- ANA SAYFA
- BİSAV HABERLER
- Çağdaş Kuramcılar 4- Anthony Giddens ve Yapılaşma Teorisi-13 Şubat SALI
Çağdaş Kuramcılar 4- Anthony Giddens ve Yapılaşma Teorisi-13 Şubat SALI
29 Ocak 2007 Pazartesi
Sosyoloji teorisindeki yapı-eylem düalizmini çözmeye çalışan Giddens’ın teorisinin temeli olan "Yapılaşma Teorisi" toplantımızın ana gündemi oldu. Ayrıca Giddens’ın hayatı, entelektüel kaynakları, içinde yetiştiği bilimsel gelenek de toplantıda ele alındı.
Anthony Giddens 18 Ocak 1938'de doğdu. Hull Üniversitesi'nde sosyoloji ve psikoloji öğrenimi gördükten sonra, yüksek lisansını London School of Economics'te (LSE), doktorasını Cambridge Üniversitesi'nde yaptı.
1961'de Leicester Üniversitesi'nde başladığı öğretim üyeliğini, Kanada, ABD ve İngiltere'de çeşitli üniversitelerde sürdürdü. Avustralya, Finlandiya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka ve Fransa gibi ülkelerde konuk öğretim üyeliği yaptı. 1970'te çalışmaya başladığı Cambridge Üniversitesi'nde 1986'da profesör oldu. Giddens sosyoloji alanında ülkesinin en önemli kuramcısı olarak sivrildi.
1997'de LSE'nin yöneticiliğine getirilen Giddens, ayrıca 1985'ten bu yana kurucularından olduğu Polity Press'in, 1989'dan bu yana da Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin başkanlığı ve yöneticiliğini yürütmektedir. Giddens 1990'lı yılları takiben İngiliz İşçi Partisi'nin programının yeniden hazırlanmasına katkıda bulundu ve Tony Blair'in danışmanlığını yürüttü. Üçüncü Yol teorisi bu yıllar zarfında güncel politika tartışmalarında önemli bir yer işgal etti.
Giddens'ın Türkçe'de yayımlanan kitapları arasında Mahremiyetin Dönüşümü (Ayrıntı, 1994); Sosyoloji: Eleştirel Bir Yaklaşım (Birey, 1994); Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji (Vadi, 1996); Modernliğin Sonuçları (Ayrıntı, 1998); İleri Toplumların Sınıf Yapısı (Birey, 1999); Toplumun Kuruluşu (Bilim ve Sanat, 1999); Üçüncü Yol, Sosyal Demokrasinin Yeniden Dirilişi (Birey, 2000); Elimizden Kaçıp Giden Dünya (Alfa, 2000); Sosyoloji (Ayraç, 2000) ve Ulus-Devlet ve Şiddet (Devin, 2005) sayılabilir.
Giddens’ın sosyolojisi üzerinde uzmanlaşan Ümit Tatlıcan ise, Anthony Giddens’tan Sosyal Teoride Merkezi Problemler (Paradigma-2005), Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları (Paradigma, 2003) (Bekir Balkız’la birlikte), Tarihsel Materyalizm Çağdaş Eleştirisi(Paradigma, 2000), Kapitalizm ve Modern Sosyal Teori (İletişim-Yayına Hazırlanıyor, 2007) ve Derek Layder’dan Sosyal Teoriye Giriş (Küre, 2006) adlı kitapları çevirdi. Ocak ve Zanaat: Pierre Bourdieu Derlemesi (İletişim, 2007) adlı eserin derleyenleri ve yazarları arasında yer aldı.
Konuğumuz Doç. Dr. Ümit Tatlıcan Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde lisans (1982), Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden ise yüksek lisans (1990) ve doktora (1997) derecesi aldı. Ahmet Cevizci editörülüğünde hazırlanan Felsefe Ansiklopedisi'nde sosyoloji teorileri ve kavramlarla ilgili telif ve tercümeleri yayınlanmaktadır.
Konuğumuz halen Giddens sosyolojisi, sosyolojide fenomenolojik ve etkileşimci ekoller, sosyal teoride eleştirel realizm gibi konular üzerinde çalışmakta ve Zaman, Mekân ve Toplumsal Değişme başlıklı kendi çalışmasını yayına hazırlamaktadır.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ