Havadis

Yaz seminerlerinde “Siyaset ve Ahlâk” tartışıldı
 
2-5 Tem­muz 2007 ta­rih­le­ri ara­sın­da dü­zen­le­di­ği­miz yaz se­mi­ner­le­ri­mi­zin ana te­ma­sı “Si­ya­set ve Ah­lâk” idi. Se­mi­ner­ler­de, İh­san Faz­lı­oğ­lu “Ame­lî Hik­met”, H. Mu­rat Kö­se “Ba­tı Dü­şün­ce­sin­de Si­ya­set ve Ah­lâ­kın Ay­rış­ma­sı”, Bur­han Kö­roğ­lu “Kla­sik İs­lâm Dü­şün­ce­sin­de Si­ya­set ve Ah­lâk”, İs­ma­il Ka­ra “Os­man­lı Si­ya­set Dü­şün­ce­si”, Mus­ta­fa Özel “Dev­let, İde­o­lo­ji ve Ah­lâk” ko­nu­la­rın­da bi­rer su­num yap­tı. Film-di­a gös­te­rim­le­ri ve de­ğer­len­dir­me top­lan­tı­sı­nın ar­dın­dan Ge­le­nek­sel Sa­pan­ca ge­zi­siy­le yaz prog­ra­mı so­na er­di. 
 
 
 
TALİD’in 9. sayısı çıktı
 
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Li­te­ra­tür Der­gi­si (TA­LİD)’nin 9. sa­yı­sı es­ki Türk ede­bi­ya­tı ta­ri­hi li­te­ra­tü­rü­ne ay­rıl­dı. Ağır­lık­lı ola­rak, XII­I. yüz­yıl son­ra­sı Ana­do­lu sa­ha­sın­da­ki Türk ede­bi­ya­tı­na da­ir ya­zı­la­rın bu­lun­du­ğu bu sa­yı­da, ede­bi­yat ta­rih­le­ri, çe­şit­li ka­te­go­ri­ler­le es­ki Türk ede­bi­ya­tı ça­lış­ma­la­rı, bel­li dö­nem­le­re ait es­ki ede­bi­yat ça­lış­ma­la­rı, sa­ha için­de bel­li bir mec­ra­da akan ça­lış­ma­lar, tür­ler, ko­nu­lar ve bi­yog­ra­fi­le­rin li­te­ra­tür­le­ri ile ku­rum, ki­tap-der­gi ta­nı­tım­la­rı bu sa­yı­la­rın ko­nu­la­rı in­ce­le­ni­yor. Ay­rın­tı­lı bil­gi­ye www. ta­lid.org ad­re­sin­den ula­şı­la­bi­lir.
 
 
Harf Harf Kadınlar sempozyumu gerçekleştirildi
 
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­ziKa­dın Kim­li­ği Üze­rin­den Çağ­daş Kül­tür Oku­ma­la­rı Atöl­ye gru­bu, “Harf Harf Ka­dın­lar” baş­lık­lı bir sem­poz­yum dü­zen­le­di.Kü­re­sel dün­ya­nın de­ği­şen ni­te­li­ği­ni kim­lik po­li­ti­ka­la­rı ve cin­si­yet di­na­mik­le­ri açı­sın­dan ele al­mak ama­cıy­la bir ara­ya ge­len atöl­ye ka­tı­lım­cı­la­rı, Na­zi­fe Şiş­man ve Se­vinç A. Öz­can’ın ko­or­di­na­tör­lü­ğün­de yak­la­şık dört yıl­dır ça­lış­ma­la­rı­na de­vam edi­yor. 3 otu­ru­mun ve 9 su­nu­mun yer al­dı­ğı sem­poz­yum­la bir­lik­te BSV ih­ti­sas sem­poz­yum­la­rı­nın sayısı 6’ya yükseldi.
 
TAM’da yeni okuma grubu:
Ahlâk-ı Alâî Okumaları
 
İh­san Faz­lı­oğ­lu’nun yö­ne­ti­min­de, Kla­sik Ya­yın­la­rı ta­ra­fın­dan neş­re­di­len Kı­na­lı­za­de Ali Çe­le­bi’nin Ah­lâk-ı Alâ­î ki­ta­bı­nın oku­nup tar­tı­şı­la­ca­ğı prog­ram 2 Ha­zi­ran 2007 ta­ri­hin­de baş­la­dı. On beş gün­de bir ya­pı­la­cak ça­lış­may­la il­gi­li www.bi­sav.org.tr ad­re­sin­den da­ha
ay­rın­tı­lı bil­gi­ye ula­şı­la­bi­lir.
 
 
2007 Güz seminerleri 19-20 Ekim’de başlıyor
Vak­fı­mı­zın ku­ru­lu­şun­dan bu­gü­ne ka­dar ke­sin­ti­siz ola­rak dü­zen­le­nen Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı se­mi­ner­le­ri­nin 2007 Güz dö­ne­mi 19-20 Ekim­de baş­la­ya­cak. Se­mi­ner­ler, ge­nel gi­riş se­mi­ner­le­ri dı­şın­da dört baş­lık al­tın­da top­la­nı­yor: Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar, Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı, Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı ve Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı. Bu dört­lü tas­ni­fin her bi­ri de ken­di için­de, gi­riş, te­mel ve özel se­mi­ner­ler şek­lin­de üçe ay­rı­lı­yor.
 
Dîvân 22. sayısında “Düzen” kavramını ele alıyor
 
Dî­vân: Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Çalışmalar Der­gi­si, 22. sa­yı­sın­da “dü­zen” kav­ra­mı­nı in­ce­le­yen ya­zı­lar­la oku­yu­cu­la­rı­nın kar­şı­sı­na çı­ka­cak. Der­gi­de yer ala­cak makaleler şöy­le: Fred Dall­mayr, “Dün­ya Dü­ze­ni ve Va­tan­daş­lık: Ulus-Dev­le­tin Öte­sin­de Ye­ni Ara­yış­lar”, TU Wei­ming, “‘Ay­dın­lan­ma Zih­ni­ye­ti’nin Öte­si: An­tro­po­koz­mik Bir Ba­kış Açı­sı”, Ce­mil Ay­dın, Em­per­ya­lizm Kar­şı­tı Bir İm­pa­ra­tor­luk: Os­man­lı Tec­rü­be­si Işı­ğın­da On Do­ku­zun­cu Yüz­yıl Dün­ya Dü­ze­ni”, Hay­ret­tin Yü­ce­soy, “Al­lah’ın Ha­li­fe­si, Dün­ya­nın Ka­dı­sı: Bir Dün­ya İm­pa­ra­tor­lu­ğu Ola­rak Hi­la­fet” ve Ab­dul­lah Me­sud Kü­çük­ka­lay, “Kao­tik Bil­gi­den Sen­kro­nik Bil­gi­ye Bir İk­ti­sat Ta­ri­hi Teo­ris­ye­ni: Meh­met Genç”.
 
 
Notlar 7 çıktı
 
XVI. yüz­yıl bi­lim ada­mı ve as­tro­nom Ta­ki­yüd­din Ra­sıd’ı an­mak ve yap­tı­ğı ça­lış­ma­la­rın bi­lim ta­ri­hin­de­ki ye­ri­ni tes­pit et­mek ama­cıy­la, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 19 Ka­sım 2005 ta­ri­hin­de “Gö­ğe Ba­kan Adam: 420. Ölüm Yıl­dö­nü­mün­de Ta­ki­yüd­din Ra­sıd” baş­lık­lı bir pa­nel dü­zen­le­miş­ti. Va­kıf Baş­ka­nı Mus­ta­fa Özel’in açış ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­yan pa­ne­le İh­san Faz­lı­oğ­lu, Ra­ma­zan Şe­şen, Rem­zi De­mir, Atil­la Bir, Mus­ta­fa Ka­çar ve Hü­se­yin Ga­zi Top­de­mir pa­ne­list ola­rak ka­tılmıştı. Not­lar-7 bu pa­nel­de ya­pı­lan su­num­la­rı il­gi­li­si ile bu­luş­tu­ru­yor. 
 
 
MAM’dan yeni toplantı serisi:
Modern Dönemde İslamî İlimler Tasavvuru
 
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 2006-2007 dö­ne­min­de sos­yal bi­lim­ler ala­nın­da öne çık­mış çağ­daş dü­şü­nür­le­rin gö­rüş­le­ri­ni ta­nıt­mak ve tar­tış­ma­ya aç­mak he­de­fiy­le ger­çek­leş­tir­di­ği “Çağ­daş Ku­ram­cı­lar” top­lan­tı se­ri­si­nin ar­dın­dan 2007-2008 dö­ne­min­de de 19. yüz­yıl­dan baş­la­yıp 20. yüz­yı­lın ilk çey­re­ği­ne uza­nan za­man di­li­min­de, baş­ta Os­man­lı coğ­raf­ya­sı ol­mak üze­re İs­lam dün­ya­sı­nın di­ğer böl­ge­le­rin­de­ki âlim ve en­te­lek­tü­el­le­rin İs­la­mî ilim­le­re da­ir ta­sav­vur­la­rı­nı ele alan ve bu ta­sav­vur­la­rın kla­sik dö­nem­de­ki yak­la­şım­dan fark­lı­laş­tı­ğı nok­ta­la­ra yo­ğun­la­şan bir top­lan­tı di­zi­si baş­la­tı­yor. Her ay bir ilim da­lı­nın (tef­sir, fı­kıh, ke­lam, ha­dis, fel­se­fe/ah­lak, ta­rih/si­ya­set) ele alı­na­ca­ğı top­lan­tı se­ri­si­nin ilk otu­ru­mu, 20 Ekim 2007 Cu­mar­te­si gü­nü dü­zen­le­ne­cek bir pa­nel­le ger­çek­leş­ti­ri­le­cek­.
 
 
Şakir Kocabaş’ı mezarı başında andık
 
19 Ağus­tos 2006 sa­ba­hı ge­çir­di­ği bir ra­hat­sız­lık so­nu­cu Hak­kın rah­me­ti­ne ka­vu­şan Doç. Dr. Şa­kir Ko­ca­baş’ı ölü­mü­nün bi­rin­ci yıl­dö­nü­mün­de Eyüp’te­ki kab­ri ba­şın­da an­dık. Dost­la­rı ve öğ­ren­ci­le­ri­nin de iş­ti­rak et­ti­ği an­ma top­lan­tı­sın­da Kur’an’ı Ke­rim oku­nup, du­a edil­di. 1991-2006 yıl­la­rı ara­sın­da Vak­fı­mız­da se­mi­ner­ler ve­ren Şa­kir Ko­ca­baş, özel­lik­le ya­pay ze­ka ve dil fel­se­fe­si ala­nın­da­ki ça­lış­ma­la­rıy­la ta­nı­nı­yor­du. Bi­lim adam­lı­ğı­nı gö­nül er­li­ği ile bir­leş­tir­miş; mü­te­vek­kil, mü­te­va­zı, her ha­lin­den ib­ret­lik ders­ler çı­kar­tı­la­bi­le­cek ör­nek bir şah­si­yet­ti. Şa­kir Ko­ca­baş ho­ca­mı­zı, ağa­be­yi­mi­zi, ar­ka­da­şı­mı­zı bu­ra­dan bir ke­re da­ha rah­met­le anı­yo­ruz. 
 
 
Yazma Araştırma ve Tenkitli Metin Hazırlama Semineri
 
Bu önem­li se­mi­ner, 25 Tem­muz Çar­şam­ba gü­nü al­tı se­mi­ner (bi­rer sa­at) şek­lin­de Ve­fa Sa­lo­nu’nda ya­pıl­dı. İh­san Faz­lı­oğ­lu, il­mî ça­lış­ma­lar­da en önem­li kay­nak tür­le­rin­den bi­ri olan yaz­ma eser­le­rin de­rin­le­me­si­ne ta­nı­tı­mı­nı yap­tı ve bu tür eser­le­rin ça­lı­şıl­ma­sı sı­ra­sın­da ta­kip edi­le­cek esas­lar ve usul­ler üze­rin­de dur­du.
 
 
TAM’da yeni okuma grubu:
Osmanlı İktisat Tarihi Kaynakları
 
Ge­nel ola­rak Os­man­lı ta­ri­hi, özel ola­rak da ik­ti­sat ta­ri­hi kay­nak­la­rı­nı genç araş­tır­ma­cı­la­ra ta­nıt­mak ama­cıy­la, Dr. Ba­ki Ça­kır yö­ne­ti­min­de 11 Ma­yıs­ta baş­la­yan et­kin­li­ğe ka­tı­lım için ile­ri dü­zey­de Os­man­lı­ca bil­mek ge­re­ki­yor. Ça­lış­ma bo­yun­ca, ar­şiv­de ik­ti­sat ta­ri­hi için kul­la­nı­lan bel­ge­ler, def­ter­ler ve dos­ya­la­rın dip­lo­ma­tik ve pa­le­og­ra­fik özel­lik­le­ri, han­gi sü­reç­ler­den ge­çe­rek üre­til­di­ği, araş­tır­ma­cı­lar ta­ra­fın­dan han­gi tür bil­gi­ler el­de edi­le­bil­di­ği vb. me­se­le­ler et­ra­fın­da oku­ma­lar ya­pı­la­cak
 
 
2007-2008 Kademe seminerleri 20 Ekimde başlıyor
 
İh­ti­sas ve Atöl­ye ça­lış­ma­la­rı­na ka­tı­lım için ön ha­zır­lık ma­hi­ye­tin­de­ki ka­de­me se­mi­ner­le­ri­nin 2007-2008 dö­ne­mi, ye­ni grup­lar­la 20 Ekim­de fa­ali­yet­le­ri­ne baş­la­ya­cak. Dü­şün­ce ta­ri­hi ve dün­ya ta­ri­hi ol­mak üze­re iki prog­ra­mın ta­kip edil­di­ği se­mi­ner­ler­de, An­tik dö­nem, Or­ta­çağ, İs­lâm dü­şün­ce­si ve mo­dern dö­ne­me iliş­kin ta­ri­hî-fel­se­fî kav­ram­lar ana­liz edi­le­rek ta­ri­hî sü­reç­te­ki yan­sı­ma­la­rı­na da­ir de­rin­lik­li oku­ma­lar ya­pı­lı­yor. Ka­de­me se­mi­ner­le­ri­ne ka­tı­lan­lar ile da­ha son­ra bir sem­poz­yum dü­zen­le­ni­yor.

Ka­de­me se­mi­ner­le­rin­den fay­da­lan­mak is­te­yen ka­tı­lım­cı­la­rın, se­mi­ner dö­nem­le­rin­de en az 1 Ge­nel Gi­riş ve en az 2 Gi­riş se­mi­ne­ri­ne de­vam et­me­le­ri ve dö­nem so­nun­da­ki de­ğer­len­dir­me­ler­de ba­şa­rı­lı ol­ma­la­rı ge­re­ki­yor

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.