SAM ATÖLYELER

İslam Coğrafyasında Sinemanın Politik Serüveni

Yusuf Ziya Gökçek

13 Mart 2017 Pazartesi

Sinema Lumiere’lerden bu yana gittiği bütün coğrafyalara kendine özgü bir politika da taşımıştır. Sinematograf, icadından birkaç sene sonra birbirinden farklı kıtalarda bulunan muhtelif ülkelere aynı anda ihraç edildi. Sinema, bu ticari akışta salt bir meta olmayıp aynı zamanda biçimsel değerler de üretti. Mizansenin, mekânın, oyunun, ışığın nasıl kurulacağına ilişkin bilgi gibi. Sinematograf, mizansen bilgisiyle antropolojik bulguları kurmaca içinde Batılı seyircinin zevkine uygun biçimde verirken aynı zamanda kendi dışında basma-kalıp tiplerin de üretilmesine de neden oldu. Sinema bu veçhesiyle politik değer de yüklüdür. Batı-dışı ülkeler de sinematografla neler yapılacağına ilişkin keşiflerde bulunarak temadan biçimsel olana kadar çok sayıda önemli unsuru sinemaya kazandırdı. Sinematografın verili politik biçimi İslam ülkelerinde nasıl bir karşılık bulmuştur? Aygıtın kendisi kendi politik gündemini tartışmada nasıl yardımcı oldu? Sinema ayrıca İslam coğrafyasında sekülerizm, modernleşme gibi bazı önemli kavramları da tematik düzen içerisinde tartışmaktadır. Bu tartışmalar ve sorular seçilen bazı yönetmen ve filmleri üzerinden konuşulacaktır.

 

Üç haftalık periyotla sürdürülecek atölyenin ilk toplantısı 13 Mart 2017 Pazartesi günü saat 18.00’de gerçekleştirilecek.

 

Atölyeye katılmak isteyenlerin 8 Mart 2017 Çarşamba günü saat 18.00’e kadar web sitesindeki formu doldurarak başvuru yapmaları gerekmektedir.

 

BAŞVURU SÜRESİ DOLMUŞTUR.

İLGİLİ ATÖLYELER

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.