BİLİM VE SANAT VAKFI ETKİNLİK TAKVİMİ

14 Eylül 2013 Cumartesi

14

Eyl

Ötekini Tasvir Etmek: XVI. Yüzyıl Osmanlı Tarihyazımında Kızılbaş İmajı

Yasin Arslantaş

Eylül ayı Tez-Makale Sunumları programında Bilkent Üniversitesi’nde hazırladığı “Ötekini Tasvir Etmek: 16. Yüzyıl Osmanlı Tarihyazımında Kızılbaş İmajı” başlıklı master tezi çerçevesinde Yasin Arslantaş’ı dinleyeceğiz. Arslantaş’ın çalışması Osmanlı’nın 16. yüzyılın başında İran’da yeni bir güç olarak ortaya çıkan Safeviler ve onların Anadolu’daki Türkmen destekçileri hakkındaki algısının kökenlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma genellikle fetvalar ve mühimme defterleri gibi arşiv kaynaklarını kullanan çalışmaların aksine 16. yüzyıl Osmanlı tarihçilerinin eserlerine, özellikle Selimnâme literatürüne bakmakta ve onların Kızılbaşlar hakkında oluşturulan dini ve siyasi söylemdeki rollerini incelemektedir.

14 Eylül 2013 Cumartesi

Hıristiyan-Müslüman Etkileşiminin Entelektüel Boyutu: Tanrısallaşma Kavramının IV.-X. Yüzyıllar Arasındaki Serüveni

Elif Tokay

Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin Tezgâhtakiler programının Eylül ayındaki ilk konuğu Cardiff Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Elif Tokay olacak. Tokay doktora tezi bağlamında 4. yüzyılda yaşamış bir Hıristiyan teoloğu olan Gregory Nazianzen'in vaazlarının 10. yüzyılda Arapçaya çevrilmesi sırasında Arapça konuşan Hristiyanların düşünce dünyalarının ve İslam düşüncesiyle ilişkilerinin bu tercümeyi nasıl etkilendiğine dair bir sunum gerçekleştirecek.

14 Eylül 2013 Cumartesi

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.