Bütün Saadetler Mümkündür

Selman Kılıçaslan

Değerlendirme: Döndü Toker

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi, Hayâl-i zî-ruhtan Sinemaya etkinliği kapsamında Selman Kılıçaslan’ı ağırladı. Yönetmenin Bütün Saadetler Mümkündür adlı filminin gösteriminin ardından Barış Saydam moderatörlüğünde seyircilerin de katılımıyla keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Yönetmenin ilk filmini paylaşma imkânı bulduğu ve izleyicilerden geribildirim alabildiği programa katılım yüksek oldu.

Filmde Mevlüt ve Ali’nin ilişkisi gerçek bir hikâyeden ilham alır. Kılıçaslan’ın geçmişinde yer eden, arada bir ziyaret edip yardım ettiği komşuları Emine Nine filmde Mevlüt Dede olur. Filmdeki hikâye Mevlüt ile Ali’nin ilişkisine odaklanır. Mevlüt filmdeki en başat karakterdir. Zaaflarıyla, günahlarıyla, geçmişiyle manipüle edilmeye oldukça müsait biridir. Hayatının önemli bir evresinde  Mevlüt’ün hayatına giren Ali’nin ona yardım etme sebebi iki taraf için de bir iyilik-kötülük meselesi üzerinden ilerlemez. Yani Ali çok iyi olduğu için değil de Gülce karakteri onu yönelttiği için kendisini Mevlüt amcanın evinde yaşarken bulur ve Allah rızası için yaşlı adama yardım etmeye başlar. Mevlüt ise merhamet edilesi bir adam olduğu için yardım görmez filmde. O da günahıyla sevabıyla bir insan olarak yansıtılır. Selman Kılıçaslan işte tam da bu noktalara özellikle dikkat ettiğini ve filminde klasik bir iyi-kötü çatışmasından kaçındığını ifade ediyor. Ali çok iyi, Mevlüt ise çok kötü olarak sunulmaz filmde çünkü hepsi kendi içinde çeşitli gelgitler yaşarlar. Kılıçaslan bu noktada filmdeki Osman’ı örnek vererek onun da tamamen bilge bir karakter olarak çizilmediğini, her an boheme kayabilecek ya da kaybolabilecek bir yönü olduğunun altını çiziyor. Osman karakteri bir yandan da filmde Ali’nin dönüşümünü gözlemleyecek kadar deneyimli bir bakıştır.

Yazının tamamı için tıklayınız.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.