SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

19. Yüzyıl İstanbul Camilerinde Devlet Sembolleri

Emine Kırıkcı

14 Kasım 2013 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında 14 Kasım 2013 Perşembe günü Emine Kırıkcı’yı misafir ediyor. Kırıkcı ile “19. Yüzyıl İstanbul Camilerinde Devlet Sembolleri” üzerine konuşacağız.

19. yüzyılda Osmanlı Devleti çağdaşı tüm devletlerde olduğu gibi mutlak hâkimiyetini hissettirebilmek ve sürdürebilmek için devletin resmi kimliğini plastik ögelerle vurguladı. Devlet yapısını ve yaptıranını simgeleyen tuğra, ay-yıldız ve armalar, mimari yapılar aracılığıyla sergilendi. Çeşitlenen ve farklı boyutlar kazanan bu simgeler cami mimarisinde de kullanılarak Batılı bazı sanat üslupları cami tezyinatına katıldı. Örneğin, II. Mahmut’un yaptırdığı Nusretiye Camii’ndeki bezemeler gelişen Batılı bakış açısının yansımasıydı. II. Abdülhamid döneminde onarım gördükten sonra Teşvikiye Camii’nin cephesinde yer alan semboller kesin ve belirli bir düzene kavuştu. Başkent İstanbul’da inşa edilen yapılarda olduğu gibi en önemli sosyal mekânlardan olan camilerde de bu semboller birleştirici, kaynaştırıcı, güven verici ifadelerle geniş halk kitlelerine hitap ederek şehrin çehresine farklı bir görünüm sundu.

Kırkambar-Sohbet

“19. Yüzyıl İstanbul Camilerinde Devlet Sembolleri”

Emine Kırıkcı*

14 Kasım 2013 Perşembe

18.00

Şakir Kocabaş Salonu

 

*Emine Kırıkcı, Yrd. Doç. Dr., Cumhuriyet Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi.

Doktora: İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Anabilim Dalı, Mimarlık Tarihi ve Kuramı, 2012.

Araştırma Alanları: 19. yüzyıl Osmanlı Mimarisi. 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.