BSV Havadis

“Medeniyetler ve Dünya Düzenleri” sempozyumu sona erdi
12-14 Mayıs 2006 tarihinde “Medeniyetler ve Dünya Düzenleri” uluslararası sempozyumuna ev sahipliği yaptık. Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi’nin İBB’nin katkılarıyla düzenlediği sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından 130’un üzerinde bilim adamı ve araştırmacı katıldı. Toplam 29 oturum olarak planlanan sempozyumun açılışı 12 Mayıs Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. Buradaki ilk üç oturumda medeniyet ve düzen kavramları tartışıldı. Çeşitli medeniyetlerin düzen kurmaya ve yaşatmaya yönelik tarihî tecrübeleri dinleyicilerle paylaşılarak, “21. yüzyıl dünya düzeninin ana parametreleri nelerdir?” sorusuna cevap arandı. Sempozyum 13-14 Mayıs tarihinde Vefa’daki Vakıf merkezinde oturumlarına devam etti. Ayrıntılı bilgiye www. bisav.org.tr ve www.mddsempozyum.org adreslerinden ulaşabilirsiniz.
 
Bahar Dönemi seminerleri sona erdi
Vakfımızın kuruluşundan bu yana kesintisiz olarak düzenlenen Bilim ve Sanat Vakfı seminerlerinin 2006 Bahar dönemi, 17 Mart-6 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Genel Giriş,
Giriş, Temel ve Özel olmak üzere 4 grupta toplanan ve 48 başlık altında sunulan seminerler toplam sekiz hafta sürdü.
 
Yaz seminerleri 3 Temmuzda başlıyor
Her yıl düzenlediğimiz Yaz seminerleri bu yıl 3-8 Temmuz 2006 tarihleri arasında yapılacak. Seminerlerin bu yılki teması ise Oryantalizm olarak belirlendi.
 
Dîvân İlmî Araştırmalar 19 çıktı
18. ve 19. sayılarını Türk düşüncesi konusuna ayıran Dîvân İlmî Araştırmalar dergisinin 18. sayısında klasik dönemde Türk düşüncesi ele alınmıştı. 19. sayının teması ise modern dönemde Türk düşüncesi. Osmanlı Devleti’nin son iki yüzyılından başlayarak, Türk düşüncesinin tarihî süreçte yaşadığı değişimler, farklı disiplinlerce kaleme alınan sekiz makale, bir araştırma notu ve üç kitap tanıtımıyla okurların istifadesine sunuluyor.
Batılılaşma/modernleşme fikrinin kurumsal, siyasal ve sosyolojik süreci; Türk düşüncesinde kazandığı farklı anlamlar üzerinden siyasal kavramı; farklı ideolojik konumlarına rağmen, Osmanlı/Türk aydınlarını ortak paydada birleştiren unsurlar ve daha pek çok mesele bu makalelerde ayrıntılı olarak tartışılıyor.
 
Mecid Mecidi’yi Vakfımızda bir hafta konuk ediyoruz
İranlı yönetmen Mecid Mecidi, Vakfın Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde ihtisas çalışmalarına devam eden sinema grubuyla bir haftalık atölye çalışması yapmak üzere Haziran sonunda İstanbul’a geliyor. Atölye, teorik dersler ve pratik uygulamalar şeklinde iki kolda ilerleyecek. Teorik kısımda, sinemada tema, ritim duygusu, kurgu vb. konular ele alınacak. Pratik uygulamada ise birlikte bir senaryo yazımı ve kısa film çekimi gerçekleştirilecek.  
 
Makedonyalı Momir Polenakoviç Vakfımızı ziyaret etti
Makedonya Bilimler Akademisi başkan yardımcısı Momir Polenakoviç’le 7 Nisan 2006 tarihinde Vakfımızda düzenlenen kahvaltıda bir araya geldik. Pekin’de katıldığı Tıp Kongresi’nden dönen Polenakoviç, Çin’deki toplumsal düzen ve siyasal yapı hakkındaki gözlemlerini aktardı. Vakıftaki çalışmalardan memnun kalan ve Makedonya Bilimler Akademisi ile Bilim ve Sanat Vakfı arasında bir koordinasyon kurulması gerektiğini ifade eden misafirimizi, ziyaretinin ardından oteline uğurladık.
 
16. Öğrenci sempozyumu yapıldı
18-19 Şubat 2006 tarihinde 16. Öğrenci sempozyumumuzu gerçekleştirdik. Toplam otuz beş tebliğin sunulduğu sempozyumda, birinci gün Osmanlı Batılılaşması etrafında gelişen tartışmalara değinildi. “Medeniyetler ve Dünya Tarihi”, “İktisat” ve “Siyasî Tarih” bu bölümde ele alınan diğer oturum başlıklarıydı.
İkinci gün Cumhuriyet döneminde yaşanan tartışmalarla başlayan sempozyum, dış politika yaklaşımları, Batı ve İslâm düşüncelerine kaynaklık eden önemli düşünürlerin ele alındığı oturumlarla devam etti. Son oturumda ise, İslâm ve Osmanlı algısı konuları dinleyicilerle paylaşıldı.
 
17. Öğrenci Sempozyumu 1 Temmuzda
Bilim ve Sanat Vakfı 17. Öğrenci sempozyumu 1 Temmuz 2006’da yapılacak.

İktisat Felsefesi konusunda sekiz tebliğin yer alacağı sempozyumda rasyonel tercih teorisi, kartezyen idealleştirme, özcülük ve ampirisizm, ekonomide nesnellik, piyasa kavramı vb. konular ele alınacak.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.