- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- KAM
- PANEL: 2012 Türk Dış Politikası Değerlendirmesi
KAM PANELLER
PANEL: 2012 Türk Dış Politikası Değerlendirmesi
26 Aralık 2012 Çarşamba Salon: VEFA SALONU
Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi, Türkiye’nin 2012 yılında Ortadoğu, ABD, AB ve Avrasya’ya yönelik dış politikasının enine boyuna tartışılacağı bir panel düzenleyecektir. Prof. Dr. İlter Turan, Doç. Dr. Hasan Ali Karasar, Yrd. Doç. Dr. Hasan Kösebalaban ve Nuh Yılmaz’ın Türk dış politikasının 2012 yılındaki performansını değerlendirecekleri panel, 26 Aralık Çarşamba günü saat 18:30’da Bilim ve Sanat Vakfı’nın Vefa salonunda başlayacaktır.
Bilim ve Sanat Vakfı
Küresel Araştırmalar Merkezi
Panel
2012 TÜRK DIŞ POLİTİKASI DEĞERLENDİRMESİ
26 Aralık 2012 Çarşamba
18.30-20.30
Vefa Salonu
Oturum Başkanı
Talha Köse
(Küresel Araştırmalar Merkezi Koordinatörü & İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi)
Konuşmacılar
İlter Turan
(İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi)
Avro-Atlantik Hattında Türk Dış Politikası
Nuh Yılmaz
(Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi & Star Gazetesi Dış Haberler Koordinatörü)
Arap Dünyasındaki Dönüşüm Sancılarının Türk Dış Politikasına Etkisi
Hasan Kösebalaban
(İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi)
Rekabetten Gerilime Türkiye’nin Değişen İran ve İsrail Politikası
Hasan Ali Karasar
(Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Rusya Araştırmaları Merkezi Genel Sekreteri)
Türk Dış Politikasında Avrasya Derinliği
*Katılım için herhangi bir önşart bulunmamaktadır. Panel konuya ilgi duyan herkese açıktır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü olan İlter Turan, 1998-2001 yılları arasında üniversite rektörlüğü görevini yürüttü. Daha önce Koç (1993-1998) ve İstanbul (1964-1993) üniversitelerinde görev yaptı; muhtelif Amerikan ve İngiliz üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 2000-2009 yılları arasında Siyasi İlimler Türk Derneği’nin başkanlığını ve Uluslararası Siyasi İlimler Derneği’nin başkan yardımcılığını ve 2009 Dünya Kongresi program başkanlığını yürüttü. Prof. Turan, Sağlık ve Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti başkanı olup, ayrıca birçok vakıf ve şirketin yönetiminde de görev yapmaktadır. Dünya gazetesi yazarıdır. Mukayeseli siyaset, Türk siyasal hayatı ve dış politika konularında İngilizce ve Türkçe yayınlanmış çok sayıda makaleleri ve kitapları bulunmaktadır.
Nuh Yılmaz, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nde misafir araştırmacı ve aynı zamanda Star gazetesinde dış politika editörü ve köşe yazarıdır. Lisans derecelerini Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi (1994) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji (1999) bölümlerinden, yüksek lisans derecelerini Bilkent Üniversitesi (2001) ve Trent Üniversitesi’nden (2001) aldı. Doktorasına George Mason Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında devam etti. SETA Vakfı Washington direktörlüğü ve STAR, CNN Türk ve Haber24 kanallarının Washington büro şefliğini yürüttü. Yılmaz, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) üyesidir.
Hasan Kösebalaban, İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun oldu (1995). Uluslararası Japonya Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını (1997) ve Utah Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi alanında doktorasını (2006) tamamladı. ABD’de Utah (2001-2005), Mississippi State (2005-2006), Michigan State (2006-2008) ve Lake Forest (2008-2011) üniversitelerinde mukayeseli siyaset, dış politika, Ortadoğu ve Doğu Asya siyasi sistemleri, küreselleşme ve Türkiye siyaseti üzerine dersler verdi. Birçok uluslararası akademik dergide yayınlanmış makalelerinin ve kitap eleştirilerinin yanısıra Güneydoğu Asya’da İslam ve Siyaset (İlke Yayıncılık, 1997) ve Turkish Foreign Policy: Islam, Nationalism, and Globalization (Palgrave Macmillan, 2011) başlıklı iki telif, Religion and Politics in Saudi Arabia (Lynne Rienner, 2008) başlıklı bir edisyon ve İsrail Lobisi (Küre Yayınları, 2009) adlı bir tercüme kitabı bulunuyor.
Hasan Ali Karasar, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve ayrıca Bilkent Üniversitesi Rusya Araştırmaları Merkezi genel sekreteridir. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu (1994). Bir yıl Kazakistan’da çalıştıktan sonra ABD’de yüksek lisans (1996), Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden de doktora derecesini (2002) aldı. Bütün Türkistan ülkelerinde araştırmalar yaptı ve Moskova, Budapeşte ve Washington’da arşiv çalışmalarında bulundu. İki yıl süre ile Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkistan Masası başkanlığı yaptı. Virginia’daki Richmond Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. Bölge ile ilgili birçok makalesi yayımlanan Karasar, Türkiye’de Stratejik Düşünce Kültürü ve Stratejik Araştırma Merkezi adlı kitabın editörlerindendir.
***
Değerlendirme: Merve Uğur
Küresel Araştırmalar Merkezi 2012’yi “2012 Türk Dış Politikası Değerlendirmesi” paneliyle uğurladı. 26 Aralık günü düzenlenen panele İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. İlter Turan, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Hasan Ali Karasar, İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Hasan Kösebalaban ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ve aynı zamanda Star gazetesinin dış haberler koordinatörlüğünü yürüten Nuh Yılmaz katıldı. Tecrübe ettiğimiz üzere 2012 dış politika açısından güvenlik eksenli bir yıl oldu. 2011’de “Arap Baharı”nın gölgesinde kalan Avrasya-Rusya ve Avro-Atlantik hattı ilişkileri bu yıl daha bir ön plana çıktı ve panelde enine boyuna tartışıldı.
Prof. Dr.İlter Turan 2012 yılı Türk dış politikasını AB ve ABD ilişkileri açısından değerlendirdi. Öncelikle dış politikanın devamlı bir süreç olduğunu ve sadece kısa bir zaman dilimi dikkate alınarak yapılacak herhangi bir değerlendirmenin çok sağlıklı olmayacağını vurgulayan Turan, 2012’de Türkiye-ABD ilişkilerinin daha önceki dönemde belirlenen gelişme çizgisinde seyrettiğini belirtti. Türkiye-AB ilişkilerinde ise 2012’de her iki tarafta da bir ilgi azalması olduğunu, buna rağmen Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği dinamizmin, AB ülkelerinde yaşayan Türk nüfusun mevcudiyetinin, ticari ilişkilerin ve ortak güvenlik kaygılarının iki taraf arasındaki bağları koruduğunun da altını çizdi.
Bilindiği gibi Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını yaptığı süreçte Türkiye, AB ile ilişkilerini mümkün olduğunca aza indirgeme kararı almıştı. Ancak ilişkilerin rafa kaldırılması veya geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesi iki taraf açısından da istenen bir durum değildi. Bu bağlamda ilişkilerde üyelik için gerekli fasılların kapatılması açısından aşama kaydedilmese de vize muafiyeti gibi konularda görüşmeler sürdürüldü; her iki taraf da pozitif gündem tasavvuru ile hareket etti. Geçtiğimiz yıllarda askıya alınan fasıllar hususunda Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çeken Turan, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki şahsi tutumunu hatırlattı ve François Hollande döneminde Fransa’nın tutum değiştirme ihtimalinin olduğunu belirtti. Turan, 2012’de Birlik içerisinde yaşanan finansal kriz nedeniyle AB’nin Türkiye’yi gündeme almasının zorlaştığını düşünenlerin aksine, ilgi başka yönde iken pozitif gündem oluşturup yol almanın daha kolay olduğunu öne sürdü. İleriye dönük değerlendirmesinde ise Turan ilişkilerde bir hareketlenme olduğunu, 2013’te de bu hareketlenmenin devam etmesini beklendiğini belirtti.
Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirirken Turan, tarafların birbirine bağlılık için nedenleri olduğunun ve ilişkilerin karşılıklı fedakârlıklarla yürütüldüğünün üzerinde durdu. Her iki tarafın Ortadoğu konusundaki görüşlerinin örtüştüğünü, ancak Irak’ın iç siyasetindeki sorunlar, İsrail ile ilişkiler ve Ermeni meselesi gibi konuların halen ikili ilişkilerde bir sorun teşkil ettiğinin de altını çizdi.
Panelde tartışılan bir diğer konu Türk dış politikasının Avrasya boyutuydu. Doç. Dr. Hasan Ali Karasar konuşmasına Anadolu-Avrasya ilişkilerinin anlaşılabilmesi için tarihî bir çerçeve çizerek başladı ve Osmanlı-Rus savaşları gibi belli başlı kırılma noktalarına dikkat çekti. Karasar’a göre 2012, Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ilişkilerinin kurumsallaştığı ve resmî platformlara taşındığı, özellikle ekonomik alanda ilişkilerin çok iyi seyrettiği bir yıl oldu. 2012 yılı boyunca Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ile karşılıklı resmî ziyaretler gerçekleştirildi. Rusya ile ilişkileri değerlendirirken Suriye konusunda iki taraf arasındaki fikir ve tutum farklılığına da değinen Karasar, geçtiğimiz aylarda yaşanan uçak indirme hadisesini hatırlattı. Bu olayın beklenenin aksine kriz yaratmadığını, sonrasında yapılan görüşmelerin de olumlu geçtiğini belirtti. İlişkilerin geleceği konusuna da değinen Karasar, BDT ülkeleri ile Türkiye arasındaki idari farklılıklara dikkat çekti.Türkiye son yıllarda Ortadoğu’da baş gösteren rejim değişikliklerine verdiği destekle demokrasi taraftarı imajını pekiştirmiş durumda. Bu noktada akıllara gelen soru, sözkonusu ülkelerde ortaya çıkması muhtemel devrimlere Türkiye’nin nasıl tepki göstereceği. Karasar’a göre Türkiye, uluslararası toplumun da yardımıyla gelişebilecek demokratikleşme hareketlerine destek verebilir ve ekonomik ilişkileri oldukça iyi düzeyde olan bu ülkelere karşı siyasi tavrını değiştirebilir.
Dış politika açısından geçtiğimiz yılın en önemli olayı şüphesiz ki “Arap Baharı” oldu. Özellikle Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle Ortadoğu, Türk dış politikasının halen en çok üzerinde konuşulan konusu. Türkiye son yıllarda diplomasiye dayalı dış politikanın önemini sürekli vurgulamakta ve komşularla sıfır sorun politikası ile hareket etmekteydi. Nuh Yılmaz’a göre “Arap Baharı”ndan sonra dış politika anlayışında bazı öncelik değişiklikleri yaşandı. Türkiye yumuşak güce dayalı mevcut dış politikasını belli ülkelerle sürdürmeye çalışsa da bazı ülkelere karşı sert gücün gündeme gelmesi ihtimaller arasında. Örneğin Esed rejiminin kimyasal silah kullanması gündeme gelirse, İsrail ve ABD’nin askerî güç yollaması kuvvetle muhtemel. Böyle bir durumda Türkiye’nin de güç kullanması gündeme gelebilir. Diğer yandan Suriye’deki kriz başka ülkelere sıçrayabilir ve Türkiye’nin bu ülkelerle olan ilişkilerini etkileyebilir. Bir diğer muhtemel sorun ise bölgedeki gelişmelerin Türk iç siyasetine yansımaları. Yılmaz’a göre eğer Suriye’de rejim düşerse yeniden yapılanma konusunda sıkıntılar yaşanma ihtimali oldukça yüksek. Siyasi dengeler mezhep üzerinden yeniden oluşturulacak ve bu esnada etnisite ve mezhep tartışmaları gündeme gelecektir ki Yılmaz’a göre bu tartışmaların Türk iç siyasetinde yankı bulması kaçınılmaz. Yine Tunus ve Mısır’da yeni anayasa hazırlanması sürecinde Türkiye sözkonusu ülkelere destek vermek durumunda kalabilir ve bu esnada yaşanan kavram tartışmaları Türk iç siyasetine de yansıyabilir. Özetle 2012’yi son derece dinamik bir yıl olarak değerlendiren Yılmaz’a göre birkaç yıl içinde kurulacak yeni bölgesel düzen önümüzdeki on yılları etkileyecektir.
Son iki yıldır Arap ülkelerinde yaşanan değişimler bölgenin tamamını ilgilendiriyor olsa da Ortadoğu’da Arap olmayan aktörler, yani İran ve İsrail, Türk dış politikası açısından önemini koruyor. Türkiye’nin Ortadoğu ile ilişkilerinin geçmişteki durumunu özetleyerek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Hasan Kösebalaban,daha sonraArap Dünyasında meydana gelen değişiklikler çerçevesinde İran ve İsrail ile ilişkilerimizin son dönemdeki gidişatını değerlendirdi. Kösebalaban, 2003’te ABD’nin Irak’a girmesiyle devrilen Saddam rejiminin yerine Şii-Arap bir iktidarın geldiğini hatırlattı. Ortadoğu’da Şii-Arap iktidarın İran açısından oluşturduğu avantajın altını çizerken “Amerika’nın Irak’ı altın tepsi içinde İran’a sunduğu” yorumunu yaptı. İran’ın güçlenmesinin Türkiye’nin bu ülkeye yönelik dış politikasını yeniden gözden geçirmeye sevk ettiğini söyleyen Kösebalaban, bunun etkisiyle Türkiye’nin İsrail ve Suriye’ye bakış açısını da değiştirdiğini belirtti. Kösebalaban, İsrail konusunda Türkiye’nin izlediği politikayı sadece insan hakları ve Filistin meselesi üzerinden değerlendirmiyor, Ankara’nın oldukça realist bir politikayla İsrail’i karşısına alarak Arap kamuoyunun desteğini arkasına almayı başardığını düşünüyor. 2007-2011 yılları arasında Ortadoğu’da müzakereci ve arabulucu rolü üstlenen Türkiye, 2011’den bu yana realist bir politika izleyerek Ortadoğu’da İran’ın güçlenmesine ve “Arap Baharı”yla değişen dengelere ayak uydurmaya çalışıyor. Bu noktada Türkiye, İsrail ile siyasi ilişkilerini kesip ekonomik ilişkilerini sürdürerek durumdan zarar görmeden çıkmaya çalışıyor. Konunun Amerika boyutunu da ele alan Kösebalaban, iki ülke arasındaki gerilimin Türkiye-ABD ilişkilerini olumsuz etkileyeceği yönündeki öngörülerin boşa çıktığını düşünüyor. Nitekim eskiye nazaran ABD, dış politikada İsrail’den daha bağımsız hareket ediyor ve bu da Türkiye’nin işine yarıyor. Kösebalaban 2012’ye dair genel bir yorum yaparak Türkiye’nin doğalgaz ve enerji kaynakları açısından Rusya ve İran’a bağımlı olduğunu, öte yandan Suriye meselesinde görüldüğü gibi kendi askerî güvenliğini sağlamada Batı’ya muhtaç bir görüntü çizdiğini, her iki durumun da imajımız açısından olumlu olmadığını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
Bilim ve Sanat Vakfı (Foundation for Sciences and Arts)
Küresel Araştırmalar Merkezi (Centre for Global Studies)
Adres: Vefa Cad., No: 41, 34134, Vefa/İstanbul
Tel: +90 212 528 22 22 / 801-802
Faks: +90 212 513 32 20
E-Posta: [email protected]
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ