SAM SEMİNERLER

Birkaç Hikâye, Birkaç Tahlil

Hasanali Yıldırım

İnsanlar ne vakit gündelik yaşantılarında meramlarını dile getirirken ifadelerine itina göstermeye başladılarsa işte o ândan itibaren edebiyatın sahasına da yakınlaşmaya başladılar demektir. Edebiyat, belli bir maksada matuf bir şekilde, türün icabatına muvafık, üstelik zenaatine sadık ve sanatkârane bir tarzda meram ile ifadenin arasını, meramın hayrına açmak demektir. Tek bir ifadeyle nice meram. 
 

Sanayi İnkılâbı’nın akabindeki hercümerçte herşey kadar edebiyat da bu istihaleden nasibince pay aldı. Evvelâ dallanıp budaklandı, bütün türlerinin manâ, kıymet ve muhtevaları değişti; ardından da ona içeriden ve dışarıdan nazar etmenin devri başladı. Tenkid kisvesi altında tatbik edildi bu sıygaya çekiş, akabinde de edebiyatın mahiyetini masaya yatıran edebiyat nazariyatçıları tarafından edebiyat, nice başka kılıklara büründürüldü. Böylelikle edebiyat, kendisine bütün bu hariçten gazel okuyanların imalâtından çıkma buzlu camların arkasından bakılır bir vaziyete sürüklendi. Hem hayli bir miktar kutsandı, hem de sebepsizce kurban taşına yatırıldı.  
 

Dünyanın yepyeni bir inkılâp beklediği bu devrin arefesinde edebiyat da bambaşka mecralara sürülmek üzere. 
 

Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil isimli bu ders, edebiyata, hususen de hikâyeye, bir nevi kadim itibarını tevdi teşebbüsü... Başka bir tarzda söylenirse ifadeden hareketle merama sarkma gayreti. 

 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
ADNAN BÜYÜKDENİZ 26.10.2024 13:45 1 Hasanali Yıldırım
ADNAN BÜYÜKDENİZ 2.11.2024 13:45 1 Hasanali Yıldırım
ADNAN BÜYÜKDENİZ 9.11.2024 13:45 1 Hasanali Yıldırım
ADNAN BÜYÜKDENİZ 16.11.2024 13:45 1 Hasanali Yıldırım

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.