Dîvân 38. sayı çıktı!

8 Mart 2016 Salı

Yaklaşık yirmi yıldır sosyal ve beşeri bilimlerin farklı dallarından çalışmaları ihtiva eden Dîvân: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, 38. sayısıyla okurlarıyla buluşuyor.

Dört makale ve yedi kitap değerlendirme yazısından meydana gelen Dîvân, Mustakim Arıcı’nın, ünlü Osmanlı alimi Taşkörizade’nin ahlak felsefesi literatürüne olan katkısını elen alan “Erdemlerin Tasavvuru ve Tanımı: Taşköprizade’nin Erdem Şemaları” isimli makalesiyle okurlarını karşılıyor.

“İslam Bilim Tarihinden Bir Sayfa: Risâle fî sebebi zuhûri’l-kevâkib leylen ve hafâihâ nehâran –İnceleme, Tenkitli Metin ve Çeviri-“ adlı makalesiyle Tuna Tunagöz, büyük olasılıkla Ebü’l-Berekât Bağdadi’ye ait olan klasik bir astronomi risalesinin metni, çevirisi ve tahlilini okurların ilgisine sunuyor.

Yasin Beyaz’ın “Rifat Osman’ın Süheyl Ünver’e Yazdığı Mektuplar: Bir Osmanlı Aydınının Harf İnkılabı ile İmtihanı” adlı makalesi bir Osmanlı aydını olan Tosyevizade Doktor Rifat Osman’ın Harf İnkılabı’na karşı tutumunu ve alfabe değişimi sürecinde yaşadığı zorlukları Ahmet Süheyl Ünver’e yazdığı mektuplar üzerinden ele alıyor.

Son makale ise Türkiye’de beşeri bilimlerin gelişimini Rockefeller Vakfı’nın 1950-1965 yılları arasında yaptığı katkılar bağlamında incelediği “The Rockefeller Foundation, John Marshall and the Development of the Modern Humanities in Turkey: 1950-1965” başlıklı makalesiyle Ali Erken’e ait.

M. Talha Çiçek’in Lynn Hunt tarafından kaleme alınan Writing History in the Global Era adlı eseri üzerine yazdığı değerlendirme yazısıyla başlayan kitap değerlendirmeleri bölümü, A. Taha  İmamoğlu’nun Halit Özkan tarafından kaleme alınan Memlüklerin Son Asrında Hadis, Kahire 1932-1517 adlı eseriyle devam ediyor. Bunu Özgün Deniz Yoldaşlar, Guy Burak’ın The Second Formation of Islamic Law: The Hanafi School in the Early Modern Ottoman Empire isimli eserini; Faruk Yaslıçimen, Suraiya Faroqhi’nin Travel and Artisans in the Ottoman Empire: Empire and Mobility in the Early Modern Era isimli eserini değerlendiriyor. Nail Okuyucu’nun editörlüğünü yaptığı Batı Gözüyle Tecdid: İslâm Dünyasında Tecdid Hareketleri (1700-1850) kitabının değerlendirmesini İmam Rabbani Çelik kaleme aldı. Petar Todorov’un Malek Sharif tarafından yazılan Imperial Norms and Local Realities: The Ottoman Municipal Laws and the Municipality of Beirut (1860-1908) için kaleme aldığı değerlendirme yazısı ile Burak Yılmaz tarafından Nancy J. Davis ve Robert V. Robinson’un birlikte kaleme aldığı Claiming Society for God: Religious Movements and Social Welfare adlı eserine yazdığı değerlendirme yazısı bu bölümdeki diğer yazılar.

 

Sunuş metninin devamı ve yazıların özetleri için bkz

http://www.divandergisi.com/

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.