- ANA SAYFA
- YAYINLAR
- DÎVÂN ARŞİV
- SAYI 36 YIL: 2014
SAYI 36 YIL: 2014
22 Temmuz 2015 Çarşamba
Dîvân’ın elinizdeki sayısı 2006 yılında aramızdan ayrılan merhum Şakir Kocabaş’a armağan olarak hazırlandı. Yerleşik kabullere ve klişelere sarılmaksızın bilim, felsefe ve dinin karşılaştığı hassas zeminde titizlikle çalışan ve özgün ürünler veren bilim adamı düşünürlerimizden biri olan Şakir Kocabaş üniversite çatısı altında sürdürdüğü akademik ve bilimsel çalışmalarını sivil platformlara da taşımış, Bilim ve Sanat Vakfı’nda verdiği dersleri ve atölye çalışmalarını da içeren zengin bir miras bırakmıştır. Kavramlara, bilimin ve bilginin temellerine yönelik araştırmalarını son nefesine kadar sürdüren Kocabaş, uzun sayılmayacak hayatı boyunca pek çok değerli proje, makale ve kitaba imza atmıştır. Henüz yeterince bilinmeyen bu külliyatın toplu olarak Küre Yayınları’ndan yayınlanmaya başlamış olmasının, alanındaki önemli bir eksikliği gidereceğini ümit ediyoruz.
Dîvân’ın bu sayısında Şakir Kocabaş’ı vesile kılarak bilim, bilim felsefesi, bilim tarihi ve mantık alanlarını kapsayan dikkat çekici çalışmalara yer verdik. Bütün yönleriyle Kocabaş’ın çalışmalarını tek başına bir dergi sayısına sığdırmak mümkün olmadığı için onun yapay zeka çalışmalarından tefsir alanındaki yazılarına kadar pek çok başlığın değerlendirilmeyi beklediğini özellikle belirtmemiz gerekir. Bu kayıtlar dâhilinde Dîvân, Kocabaş’ın 1996 yılında İstanbul-Viyana Çevresi Üçüncü Sempozyumu’nda sunduğu ve ardından ISIS Türkiye dergisinde yayımlanan “Bilim Felsefesi ve Yapay Zeka” başlıklı çalışması ile başlıyor. Kocabaş’ın perspektifini ve yazım tekniğini göstermesi açısından temsil gücü yüksek bir örnek olarak seçtiğimiz bu makale “yapay zeka açısından, bilimsel yaratıcılık, bilimsel araştırmanın süreçleri, bilimsel araştırmanın boyutları ve bilginin araştırmadaki rolünü” inceliyor.
Şakir Kocabaş’ın çalışmaları etrafında şimdiye kadar derli toplu bir bibliyografya çalışması yapılmamış olması büyük bir eksik olarak duruyordu. Bu önemli açığı bir nebze olsun gidermek amacıyla Dîvân olarak bir Şakir Kocabaş Bibliyografyası denemesine yer verdik. Umuyoruz ki bu deneme bundan sonraki Kocabaş incelemelerine ışık tutacak ve daha kapsamlı ve detaylı analizlerin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ