Havadis
BSV HAVADİS
Irak, işgalinin 9. yıldönümünde KAM’ın panelinde tartışıldı
Dokuz yıl evvel ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından işgale uğrayan Irak’ın durumu, 9 Mart’ta oturum başkanlığını KAM Koordinatörü Talha Köse’nin yaptığı bir panelde ele alındı. SETA Dış Politika Araştırma Asistanı Furkan Torlak, Amerikan birliklerinin geri çekilmesinin ardından Irak’ın hem bugününe hem de geleceğine damgasını vuran temel meseleleri analiz ederken, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Mesut Özcan ise Irak’ın Türk dış politikasına etkilerini değerlendirdi.
“Korku ve Yakarışın Menzilleri: Zarifoğlu Sanatının İmkânları” paneli düzenlendi
Sanat Araştırmaları Merkezi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cahit Zarifoğlu’nun “sanatı” üzerine bir panel gerçekleştirdi. İki oturumdan oluşan panelin ilk oturumunda Zarifoğlu’nun düz yazıları, ikinci oturumunda ise şiir ve poetikası tartışıldı. Sevengül Sönmez, Bahar Gökpınar, Ümit Aksoy, Yalçın Armağan ve Metin Kaygalak’ın tebliğ sunduğu panelin açış konuşmasını ise Bilim ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özel yaptı.
KAM e-Bülten’in 3. ve 4. sayısı yayında
Küresel Araştırmalar Merkezi’nin faaliyetlerini çok daha geniş bir kesime tanıtmak amacıyla 2011 yılı sonunda ilk defa hazırladığı KAM e-Bülten’in üçüncü ve dördüncü sayıları yayınlandı. 2012’nin Ocak-Nisan aylarında tertip edilen tüm yuvarlak masa toplantılarının uzun ve detaylı değerlendirmelerinin ve diğer faaliyet duyurularının yer aldığı iki aylık periyotla yayınlanan bu e-bültenlere http://bisav.org.tr adresindeki KAM sayfasında yer alan “yayınlar” basamağından ulaşabilirsiniz.
2012 Bahar Dönemi Seminerleri sona erdi
Vakfımızın 45. Dönem Bahar Seminerleri 9/10 Mart-27/28 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu dönemki programda, edebiyat, sinema, tarih, felsefe, iktisat, iletişim psikolojisi, sosyal teori, sosyal bilim gibi farklı disiplinlerden seminerler yer aldı. Vakfın Vefa’daki merkezinde gerçekleştirilen seminerler her dönem olduğu gibi bu dönem de yoğun ilgi gördü.
Dîvân’ın 1-29. sayıları internette
32. sayısını çıkarmaya hazırlanan Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi’nin ilk 29 sayısı tüm makaleleriyle internette erişime açıldı. Makalelerin PDF dosyası olarak indirilebildiği dergiye www.divandergisi.com adresinden ulaşılabilir.
“Medeniyetleri Karşılaştırmak: George Makdisi Örneği” paneli gerçekleştirildi
Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından 31 Mart 2012’de düzenlenen panelde İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Eyyüp Said Kaya’nın başkanlığındaki tek oturumda, medrese çalışmalarının Batı’daki en önemli isimlerinden George Makdisi’nin İslam ve Ortaçağ Batı yükseköğretimleri hakkındaki yaklaşımı çerçevesinde medeniyetleri mukayese etmenin imkânları ele alındı.
Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nin 27. ve 28. sayısı çıktı
Hayal Perdesi, 27. sayısında Zeki Demirkubuz’un merakla beklenen son filmi Yeraltı’yı ve vizyona yeni giren Sığınak, Kevin Hakkında Konuşmalıyız ve Fetih 1453filmlerini değerlendirdi. Zeki Demirkubuz’la yapılmış uzun bir söyleşiye de yer verilen dergide 11. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’yle ilgili bir değerlendirme yazısı ve 31 Mart-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 31. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nden film önerileri ve tanıtımlar da öne çıkıyor.
Hayal Perdesi’nin 28. sayısında kentsel dönüşümler ve ardı arkası kesilmeyen projelerle kontrolsüz bir hızla büyüyen İstanbul’u tüm yönleriyle mercek altına alan belgesel film Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir’in yönetmeni İmre Azem ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Dergide, Türkiye sinemasının üç farklı kuşağından üç yönetmenle (Faruk Kenç, Erdoğan Tokatlı ve Ömer Kavur) ilgili sinema tarihçileri ve sinema yazarlarıyla yapılan bir soruşturma da yer alıyor. Aida Begiç’in son filmi Çocuklar(Djeca) üzerine; hazırlık, çekim, post-prodüksiyon aşamalarının tamamında görev alan Mustafa Emin Büyükcoşkun’un izlenimleri de bu sayının dikkat çekenleri arasında yer alıyor. Hayal Perdesi sayfalarında Cihan Aktaş’ın Oscar ödüllü Bir Ayrılıkdeğerlendirmesini, geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden genç yönetmen Seyfi Teoman’ın kendi sinema serüvenine dair sözlerini, şair Ömer Erdem’in “Neden Film Seyrediyoruz?” sorusuna yanıtını da okumak mümkün.
Hayal Perdesi Sinema Dergisi iPad’te!
On üç sayı fanzin olarak çıktıktan sonra, yayın hayatına e-dergi olarak devam eden Hayal Perdesi Sinema Dergisi, iPad’te de yayın yapmaya başladı.
Hayal Perdesi’nin iPad uygulaması, Türkiye’de hâlihazırda iPad üzerinden yayınlanmaya başlayan dergilerden farklı olarak sadece içerikte değil, dinamik tasarımı ve zengin işlevselliğiyle de ön plana çıkıyor. iPad’in sunduğu farklı deneyimi sinema duygusuyla birleştirmeye çalışan Hayal Perdesivideolara, interaktif görsellere ve iPad’e has uygulamalara yer verecek.
Osmanlıca Seminerlerinin kapsamı genişletildi
Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde beş senedir devam eden Osmanlıca Seminerlerinin kapsamı genişletilerek öğrenim, kullanım ve neşir kademeleri şeklinde yeniden yapılandırılmıştır. Bu bağlamda, Osmanlı Türkçesine giriş ve paleografya birinci kademe; diplomatika, epigrafi, hüsn-i hat, nümizmatik, inşa, el yazmaları, metin tahlilleri, transkripsiyon ve tahkik usulleri ve neşir çalışmaları diğer kademeler çerçevesinde önümüzdeki dönemlerde ayrı ayrı ilan edilecektir.
Osmanlı Türkçesine Giriş ve Paleografya olmak üzere iki ayrı seviyede yapılandırılan ilk kademe seminerleri, 5 Mart-15 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenecek 17. dönem Osmanlıca seminerleri çerçevesinde 25 Şubat 2012’de yapılan seviye tespit sınavı neticesinde, 8 grup (yaklaşık 380 kişi) ile 5 Mart’ta başladı.
23 Haziran-28 Temmuz 2012 tarihleri arasında devam edecek 6 haftalık 18. dönem seminerleri için başvurular 5-15 Haziran 2012 tarihleri arasında online olarak kabul edilecektir.
Mukaddime Okuma Grubu çalışmalarına başladı
Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde Mart ayında M. Akif Kayapınar’ın danışmanlığında çalışmalarına başlayan okuma grubunda, Mukaddimeadlı eseri bağlamında İbn Haldun’un varlığa, bilgiye, topluma, siyasete ve tarihe bakışı incelenmektedir. Grubun asıl okuma metni Mukaddimeolmakla birlikte, zaman zaman konu ile ilgili ilave okumalar yapılmakta ve katılımcıların yaptığı sunumların ardından konu üzerinde çeşitli tartışmalar yapılmaktadır.
Ayhan Aktar TAM’ın misafiriydi
Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde yeni bir özel toplantı serisine başlandı. Bu çerçevede ilk konuk olarak 14 Nisan’da Ayhan Aktar ile Türk Milliyetçiliği, Gayrimüslimler ve Ekonomik Dönüşümadlı kitabı çerçevesinde, kitapta yeralan makaleler üzerinden Niyazi Berkes’ten Şerif Mardin’e, Osmanlı bürokrasisinden Ermeni meselesinin nasıl çalışılabilirliğine, mübadeleden iktisadî yapı ve tarihe kadar pek çok konu tartışıldı.
Felsefî Açıdan Tabakât Literatürü toplantı dizisi başladı
Tabakât, İslâm geleneğinde sahâbe, tâbiîn, fakihler, sûfîler, filozoflar, tabipler, edip, şair ve sanatkârlar ile ayırıcı niteliklere sahip kişilerden söz eden bir telif türüdür. Bu gelenek içinde özel olarak filozofları/felsefî ilimlerle meşgul olan isimleri ihtiva eden eserler önemli yer tutmaktadır.
Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen Felsefî Açıdan Tabakât Literatürü başlıklı aylık toplantı serisinin amacı, İslam felsefesi çalışmaları için önemli bir başvuru kaynağı olan tabakât metinlerinin daha yakından tanınmasını sağlamaktır. Her oturum için belirlenen metin(ler); yazarın hayatı/arka planı, kitabın genel yapısı, felsefe tarihi/tasavvurlarına dair dikkate değer değiniler çerçevesinde incelenecektir.
Tarih Atölyesi başladı!
Bilim ve Sanat Vakfı’nın Bahar ve Güz Dönemlerinde yakın dönem siyasî tarih üzerine seminerler veren Mustafa Armağan, seminer katılımcılarıyla Tarih Atölyesi başlıklı bir çalışma başlattı. Nisan ayının başında başlayan atölye 15 günde bir toplanmaktadır.
Romanlar ve Filmler Ekseninde Günah Kavramı Atölyesi başladı
Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Dr. Yaylagül Ceran yönetiminde sürdürülecek bu atölyede, “insan felsefesi tanım, soru ve sorunları hakkında giriş, bilgilendirme”, “kötülük felsefesi ve kötülük kavramları”, “kaygı, günah ve kötülük”, “sosyal içerik ve yapısal bir eylem olarak körlük ve epistemoloji”, “modern kent-günah-kötülük ve insan”, “ öfke, açgözlülük, miskinlik, kibir, hırs, kıskançlık, oburluk” gibi konu başlıkları çerçevesinde felsefî metinler, romanlar ve filmler aracılığıyla bu sürecin kaotik yapısı açık ve bütünsel bir çerçevede incelenecek.
Şehir Çalışmaları Atölyesi başladı
Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde Alim Arlı ve Yunus Uğur nezaretinde yeni bir atölye çalışmasına başlandı. İlk oturumu Nisan ayında gerçekleşen, ayda bir toplanacak Şehir Çalışmaları Atölyesi, şehirlerin mahiyetini, meselelerini, tarihî oluşum ve dönüşüm süreçlerini Türkiye şehirleri ve özellikle de İstanbul örneğini dikkate alarak anlamayı ve tartışmayı hedeflemektedir. Atölye süresince, grup tartışmalarının yanı sıra, misafir araştırmacılar çağrılacak, kolokyum, ihtisas sempozyumu ve yayınlar yapılacaktır.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ