- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- KAM
- YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
- TEZAT
- Cumhuriyet Dönemi Devlet Söylemi: Bir Dönemleştirme
KAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
Cumhuriyet Dönemi Devlet Söylemi: Bir Dönemleştirme
Ali Balcı
8 Ekim 2009 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma görevlilerinden Ali Balcı ile Cumhuriyet döneminde devlet söylemini tartışacağız.
Cumhuriyet Dönemi Devlet Söylemi: Bir Dönemleştirme
Özet:
Belli bir dönemde devlet düzleminde geçerli olan ifadeler toplamı olan devlet söylemi Türkiye özelinde üç farklı döneme bölünebilir. Bunlar diktatöryal, militarist ve neoliberal söylemlerin hakim oldukları dönemlerdir. Bu dönemler ile daha geniş ölçekte işleyişte olan söylemsel düzenler arasında bir paralellik vardır.
Diktatöryal söylem Faşist dalganın etkin olduğu iki dünya savaşı arası dönemde etkin bir söylem olmuştur. Militarist söylem Soğuk Savaş’ın etkisi altında gelişmiş ve neoliberal söylem küreselleşme ve neoliberal ekonominin etkin olduğu bir dünyada hakim bir konum kazanmıştır.
Diktatöryal söylemin geçerli olduğu dönemde milliyetçi, otoriter, merkezi, devleti kutsayan, partiyi merkeze alan ve çoğulculuğu reddeden söylemler göze çarpmaktadır. Darbeler, darbelerin ardından süren askeri vesayet dönemleri, askerin ağırlıkta olduğu kurumların sivil siyaseti kat etmesi, askeri yöntemlerin sivil alanda kullanımı gibi durumlar militarist dönemin temel pratikleri olmuşlardır.
Neoliberal dönemde ise devletin küçülmesi, serbest pazar, özelleştirme, ekonomik, politik ve kültürel alandaki rekabet, etkin, verimli ve sonuç odaklı yönetim gibi söylemler devlet söylemini karakteristik özelliğini oluşturmaktadır. Bu dönemler arasında anlamlı bağlantılar olmadığı gibi, bir dönem diğerinin devamı olarak da ele alınmamıştır.
Sonuç olarak, Türkiye’de devlet söyleminin Cumhuriyet dönemi boyunca aynı dile getirmelerin belirlediği bir bütünlük değil aksine farklı söylemsel dönemlere bölünebilen bir şeydir.
Ali Balcı
Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Blümü'nden mezun olan yazar,Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Uluslararası ilişkiler teorisi, Türk dış politikası ve Filistin sorunu gibi alanlarda akademik çalışmaları bulunmaktadır. Bu kapsamda Ortadoğu Yıllığı’nın ilk sayısında ortak editörlük yaptı ve daha sonraki sayılarının tamamında Filistin maddesini kaleme aldı. Dünya Çatışma Bölgeleri başlıklı derlemeye ve daha başka derleme kitaplara katkıda bulundu. Turkish Studies, Insight Turkey ve Uluslararası İlişkiler gibi dergilerde çalışmaları yayımlandı.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ