- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- KAM
- OKUMA GRUPLARI
- Milliyetçilik, Küreselleşme ve Din
KAM OKUMA GRUPLARI
Milliyetçilik, Küreselleşme ve Din
Sevinç Alkan Özcan
1 Nisan 2010 Perşembe
Bu okuma grubunun temel amacı, milliyetçilik olgusunun din ve küreselleşme ekseninde ele alınarak tartışılmasıdır. Bu çerçevede öncelikle milliyetçilik kuramları üzerine yazılmış olan temel eserler okunacak, ardından da küreselleşme ve din olgusunun farklı bağlamlarda milliyetçilikle kurmuş olduğu ilişki biçimleri çeşitli kitap ve makaleler etrafında incelenecektir.
Milliyetçilik, küreselleşme ve din olguları son yirmi -otuz yıldır sosyal bilimleri bir hayli meşgul eden konular haline geldi. Milliyetçilik kuramlarında modernist yaklaşımın hâkim olması din ve milliyetçilik ilişkisini anlamayı zorlaştırıyor, fakat aynı zamanda milliyetçiliğin ortaya çıkışında din nerede duruyor sorusunu sormamıza da imkân veriyor. Küreselleşmenin sınırsız zaman ve mekân algılamasıyla ve dinlerin evrensel yaklaşımlarıyla ulus-devlet ve milliyetçiliğin belirli bir zaman ve mekâna dayanan referansları arasında oldukça karmaşık bir ilişki var. Bu okuma grubunda bu karmaşık ilişki farklı bağlamlarda karşılaştırmalı bir biçimde anlaşılmaya çalışılacaktır.
Dr. Sevinç Alkan Özcan’ın danışmanlığında 15 günlük periyotla toplanacak olan bu okuma grubuna katılmak isteyenlerden, çalışma çerçevesinde belirlenen kitap ve makaleleri okuma, toplantı sırasında sunumlar yapma, tartışmalara aktif katılım ve İngilizce metinleri okuyacak düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmaları beklenmektedir.
Bu çerçevede okuma grubumuza katılmayı düşünen kişiler 10 Nisan 2010 tarihine kadar aşağıdaki linkten başvurularını yapabilirler.
Grubun ilk toplantı tarihi, yeri ve saati, başvurusu kabul edilenlere e-posta ile ayrıca bildirilecektir.
Dr. Sevinç Alkan Özcan Bilim ve Sanat Vakfı, Küresel Araştırmalar Merkezi Koordinatörü
1999 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2002 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Anabilim dalından “A New Minority in the Post-Soviet Space: Russians in Kazakhstan, Ukraine and the Baltic States” başlıklı tezi ile yüksek lisans derecesi aldı. Yüksek Lisans tezi 2005 yılında Bir Sovyet Mirası: Rus Azınlıklar adıyla kitaplaştı. 2005-2006 yılları arasında Oxford Center for Islamic Studies’de misafir araştırmacı olarak bulundu. 2007-2009 yılları arasında İslam Konferansı Örgütü Gençlik Forumu’nda Eğitim ve Medya Koordinatörü olarak çalıştı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında “Komünizm Sonrası Polonya ve Rusya Federasyonu’nda Din ve Devlet İlişkisi: Sekülerleşmenin Sınırları” başlıklı tezi ile doktora derecesi aldı. Özcan, din, siyaset, sekülerleşme, milliyetçilik ve azınlıklar konularında çalışmalarına devam etmektedir.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ