- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- KAM
- Etnisite, Milliyetçilik ve Gruplar Arası Çatışmaları Anlamak
KAM OKUMA GRUPLARI
Etnisite, Milliyetçilik ve Gruplar Arası Çatışmaları Anlamak
Talha Köse
1 Aralık 2012 Cumartesi
Kimlik, Etnisite ve Çatışma Çözümü Okuma Grubu'na Davet
Bu okuma grubunun amacı katılımcılarına modern toplumlardaki kimlik sorunlarını ve çatışmalarını anlayabilmeleri ve analiz edebilmeleri için gerekli kavramsal çerçeveyi kazandırabilmektir. Toplumsal uyuşmazlıkların önemli sebeplerinden biri olan kimliğin, çatışma dinamiklerini ne şekilde etkilediği ve çatışmaların yatıştırılması, çözümü ve dönüştürülmesinde ne gibi roller oynadığı tartışılacaktır. Aynı zamanda kimlik ve çatışma kavramlarını inceleyen ve bu konuda önemli eserler ortaya koyan teorisyenler de ele alınacaktır. Sosyal ve siyasal psikoloji, antropoloji, siyaset bilimi, barış ve çatışma araştırmaları, milliyetçilik ve etnik araştırmalar gibi sosyal bilimlerin farklı çalışma alanlarındaki teorik literatür ve analitik çerçevelere giriş mahiyetinde okumalar yapılacaktır. Okumalar boyunca analitik araçlar ve teorik çerçevelerin yanı sıra Türkiye’deki kimlik temelli çatışmaların da üzerinde durulacaktır.
Okuma materyalleri “Sosyal kimlik nasıl inşa edilir ve dönüşür”, “Irk, etnisite, din ve milliyetçilik modern sosyal ve siyasal kimliklerin formasyonunda nasıl etkili olur” gibi sorulara odaklanacaktır. Aynı zamanda farklı şekillerdeki kimlik çatışmalarının dinamikleri incelenecek ve bunlarla ilişkili çözüm mekanizmaları farklı disiplinlerdeki literatüre atıfla açıklanmaya çalışılacaktır. Türkiye dışındaki farklı ülkelerdeki örnek çalışmalar da öğrencilerin karşılaştırmalı analitik becerilerini geliştirmesi için önemlidir. Bu sebeple okuma grubunun sonunda, daha önce tartışılan teorik yaklaşımlara göre, öğrencilerin Türkiye veya diğer ülkelerden seçecekleri konu ile ilgili vaka analizi yapmaları istenecektir.
İşlenecek Konu başlıkları:
- Sosyal Kimlik nedir ve modern toplumların dinamiklerini anlamamız için neden önemlidir?
- Kimlik, Etnisite ve Milliyetçilik: Temel kavramlar ve kimliğin türleri
- Etnik kimlikler ve etnik kimlik teorileri
- Sosyal kimlik teorileri ve gruplar arası ilişkiler (sosyal psikolojik perspektifler)
- Kalıp yargılar, önyargılar ve gruplar arası çatışmaların dinamikleri
- Milliyetçilik, milli kimlik ve devlet inşası
- Milliyetçilik modelleri
- Etnik mobilizasyon
- Etnik çatışmaların dinamikleri
- Etnik çatışmaların azaltılması için kullanılabilecek yöntemler
- Gruplar arası uzlaşı yöntemleri
- Örnek bir vaka olarak Kürt Sorunu'nun kapsamlı analizi
Yard. Doç. Dr. Talha Köse’nin danışmanlığında toplanacak olan bu okuma grubuna katılmak isteyenlerin aşağıdaki konulara dikkat etmesi gerekmektedir:
- Toplantılara okumaları yaparak gelmek mecburidir.
- Toplamda üç kere ve iki hafta üst üste toplantılara gelmeyenler okuma grubuna devam etme hakkını kaybedeceklerdir.
- Okuma materyalleri İngilizce olduğu için İngilizce bilgisi zorunludur.
- Katılımcılar belirli haftalarda yapılacak olan çalışmalarda tartışma lideri olacaklardır.
- Okuma grubuna lisans son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilir.
- Bazı haftalarda film gösterimi ve tartışması olacaktır.
- Toplantılar 2 veya 3 haftada bir yapılacaktır ve oturumlar 2 saat civarında olacaktır.
Bu çerçevede okuma grubumuza katılmayı düşünen kişiler 15 Kasım 2012 tarihine kadar aşağıdaki linkten başvurularını yapabilirler.
Başvuru için tıklayınız
http://www.divandergisi.com/okuma2.aspx?formname=KimlikEtnisiteMilliyetcilik
Grubun ilk toplantı tarihi, yeri ve saati, başvurusu kabul edilenlere e-posta ile ayrıca bildirilecektir.
Talha Köse
2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans, 2002’de Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizleri ve Çözümleri Programı’ndan yüksek lisans ve 2010’da ABD’de George Mason Üniversitesi Institute for Conflict Analysis and Resolution (ICAR) programından “Re-Negotiating Alevi Identity: Values, Emotions and the Contending Visions on Future” adlı çalışması ile doktora derecesi aldı. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Çatışma analizleri ve çözümleri, etnik ve kimlik merkezli çatışmalar, toplumsal uzlaşı süreçleri, uluslararası anlaşmazlıklar ve Alevi kimliği araştırma alanları arasındadır. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınları ve araştırma raporlarının yanısıra İran Nükleer Programı ve Ortadoğu Siyaseti / Güç Dengeleri ve Diplomasinin İmkânları başlıklı bir kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi’nin koordinatörlüğünü yürütmektedir.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ