MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Aristoteles'ten İbn Sînâ'ya Tasavvur-Tasdik Ayrımı

Aliye Güler

12 Nisan 2025 Cumartesi 13:00 Salon: KIRMIZI SALON

"İslam Felsefesi Konuşmaları" serisinin on ikinci oturumunda Aliye Güler ile "Aristoteles'ten İbn Sînâ'ya Tasavvur-Tasdik Ayrımı" başlıklı tezi üzerine konuşacağız.

İbn Sînâ'nın mantık ve mantık bölümü içeren eserleri kronolojik olarak incelendiğinde, onun, mantığın yapısını, özellikle son dönem eserlerinde, bilginin tasavvur ve tasdik olarak ayrılmasına göre şekillendirdiği görülmektedir. İbn Sînâ'ya göre, bilinenden bilinmeyenlerin nasıl elde edileceğinin kendisinde öğrenildiği mantık sanatında, bilgi tasavvur ve tasdik olarak ayrıldığı için, hem tasavvur hem tasdik yönünden bilinenden bilinmeyeni elde edecek yollar öğrenilmektedir. Böylece mantık bilinmeyen tasavvurları veren ve bilinmeyen tasdikleri veren iki ayrı bölümden oluşmaktadır. İbn Sînâ'nın ilk dönem mantık ve mantık bölümü içeren eserleriyle İbn Sînâ öncesinde yazılmış mantık eserleri incelendiğinde ise, bu ayrıma yer verilmiş olan eserlerde dahi, mantığın yapısının İbn Sînâ sonrasında mantıkta yaygın bir şekilde yapılan bu ayrıma göre kurulmadığı görülmektedir. Tasavvur-tasdik ayrımıyla ilgili İbn Sînâ öncesindeki tek kullanım Fârâbî'ye aittir. Fârâbî'nin de mantıkta ve tasavvur-tasdik ayrımı yaptığı eserlerinde bu ayrımı mantığın kurucu ilkesi olarak almadığı görülmektedir. Bu çalışmada, İslam mantığına rengini veren tasavvur-tasdik ayrımının mahiyetini ve niçin yapıldığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bunun için, mantığı tasavvur-tasdik ayrımına göre kuran ilk filozof olan İbn Sînâ ile İbn Sînâ öncesinde eserlerinde tasavvur-tasdik ayrımı açık olarak geçen tek filozof olan Fârâbî'nin eserleri önemli bir konumda bulunmaktadır. İbn Sînâ felsefesinde tasavvur-tasdik ayrımının ele alındığı bu çalışmanın ilk bölümünde, İbn Sînâ öncesi felsefe tarihinde tasavvur-tasdik ayrımının izleri, geriye götürülebilen ilk kaynak olan Fârâbî'nin eserlerindeki tasavvur-tasdik ayrımının geçtiği problematik bağlamların tespiti yoluyla geriye dönük incelenmiş; ikinci bölümünde ise İbn Sînâ'nın eserlerindeki bağlamlar gösterilerek İbn Sînâ'nın kendisine ulaşan materyali yorumu ele alınmıştır.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.