KAM OKUMA GRUPLARI

Tarihsel Etnografya Okuma Grubu

Bilal Ali Kotil

27 Nisan 2024 Cumartesi Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Bu okuma grubunda tarih ve antropoloji disiplinlerinin çakışmasının ürettiklerini takip edeceğiz. Okuyacağımız metinler çoğunlukla antropologların ellerinden çıkmış metinler olsalar da temel hedefimiz bir disiplini keşfetmek olmayacak. Tartışmalarımız etnografyanın bir teknik olarak tarihsel çalışmalarda nasıl kullanılabileceğine yönelik olacak. İzini süreceğimiz bazı sorular şöyle:

1- Vesikanın ve hatta insanın ötesinde bir arşiv düşünebilir miyiz? Bu arşivi bir saha olarak nitelendirmek bize ne katar?

2- Geçmişin çetelesini tutmaktansa geçmişin bizimle nasıl yaşadığını, geçmişin nasıl paylaşıldığını ve nasıl siyasallaştığını düşünmek bize ne katar?

3- Vesikanın ürettiği hakikati aramaktansa ürettiği zamansallığı ve anlatıyı takip etmek bize ne katar?

Tarihsel Etnografya Okuma Grubuna herhangi bir alanda eğitim gören lisansüstü öğrenciler başvurabilirler. Başvurucuların 50-100 kelime arası bir başvuru gerekçesi yazmaları istenmektedir. Gerekçenizde çalışma alanlarınız, ilgileriniz ve okuma grubundan elde etmeyi düşündüklerinizi belirtebilirsiniz. Başvurucuların İngilizce metin okuyabilme yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.

Okuma grubu iki haftada bir gerçekleşecektir. Katılımcılar okunması gereken kitabı bitirmiş olarak hazır olmalı ve kitap üzerine yürütülecek tartışmalara aktif bir şekilde katılmalıdır. Katılımcılar her buluşma öncesi 250-300 kelime arası bir tartışma metni yazmalı ve grubun diğer üyeleriyle metni paylaşmalıdır.

Başvuru için TIKLAYINIZ

Bilal Ali Kotil, Binghamton Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans derecesini (2010), New School for Social Research’de Tarihsel Çalışmalar Bölümü’nde yüksek lisans derecesini aldı (2012). Aynı üniversitede Siyaset ve Tarihsel Çalışmalar ortak doktora programında hazırladığı “Humanity and Its Others: Anti-Slavery, Islam and Humanitarianism in the Nineteenth Century” başlıklı teziyle doktora derecesini aldı (2018). Kotil, New School’da araştırma görevlisi olarak çalıştı. City College of New York ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nde dersler verdi. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesidir. İlgi alanları arasında uluslararası ilişkiler, küresel siyasette norm ve hakikatin üretimi, insan hakları ve insaniyetperverlik, Osmanlı İmparatorluğu, Afrika’da İslam, kölelik tarihi ve (post)kolonyal çalışmalar yer almaktadır.

      TAKVİM

27 Nisan Cumartesi:

Giriş ve organizasyon buluşması

11 Mayıs Cumartesi:

Rosaldo, Renato. Ilongot Headhunting, 1883-1974: A Study in Society and History. Stanford University Press, 1980.

25 Mayıs Cumartesi:

Feldman, Ilana. Governing Gaza: Bureaucracy, Authority, and the Work of Rule, 1917–1967. Duke University Press, 2007.

8 Haziran Cumartesi:

Trouillot, Michel-Rolph. Silencing the Past: Power and the Production of History. Beacon Press, 2015 [1995].

29 Haziran Cumartesi:

Stoler, Ann Laura. Along the Archival Grain: Epistemic Anxieties and Colonial Common Sense. Princeton University Press, 2008.

 

İLGİLİ OKUMA GRUPLARI

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.