- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- SAM
- Aruz Ölçüsü (Teori ve Pratik) Atölyesi
SAM ATÖLYELER
Aruz Ölçüsü (Teori ve Pratik) Atölyesi
Kadir Turgut
19 Mart 2016 Cumartesi
Divan edebiyatı, klasik edebiyat ya da eski edebiyat gibi kavramlarla anılan, belli form ve ölçü kalıplarıyla yazılan manzum eserlerin düzgün okunabilmesi/anlaşılabilmesi için gerekli en önemli alt yapı bilgilerinden biri de vezin bilgisidir. Türk edebiyatının klasik dönemi içinse bu vezin aruz ölçüsüdür.
Aruz ölçüsü Arap şiirinde ortaya çıktıktan sonra VIII. yüzyılda belli bir olgunluğa ve disipline ulaşmıştır. Bundan sonra bu ölçü İslam kültürü aracılığıyla yayılmış, Farsça ve Türkçe başta olmak üzere birçok dilde yazılan şiirlerde kullanılır olmuştur. Ancak genel yapısı itibariyle hemen hemen hiç değişikliğe uğramamış, yalnızca aynı düzen ve kurallar içerisinde bazı yeni kalıplar türetilmiştir. Ayrıca bu kalıplar içerisinde daha akıcı bulunanlar daha çok tutulmuş, bazıları daha az kullanılır olmuştur.
Atölyede her hafta belli ölçülerde seçilmiş şiirlerin yeterince tekrarlanmasıyla kulakta ölçü sesinin ve ritminin yerleşmesi sağlanacaktır. Şiirlerdeki ölçü, ahenk yanında beyitlerdeki söz yapısı ve vurgu için de önem taşımaktadır. Bu nedenle şiirin ölçüsünü göz önünde bulundurmak daha iyi anlamaya da katkı sağlayacaktır.
Bu programda klasik edebiyatın bu manzum eserlerinin düzgün okunabilmesi/anlaşılabilmesi için kulağa hitap eden aruz vezni bilgisi/becerisi edinilmesi amaçlanmaktadır. 19 Mart 2016 günü başlayıp 10 Hafta boyunca Cumartesi günleri 16.00-18.00 saatleri arasında devam edecek bu programı bitiren kişilerin okuduğu ya da dinlediği manzum eserin veznini tespit edebilir, bir şiiri düzgün ve ahenkli şekilde okuyabilir olması hedeflenmektedir. Atölyeyi takip etmek isteyenlerin 12 Mart 2016 saat 18.00’e kadar linkteki formu doldurmaları gerekmektedir.
Başvuru formu için tıklayınız.
Not: Başvurular eliminasyona tabii tutulacak, başvurusu kabul edilen kişiler e-posta yoluyla bilgilendirilecektir.
Program için kaynaklar:
Nihad M. Çetin, “Arûz”, DİA, c. III, s. 424-437.
Haluk İpekten, Eski Türk Edebiyatı: Nazım Şekilleri ve Aruz, 14. baskı, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2011.
Türk Edebiyatı’nın tanınmış şairlerinin divanları.
Kadir Turgut*: Şeyh Vefâ’nın Farsça şiirleri üzerine yazdığı teziyle yüksek lisans ve Molla Câmî’nin eserlerinin Türk edebiyatındaki izleri üzerine yazdığı teziyle de doktora derecesi aldı. Halen İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ