- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- SAM
- ATÖLYELER
- Yazı İşliği
SAM ATÖLYELER
Yazı İşliği
Hasanali Yıldırım
1 Şubat 2020 Cumartesi
Edebiyatın üretim tarzına dair birbiriyle taban tabana zıt iki anlayış var dünyada. Bunlardan ilki ve uzun süre geçerliliğini koruyanına göre edebiyat, hususen de şiir yüce bir vergidir; göğün en yüksek katından bahşedilen bir Tanrı vergisi... Edebiyat son derece yüksek ve müstesna bir iştir bu kabule göre. Dolayısıyla edebiyatçı da gökyüzünden kendisine bahşedilen harikulâde âletlerle bulutların üzerinde inşa edilmiş fildişi kulesinde, bu asil mesleğini icra etmekle mükellef mübarek bir kişi.
Romantiklerin, hususen de Alman Romantizmi’nin açtığı yoldan ilerleyen nispeten genç ikinci anlayışa göreyse şair de, yazar da aslen bahşedilmiş hiçbir ulvilik taşımayan, daha ötesi muhataplarından zerrece üstünlük barındırmayan sıradan insanlar. Onları emsallerinden farklı kılan bir nitelik bulunacaksa onu da ancak bitimsiz yılgınlıksızlıklarında ve öbür insanların zıddına ıstıraptan, aslandan kaçar gibi kaçmama tavırlarında aramalı.
Dünya edebiyatının dillendirdiği hakikatlerin yakıcı ışığından handiyse yüz yıldır, Kaf Dağı’nın tepesindeymişçesine sadece istifade edebilmeye mahkûm bırakılmış ülkemizde ilk anlayış handiyse mutlak hâkim. Ne ki yine de siz kendinizi ikinci edebiyat anlayışına yakın hissediyorsanız, yazı ile bezmemecesine gayret arasındaki görünmeyen misina teli bağlantısını sezinleyenlerdenseniz Yazı İşliği tam size göre. Çünkü bu çalışmada, bir yandan Türk ve dünya edebiyatının önemli eserlerinin niye böyle âddedildiklerinin ipuçlarını bulacak, büyük yazarları büyüten hususiyetleri mütalâa edebilecek, hakiki edebiyatın mahiyetine kapı aralayabilecek, öbür yandan da yaratıcı yazı temrinleriyle kendi yazılarınızın nasıl da günbegün serpildiğine tanıklık edeceksiniz.
Yazı İşliği katılımcılarını, yazdıklarını birbirleriyle paylaşacakları ve birbirlerinin metinlerini eleştirip farklı bakış açılarını hesaba katarak geliştirebilecekleri bir deneyime davet ediyor.
Yazı İşliği sizi bekliyor.
Atölyeye katılım şartları ise şöyle:
1- Atölyeye, yazı yazma sürecini deneyimlemiş ve bu hususta belli bir yol katetmiş kimselerin başvurması.
2- Forma herhangi bir yerde yayınlanmış veya yayınlanmaya hazır bir metnin eklenmesi.
Hasanali Yıldırım koordinatörlüğünde yürütülmekte olan işlik, yeni dönemde, yeni katılımcı almaya devam ediyor. İşlik her cumartesi günü saat 14.00'de yapılacak. İşliğe katılmak için son başvuru tarihi 26 Ocak 2020 Pazar, saat 18:00.
BAŞVURU SÜRESİ SONA ERMİŞTİR.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ