayın, internet bağlantısı ve çok amaçlı salon ve etüd odası bulunuyor.

 

Dîvânulusal ve uluslararası indekslerde…

Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 1996’dan bu yana yılda iki defa olarak yayınlanan hakemli bir dergi olan Dîvân: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi,Index Islamicus, Worldwide Political Science Abstracts, International Political Science Abstracts (IPSA), MLA International Bibliography ve Ebsco Publishing’in ardından Tübitak ULAKBİM tarafından da taranmaya başlandı.

 

14. Dönem Osmanlıca Seminerleri başladı

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezince düzenlenen Osmanlıca okuma grubu, 28 Şubat-17 Haziran 2011 tarihleri arasında devam edecek. 14. dönem seminerleri, 19 Şubat 2011’de yapılan seviye tespit sınavı neticesinde Matbu, Yazma ve Arşiv olmak üzere üç ayrı seviyede açılan 10 grup (yaklaşık 450 kişi) ile 28 Şubat’ta başladı.

25 Haziran-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında devam edecek 6 haftalık 15. dönem seminerleri için başvurular 3-17 Haziran 2011 tarihleri arasında online olarak kabul edilecektir.

 

Fotoğraf Neyi Anlatır program dizisi başladı

Sanat Araştırmaları Merkezi’nin önceki yıllarda düzenlediği Sinema Sohbetleri, Türk Romanına Kritik Yaklaşımlarve Mimari Düşüncelerbaşlıklı programları ile ülkemizin önde gelen sanatçı ve bilim adamlarından alanlarına özgü meseleleri bizzat dinleme ve bu meseleler üzerinde tartışma imkânı oluşmuştu. SAM, 2010-2011 döneminde Sanat Tarihine [Mümkün] Bakışlar ile başladığı program dizilerine, Tuba Deniz ve Hilal Turan’ın hazırladığı Fotoğraf Neyi Anlatır?isimli yeni bir program dizisiyle devam ediyor. Fotoğraf üzerine düşünme gayesi ile düzenlenen bu toplantılar serisinde Kamil Fırat, Özcan Yurdalan, Merih Akoğul, Loris Medici gibi usta fotoğrafcıların konuk edilmesi planlanıyor.

 

Kısa Film Atölyesi sona erdi

Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen, koordinatörlüğünü Faysal Soysal’ın üstlendiği Kısa Film Atölyesisona erdi Atölye kapsamında çekilen Fernando & Macellan, Duvar, Obsesyonisimli kısa filmler 16 Nisan 2011 tarihinde Vefa Salonunda seyircilerle buluştu.

Ayrıca gösterim programında, geçen yıl gerçekleştirilen Yalnız Kondu, Kıl(l)ık, Ademin Gerçeğiisimli kısa filmlerin tekrarına yer verildi.

 

Müslüman Kültürlerde Kadın: Din, Kimlik ve Cinsiyet Anlatıları Okuma Grubu başladı

Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde gerçekleşen Müslüman Kültürlerde Kadın: Din, Kimlik ve Cinsiyet Anlatılarıokuma grubu Dr. des. Nagihan Haliloğlu yönetiminde 28 Nisan’da başladı. Bu okuma grubunda Neval Cebbâri, Asiye Cebar, Fadya Fakir, Azer Nefisi gibi yazarlardan yola çıkarak değişik Müslüman kültürlerde yetişmiş günümüz kadın yazarlarının din, cinsiyet ve kimlik temalarını nasıl işlediği incelenecektir.

 

Hayal Perdesi21. sayısıyla okuyucuyla buluştu

Hayal Perdesi21. sayısındafilm festivallerini dosya olarak kapağına taşıdı.Dosyada, Burçak Evren, Alin Taşçıyan, Azize Tan, Lalehan Öcal, Ahmet Boyacıoğlu, Derviş Zaim ve İhsan Kabil yazı ve söyleşileriyle film festivallerinin artıları ve eksilerini tartıştılar. “Film, akıl ve kalple yapılır” diyen Derviş Zaim son filmi Gölgeler ve Suretler’i; sanatçı söylemi ve filmleriyle Bosna toplumuna ayna tutmayı sürdüren Aida Begiç, yapım aşamasındaki yeni filmi Bait’i Hayal Perdesi’ne anlattı. Ayrıca, Yusuf Şahin sineması ekseninde, Ocak ayında Mısır’da gerçekleştirilen devrimin sosyo-politik zeminine ışık tutan çalışmasıyla Raymond Baker Hayal Perdesi’nde...

 

Türkiye’de Sinema Dergiciliği program dizisi başladı

Sanat Araştırmaları Merkezi 2011’de başlattığı program dizilerine bir yenisini ekledi: Türkiye’de Sinema Dergiciliği. Şu ana kadar iki oturumu yapılan program dizisinin ilk oturumunun konuğu “Türkiye’de Sinema Dergiciliğinin Tarihi” başlıklı konuşmasıyla Burçak Evren, ikinci oturumunun konuğu “1970’lerden Günümüze Türkiye’de Sinema Dergiciliği ve Sinema Yazarlığı” başlıklı konuşması ile İhsan Kabil’di.

 

Notlar 22 çıktı!

BSV Notlar Serisinin yirmi ikincisi, Küresel Araştırmalar Merkezi tarafından Etkin Yönetim Söyleşileribaşlığı ile yayınlandı. Melih Bulu, İlhami Fındıkçı, Medaim Yanık, Ömer Bolat, İbrahim Zeyd Gerçik ve Yakup Koçal deneyimlerini paylaşan isimlerdi.

 

TALİD’in 15. sayısı çıktı

Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin 15. sayısı “Dünyada Türk Tarihçiliği” başlığıyla yayınlandı. Almanya’dan Fransa, İspanya ve ABD’ye; Rusya ve Azerbaycan’dan Bosna, Macaristan, Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan’a; Çin ve Japonya’dan İran, Suriye ve Mısır’a kadar pek çok dünya ülkesinde Türk tarihi üzerine yapılan çalışmaları değerlendiren bu sayının söyleşisi de Cemal Kafadar ile yapıldı. TALİD’in tüm sayılarının içeriğine ve ilk 8 sayıdaki makalelere www.talid.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.