- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- TAM
- OKUMA GRUPLARI
- Mehmet Fuat Köprülü Okuma Grubu
TAM OKUMA GRUPLARI
Mehmet Fuat Köprülü Okuma Grubu
19 Eylül 2016 Pazartesi Salon: ARAŞTIRMA I SALONU
(Afişin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.)
Mehmet Fuat Köprülü Okuma Grubu
Modern Türk tarihi incelemelerinin metodik bir tarzda/bir usûl dairesinde araştırmalara konu edilişinin tarihi merhum Mehmet Fuat Köprülü hocanın eserleriyle başlatılır. Onun, üzerine kalem oynattığı meselelerin zaman ve mekan boyutları göz önüne alındığında insanın başını döndüren bir tarafının olduğu hemen farkedilecektir. Daha yirmili yaşlarında yazdığı Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflaradlı eseri, vücut vermeye çalıştığı şeyin yani “ilm”in, “ilim adamı”nın ve bir “medeniyet inşası”nın nasıl olması gerektiği fikrinin canlı bir timsali olarak hâlâ karşımızda durmakta.
İlim ve fikir tarihimizde hususi bir yeri olan Köprülü hocanın ele aldığı meseleleri vefatından 50 yıl sonra günümüz problemleri çerçevesinde yeniden bir okumaya tabi tutmak ictisarında bulunmaya karar verdik. Tarih ilminin hemen her şubesinde kalem oynatan bu ilim ve fikir adamının ağırlıklı olarak ilmî içerikli makale ve kitaplarını öncelemek suretiyle ve fakat gerek hazırlamış olduğu ders kitaplarını ve gerekse II. Meşrutiyet, tek ve çok partili yıllarda muhtelif gazetelerde yazdığı köşe yazılarını da ihmal etmeksizin bize bıraktığı bütün eserleri üzerinden bir nevi “medeniyet” okumaları yapmayı hedeflemekteyiz.
Medeniyet tarihçisi sıfatını hak eden Köprülü’nün kaleme aldığı eserlerin çeşitliliği erbabınca malumdur; biz bu okuma grubunda meseleleri hususen tarih nosyonu nokta-i nazarından ele almayı planladık. Mihver noktamızı “merak-ı pür-ilm” teşkil ediyor. Sadece “merak”ı olanlarla hem-dertleşmeye sizleri davet ediyoruz.
Abdülkerim Asılsoy* nezaretinde üç haftada bir (Cumartesi günleri, saat: 11.00-13.00 arası) toplanacak olan okuma grubu “merak”lılarının, muntazaman okumalarını yapmış olmaları ve okuma oturumlarına düzenli katılımları istenmektedir.
Bu çerçevede okuma grubuna katılmak isteyenler 4 Ekim 2016 Salı tarihine kadar online olarak başvuru yapabilirler.
Başvuru için tıklayınız...
Grubun ilk toplantı tarihi, başvurusu kabul edilenlere e-posta ile ayrıca bildirilecektir.
*Yrd. Doç. Dr., Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ