- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- KAM
- Ortadoğu’da Siyasi Dönüşüm Okuma Grubu
KAM OKUMA GRUPLARI
Ortadoğu’da Siyasi Dönüşüm Okuma Grubu
Veysel Kurt
26 Ekim 2013 Cumartesi
Dönüşüm ve devamlılık insanlık tarihinin temel seyrini oluşturur. Bu okuma grubunun amacı siyasal alanda gözle görünür bir dönüşüm geçirmekte olan Ortadoğu bölgesinin siyasi dinamiklerini anlamak ve “Arap Baharı” olarak adlandırılan süreci bölgesel dinamikler bağlamında analiz etmektir.
Tarihsel süreç içinde dünyanın çeşitli bölgelerinde (Latin Amerika, Afrika, Doğu Avrupa gibi) otoriter yönetimlerin çöküşü sürmekte iken, Arap rejimlerinin bu değişim sürecine rağmen varlıklarını koruyabilmesi, “Arap istisnacılığı” kavramı ile açıklanmıştır. Bu kavram ekseninde yürütülen tartışmalar, benzer şartlarda (uluslararası baskı, sivil toplum örgütlerinin yaygınlaşması ve daha önemlisi kamuoyunun değişime ilişkin politik talep ve zorlamaları karşısında) otoriter Arap rejimlerinin dayanıklılığını ve sürekliliğini açıklamaya ve dolayısıyla bu rejimlerin neden dönüşemeyeceğine ilişkindir. Farklı etkiler dolayısıyla başlayan fakat bir türlü kendi doğal seyrini bulamayan siyasi dönüşümlere dair uluslararası ilişkiler, ekonomi-politik ve kültürel açıdan birçok değerlendirme mevcuttur. Bu okuma grubunun temel amacı da “Arap istisnacılığı” kavramı etrafında şekillenen yaklaşımları eleştirel bir okumaya tabi tutmak ve Tunus’la başlayıp çeşitli ülkelere yayılan politik protestoları ve iktidar değişimlerini analiz etmektir.
Okuma grubunda konuyla ilgili temel metinlerin okunması ve yoğun bir şekilde tartışılması planlanmaktadır. Toplantılar haftalık olarak (Cumartesi günleri) düzenlenecektir.
Katılımcıların tartışılacak metinleri düzenli olarak okumaları ve gruba katkı sağlanmaları beklenmektedir. Bu sebeple katılımcıların okuma düzeyinde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Bu çerçevede başvurmayı düşünenlerin son başvuru tarihi 7 Ekim 2013 Pazartesi günü olmak kaydıyla aşağıdaki bağlantıdan başvuruda bulunmaları ve bu tarihe kadar, okuma grubuna neden katılmak istediklerini, konuyla ilgilerini belirten bir niyet mektubunu [email protected] adresine göndermeleri rica olunur.
Grubun ilk toplantı tarihi, yeri ve saati, başvurusu kabul edilenlere e-posta ile bildirilecektir.
Veysel Kurt, Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans tezini İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında tamamlayan Kurt, doktora çalışmasına İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında devam etmektedir. Ortadoğu ve Avrupamerkezcilik konularında yayınları bulunmaktadır.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ