Havadis

Türk sineması hafızasına kavuşuyor

Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde bir süredir ön hazırlıkları devam eden Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesi 1 Eylül 2013 tarihinde başlıyor. Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2012 2. Dönem Mali Destek Programları arasında yer alan Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi-Kâr Amacı Gütmeyenler Programı kapsamında başarılı bulundu.

TSA projesi,  Türk sinemasının yaklaşık yüz yıldır ortaya koyduğu birikimin gelecek kuşaklara birincil kaynaklardan araştırılmış, doğrulanabilir, tarafsız ve sistematik şekilde aktarılması için bir zemin oluşturmayı hedefliyor. Akademik bir yaklaşımla Türk sinemasına dair yazılı, görsel ve işitsel tüm materyallerin kapsamlı bir şekilde tespit ve tasnifi yapılarak oluşturulacak proje, bu bilgilerin paylaşıma açılacağı TSA veritabanı ile nihayetlenecek. Proje sayesinde Türk sineması ile ilgili herhangi bir bilgiye film, kişi, kitap, dergi, makale, röportaj ve tez kategorilerinde ulaşmak mümkün olacak. İlk kez Türk sinemasının doğru bir envanterinin çıkarılmasını sağlayacak TSA veritabanına, yine aynı proje kapsamında hayata geçirilecek ve güncel Türk sinemasının nabzını tutacak TSA portal websitesi üzerinden erişim mümkün olacak. Ayrıca proje süresince arşivlenen yazılı, işitsel ve görsel tüm materyaller, Bilim ve Sanat Vakfı Kütüphanesi bünyesinde kurulacak TSA Arşivi’nde araştırmacıların istifadesine sunulacak.

İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü ile ortak olarak yürütülecek projenin 9 ayda tamamlanması hedefleniyor. Projenin tamamlanmasının ardından ise sözlü tarih çalışmaları, makale yazımları, özel yayın çalışmaları gibi faaliyetler yürütülerek Türk Sineması’yla ilgili özgün içerik üretimine yapılan katkının devamı ettirilmesi amaçlanıyor.

 

2013 Yaz Programı 2013 yılının kademe sonrası Yaz Programı bu yıl İslamcılık üst başlığı ile gerçekleştirildi. 24-29 Haziran tarihleri arasında tertip edilen toplantı dizileri ve tartışma gruplarıyla İslamcılık, sosyal, siyasi ve iktisadi yönleriyle ele alınmaya çalışıldı.  Programın son ayağı olarak 29 Haziran Cumartesi günü katılımcıların da iştiraki ile bir gezi düzenlendi.

 

2013 Güz Seminerleri başlıyor

Bilim ve Sanat Vakfı’nın 48. Dönem seminerleri 25-26 Ekim 2013 tarihinde başlıyor. Bir çok farklı disiplinde seminerlerin yer alacağı program 6 hafta sürecek ve Vakfın Vefa’daki merkezinde Cuma ve Cumartesi günleri gerçekleştirilecektir. Katılımın ücretsiz, kaydın zorunlu olduğu seminerler için kayıtlar 7 Ekim-25 Ekim tarihleri arasında alınacaktır. Ayrıntılara www.bisav.org.tr adresinden ulaşılabilir.

 

Bilim ve Sanat Vakfı’nda
bayramlaşma

Bilim ve Sanat Vakfı’nın davetiyle Bayramın 3. günü (10 Ağustos Cumartesi) tertip edilen bayramlaşma Vakfın Vefa’daki genel merkezinde gerçekleştirildi.

 

Geleneksel Bilim ve Sanat Vakfı iftar yemeği

Bilim ve Sanat Vakfı’nın geleneksel iftar yemeği bu yılda geniş katılımla gerçekleştirildi. İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Altunizade’deki Batı Kampüsünde verilen yemek sonrası Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Özel ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu birer konuşma yaptılar.

 

KAM Meclis üyesi Mustafa Biçer, Hakk’ın rahmetine kavuştu

Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Mustafa Biçer, 25 Haziran’da ABD’de geçirdiği kalp krizi sonucu 28 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Bilim ve Sanat Vakfı’nın müdavimlerinden ve aynı zamanda Küresel Araştırmalar Merkezi Meclis üyesi olan merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve arkadaşlarına sabırlar dileriz.

 

Râşid Tarihi Çıktı…

Yıllar önce bir grup arkadaşla Osmanlı tarihinin önemli kaynaklarından biri olan Râşid Mehmed Efendi’nin tarihini ve Çelebizâde İsmaîl Efendi’nin ona yazdığı zeylini neşretmek üzere yola çıkan Türkiye Araştırmaları Merkezi, düzenlediği Râşid Tarihi neşir atölyesi ile toplam altı cilt, yaklaşık 3000 sayfalık bu müstesna eserin neşrine başlamıştı. Zaman içinde Abdülkadir Özcan, Ahmet Zeki İzgöer ve Baki Çakır gibi değerli hocalarımızın da katılımı ile yayına hazırlanan geç XVII. ve erken XVIII. yüzyıla ait bu önemli tarih eseri Târîh-i Râşid ve Zeylibaşlığı ile 3 cilt olarak Klasik Yayınları’ndan çıktı.

 

Otur Baştan Yaz Benikitabı çıktı

Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde, Abdulhamit Kırmızı başkanlığında 24 Nisan 2010-21 Mayıs 2011 tarihleri arasında yürütülen Biyografi Atölyesinin 21 Mayıs 2011 tarihinde “Otur Baştan Yaz Beni: Oto/Biyografiye Taze Bakışlar” başlığı ile düzenlediği sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan Otur Baştan Yaz Benikitabı Küre Yayınları’ndan çıktı.

 

Tabakât Literatürü Toplantı Dizisi kitaplaşıyor

Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen ve IX.-XIII. yüzyıllar arasında kaleme alınmış on üç tabakât kitabının ele alındığı “Felsefî Açıdan Tabakât Literatürü” toplantı dizisinin sunumlarının derleme bir kitap olarak yayınlanması konusunda çalışmalara başlandı. Müstakim Arıcı’nın editörlüğünü üstleneceği kitabın 2014’ün ilk yarısında raflardaki yerini alması hedefleniyor.

 

İslamî Edebiyatları Hatırlamak: Telmih paneli yapıldı

İslamî Edebiyatları Hatırlamak: Telmih başlıklı panel 22 Nisan 2013 tarihinde Bilim ve Sanat Vakfı’nda gerçekleştirildi. İstanbul Şehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü başkanı Prof. Dr. Hatice Aynur’un oturum başkanlığını yaptığı panelde üç konuşmacının tebliğleri dinlendi. Panelin ilk sunumunu Estetik Hafıza olarak Telmih: Süreklilik ve Başkalaşımbaşlıklı tebliğiyle Didem Havlioğlu yaptı. Daha sonra Murat Umut İnan “Lisanü’l-Gayb’a Telmihler: Osmanlı’nın Edebi ve Kültürel Hafızasında Şirazlı Hafız” başlıklı bir sunum yaptı. Panelin son konuşmacısı ise “Telmih’e Telmih: Osmanlı Şiirinde Geleneğin İnşası  başlıklı sunumuyla Berat Açıl oldu.

 

Hayal Perdesi’nin 35. sayısı çıktı

Hayal PerdesiSinema Dergisi Temmuz-Ağustos 2013 tarihli 35. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayınlandı. Derginin kapağına taşınan konu Derviş Zaim’in, önceki filmlerinde işlediği “gelenek” mevzusunu farklı bir biçimsel tercihle ön plana çıkardığı yeni filmi Deviroldu. Filmle ilgili yazdığı “Teknoloji ve Şiir Arasında Devir” adlı makalesinde Zeynep Gemuhluoğlu, filmde işlenen insan ve doğa ilişkilerini tasavvuftaki “devran nazariyesi” çerçevesinde tartışırken, Hilal Turan’ın yönetmenle yaptığı söyleşide filmin, Derviş Zaim filmleri arasında nerede durduğu konusu değerlendiriliyor. Bununla beraber 35. sayıda, Rudiger Suchsland’la sinema eleştirmenliği ve günümüz sinemasındaki yönelimler üzerine yapılan söyleşinin Türkçe çevirisi, English Section’da da aynı söyleşinin orijinal metni İngilizce okurları ile buluşuyor.

 

Osmanlıca Seminerleri 21. döneminde…

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde yedi senedir devam eden, öğrenim, kullanım ve neşir kademeleri şeklinde yeniden yapılandırılan Osmanlıca Seminerleri birinci ve ikinci kademe seminerleri ile 2013-2014 döneminde de devam edecektir. Osmanlı Türkçesi’ne giriş ve paleografya birinci kademe seminerleri olarak düzenlendi. Diğer kademe seminerlerinde ise Sadi Kucur ile nümizmatik; Abdülkadir Özcan ile tenkitli metin neşri ve Hatice Aynur ile epigrafi seminerleri; 4 Mayıs 2013 tarihinden itibaren hattat Hüseyin Kutlu ile 4 hafta süren hüsn-i hat semineriyapıldı. Baki Çakır’ın Osmanlı Maliye Kaynakları Okumaları, Fatma Şensoy ve F. Samime İnceoğlu’nun Şer’iye Sicilleri ve Vakfiyeleri başlıklı diplomatika semineleri yine bu çerçevede düzenlenen etkinliklerdendi. Söz konusu seminerler 2013-2014 döneminde de devam edecektir.

Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya olmak üzere iki ayrı seviyede yapılandırılan ilk kademe seminerlerinin 21. dönemi 5 Ekim’de yapılacak seviye tespit sınavının ardından 21 Ekim’de başlayacak, 10 Ocak 2014 tarihinde tamamlanacaktır.

21. Dönem ve 22. dönem Osmanlıca seminerlerinin detaylarına (başlama-bitiş ve sınav tarihleri) Eylül ayından itibaren web sitemizden ulaşabilirsiniz. Diğer kademe/ihtisas seminerlerinde ise her bir etkinlik düzenleneceği tarihine göre ayrı ayrı ilan edilecektir.

 

Sözlü tarih çalışmaları devam ediyor

 

Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güngörmüş, pek çok olaya şahitlik etmiş sıradan insanların hatıratlarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza katkıda bulunmak isteyenlerin www.bisav.org.tr web sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, sorularınız veya önerileriniz için sozlutarih@bisav.org.tr adresine yazabilir, elinizde mevcut kayıtları bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Osmanlı Anayasacılığı’nı konuşuyoruz…

Türkiye Araştırmaları Merkezi, özel tartışmalı toplantılar serisinde yeni rejim arayışları çerçevesinde zuhur edip Osmanlı modernleşmesinin temel problem alanlarından biri haline gelen Anayasa ve Anayasacılık meselesini ilgilileri ile tartışıyor. Bu çerçevede ikinci toplantı 25 Mayıs 2013 tarihinde Ali Akyıldız ile gerçekleştirildi. Toplantıda Osmanlı merkez teşkilatının modernizasyon süreçleri, Osmanlı devletinin modern/bürokratik devlet olma sürecinin II. Mahmud devrine tekabül eden unsurları ve bir anlamda da bürokratik yapının ortaya çıkışı üzerine tartışıldı.

 

 

 

islamcılık BSV 2013 yazprogramı

 

24 Haziran 2013 (Zeyrek Salonu)

11.00-12.30 Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme

12.30-14.00 Ara

14.00-15.30 Mustafa Özel İslamcılığın Ekonomi Politiği

16.00-17.30 Prof. Dr. İsmail Kara Modern Bir İdeoloji Olarak İslamcılık

18.00 Film Gösterimi Zir-e Noor-e Maah (Yönetmen: Seyyed Reza Mir-Karimi, İran, 2001, 96’)

 

25 Haziran 2013

10.30-12.30 Tartışma Grupları

Tartışma Grubu I  (Şakir Kocabaş Salonu)
Türkiye’de Siyasal İdeolojiler İçinde İslamcılık

Koordinatör Ertuğrul Zengin

 

Tartışma Grubu II (Araştırma II Salonu)

İslamcılık, Geleneksel Dindarlık ve Yerlilik

Koordinatör Serhat Arslaner

 

Tartışma Grubu III (Araştırma I Salonu)

İslamcılık, İktidar, Sermaye

Koordinatör Kadir Temiz

12.30-14.00 Ara

Zeyrek Salonu

14.00-15.30 Doç. Dr. Yücel Bulut Osmanlıdan Günümüze İslamcılığın Türkiye Serüveni

16.00-17.30 Abdurrahman Babacan 28 Şubat Süreci ve İslamcılık

18.00  Film Gösterimi Paradise Now (Yönetmen: Hany Abu-Assad, Filistin, 2005, 90’)

26 Haziran 2013

10.30-12.30 Tartışma Grupları (Zeyrek - Şakir Kocabaş - Araştırma II)

12.30-14.00 Ara

 

Zeyrek Salonu

14.00-15.30 Prof. Mehmet Ali Büyükkara İslamcılığın Doğuşu ve Dünyada İslamcılığın Fikri Önderleri

16.00-17.30 Abdurrahman Arslan İslamcılık ve Çokkültürlülük

18.00 Film Gösterimi Malcolm X (Yönetmen: Spike Lee, ABD, 1992, 202’)

 

27 Haziran 2013

10.30-12.30 Tartışma Grupları (Zeyrek - Şakir Kocabaş - Araştırma II)

12.30-14.00 Ara

Zeyrek Salonu

14.00-15.30 Prof. Burhanettin Duran Aydınlar Bağlamında Cumhuriyet Dönemi İslamcı Düşüncesinin Dönüşümü

16.00-17.30 İsmail Yaylacı  İslamcılık: Şeriat ve Demokrasi

18.00 Film Gösterimi Mother of The Dunes: Faraw! (Yönetmen: Abdoulaye Ascofare, Mali, 1997, 90’)

 

28 Haziran 2013 (Zeyrek Salonu)

10.30-12.30 Film Tartışması Ali Pulcu Popüler Kültürde İslamcılığın İzdüşümleri: Filmler üzerinden bir okuma

12.30-14.00 Ara

14.00-15.30 Yrd. Doç. Dr. Alim Arlı  İslamcılığı Kavramsallaştırmak

16.00-17.30 Mehmet Aytekin Gelenek ile Modernlik Arasında İslamcılığın Tarihsel Bağlamı

18:00 Genel değerlendirme ve Tartışma

 

29 Haziran 2013

Maşukiye Gezisi

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.