- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- KAM
- Kalkınmacı Modernlik ve Türkiye'de Ekonomi Politik Çalışmalarının Serencamı
KAM PANELLER
Kalkınmacı Modernlik ve Türkiye'de Ekonomi Politik Çalışmalarının Serencamı
27 Nisan 2013 Cumartesi Salon: ZEYREK SALONU
Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi, 27 Nisan Cumartesi günü Türkiye’deki ekonomi politik çalışmalarının enine boyuna tartışılacağı bir panel düzenleyecektir. Türkiye’de ekonomi politik çalışmalarının önde gelen isimlerinin katılacağı Panel’de İslam İşbirliği Teşkilatı Danışmanı Doç. Dr. Sadık Ünay, 2013 yılında yayınlanan “Kalkınmacı Modernlik: Küresel Ekonomi Politik ve Türkiye” başlıklı kitabından yola çıkarak Türkiye’nin küresel ekonomi politik sistem ve bu sistemin başlıca aktörleri ile yüzyıllara yayılan yüzleşmesinin anlamlandırılma biçimleri üzerinde değerlendirmeler yapacaktır. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Öniş ise, ekonomi politik çalışmalarında yöntem ve araştırma metotlarının farklılaşmasından yola çıkarak Türkiye’de ekonomi politik çalışmalarının dünü ve bugünü üzerinde bir sunum yapacak ve bu alanda çalışma yapmak isteyen genç akademisyen adayları ile birikimlerini paylaşacaktır. Panel’in oturum başkanlığını ise teorik ve uygulamalı ekonomi politik çalışmaları üzerine birçok eseri bulunan T.C Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Faruk Aysan yapacaktır.
Panel 27 Nisan 2013 Cumartesi günü saat 13:00’da Bilim ve Sanat Vakfı’nın Zeyrek Salonu’nda yapılacaktır.
Ahmet Faruk Aysan, 1999’da Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu ve University of Maryland College Park’ta 2001 yılında yüksek lisansını, 2005’te doktorasını tamamladı. 2008’de doçent oldu. Dünya Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Oxford Analytica’nın da aralarında bulunduğu kurumlara danışmanlık yapan Aysan, 2005’ten beri Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Uluslararası finans, makroekonomi, ekonomi politik, bankacılık ve finans, ekonometri, yönetişim ve kalkınma konularında uzmanlaşan Aysan, birçok uluslararası derginin yayın kurulu ve danışma kurulu üyesidir.
Sadık Ünay, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu (1997). İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nde uluslararası ekonomi politik alanında yüksek lisansını (1999) ve doktorasını (2005) tamamladı. 2011’de doçent unvanını alan Ünay, Manchester, Birmingham, Huddersfield, Fatih, Yıldız Teknik ve İstanbul Şehir Üniversiteleri ile TC Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nde öğretim üyesi olarak dersler verdi. TC Başbakanlık TİKA ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na danışmanlık yapan Ünay’ın, birçok ulusal ve uluslararası bilimsel makalesinin yanındaKalkınmacı Modernlik (2013) ve Neoliberal Globalization and Institutional Reform: The Political Economy of Development Planning in Turkey (2006) isimli telif eserleri yayımlanmıştır.
Ziya Öniş, Koç Üniversitesi’nde uluslararası politik ekonomi profesörü ve Küreselleşme ve Demokratik Yönetişim Merkezi (GLODEM) başkanıdır. Koç Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Enstitüsü Direktörlüğü görevinden yeni ayrılmıştır. Profesör Öniş, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne katılmadan önce Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev almıştır. Öniş’in son dönem çalışma alanları küreselleşmenin politik ekonomisi, krizler ve kriz sonrası dönüşümler, Türkiye’nin Avrupalılaşması ve demokratikleşmesi ve Türk dış politikasında yeni yönelimlerdir.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ