TALİD 10. SAYI ÇIKTI: ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ II

18 Mart 2008 Salı

Eski Türk edebiyatı tarihi literatürünü içeren, bu konunun ikinci sayısını oluşturan yazılarda, Klasik Türk Edebiyatında halk edebiyatı, tasavvuf edebiyatı, neşir, hiciv, gazel literatürü, divan ve divançeler, firak-nâmeler, sur-nâmeler, şehr-engizler, mesneviler, belâgat çalışmaları, şair tezkireleri, kadın yazarlar gibi alana ilişkin birbirinden farklı konulara yer veriliyor. Ayrıca bu sayıda, Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Eski Türk Edebiyatı Öğretimi; Eski Türk Edebiyatı Alanında Yapılan Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri; ABD'de yapılan Osmanlı Edebiyatı Çalışmaları ve Doğu Dilleri Enstitüsü (Krakow)'ndeki Türkoloji çalışmaları ile ilgili literatür değerlendirmelerini bulabilirsiniz. Leylâ ve Mecnûn ile Yusuf ve Züleyha Bibliyografyası, Necati Bey ve Şeyh Galip literatürü de dergide yer alan yazılar arasında.
Eski Türk Edebiyatı Tarihi literatürünü ele alan sayıların ikincisinde söyleşi, bu alanın duayenlerinden Prof. Dr. Talat Sait Halman ile yapıldı. Halman, bu söyleşide akademik hayatını, alana intisabını, alanın gelişimine, özelliklerine ve sorunlarına ilişkin tespit ve gözlemlerini ve eski Türk edebiyatı alanında yapılan çalışmaları değerlendiriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Kültür Bakanı olmak vasfını haiz Halman'ın değerlendirmeleri edebiyat tarihi ve hatta Türk düşünce tarihi alanında çalışanlara ve çalışacak olanlara yadsınamaz bir ışık tutuyor.
Ele aldığı konuların çokluğu ve kapsayıcılığı ile Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi'nin Eski Türk Edebiyatı Tarihi sayısı sahasında önemli bir boşluğu dolduruyor ve bu sahada çalışan araştırmacılara ciddi bir katkı sağlıyor.
Bu sayısının kapak resmine, içindekiler bölümüne ve önsöz yazısına www.talid.org adresinden ulaşabilirsiniz. Derginin eski ve gelecek sayı konularını da aynı web sitesinden inceleyebilirsiniz.
Dergimize olacak her türlü katkınız için şimdiden çok teşekkür ederiz.
 
Not 1: Derginin Kapak resmini http://www.talid.org adresinden temin edebilirsiniz.
Not 2: Bu sayinin sunus-tanitim yazisinin tamami icin bkz. http://www.talid.org/sunus.aspx?SAYI=10
Not 3. Derginin genel olarak tanitimi icin bkz. http://www.talid.org/about.aspx  ve http://www.talid.org/kunye.aspx

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.