Havadis

Türk Sineması Araştırmaları'nda Çalışmalar Sürüyor

Türk Sineması Araştırmaları (TSA) içerik ve altyapı geliştirme çalışmaları devam ediyor.  1 Haziran 2014 tarihinde www.tsa.org.tr adresi üzerinden yayına başlayan Türk Sineması Araştırmaları (TSA) arşiv veritabanında şu an itibariyle 7.422 uzun metrajlı film künyesine, Türk sinemasına bir şekilde katkı sağlamış 28.595 kişi hakkında biyografik malumata, Türk sinemasına dair 838 sinema kitap, 1529 makale ve 297 söyleşi hakkında bibliyografik ve detaylı bilgiye ulaşmak mümkün.

1 Haziran 2014 tarihinden itibaren aynı ciddiyet ve azimle çalışmalarını sürdüren TSA ekibi, önümüzdeki günlerde de künye bilgilerine yer verilen film ve kişileri zenginleştirmeye, özgün içerik üretimini devam ettirmeye, web portalı üzerinden de Türk sinemasının nabzını tutmaya devam edecek. Ayrıca Türk sineması ile ilgili haberler, özel dosyalar, makaleler, söyleşilerin de yer aldığı TSA web sitesinin yakın dönemde kullanıcılarına interaktif özellikler sunan bir platform haline getirilmesi planlanıyor.

İnternet üzerinden erişilebilen dijital platforma paralel olarak proje kapsamında temin edilen filmr, kitap, süreli yayın, afiş, lobi vb. materyaller ve BİSAV Kütüphanesi bünyesinde oluşturulan TSA Arşiv Birimi yine yakın bir zamanda ilgililerin kullanımına açılacak.

TSA çalışmaları kapsamında Türk sinemasının ve Orhan Kemal’in doğumunun 100. yılı münasebetiyle 18 Kasım - 9 Aralık 2014 tarihleri arasında, Salı günleri “Orhan Kemal’le Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde” başlıklı bir program düzenlendi. Türk Sineması Araştırmaları ve Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nin ortaklaşa düzenlediği programda “Orhan Kemal Sinemada” adını taşıyan ve Orhan Kemal eserlerinden uyarlanan filmleri içeren bir sergi, Orhan Kemal Sinemada isimli bir panel ve 72. Koğuş filminin gösterimini içeren bir dizi etkinlik düzenlendi. Ayrıca 5. Malatya Film Festivali’nde “Dünden Bugüne Türk Sineması” sergisi gerçekleştirildi.

 

Düzeltme

Bülten’in 85. Sayısında yer alan “Gadamer’de Sanat ve Festival: Aynının Farklı Tekrarı” başlıklı değerlendirme yazısı sehven Zeynep Köroğlu tarafından yazıldı şeklinde basıldı. Söz konusu yazının Hanife Kutgi tarafından yazıldığını belirtir, yazar ve okuyuculardan özür dileriz.

 

Hayal Perdesi 42. ve 43. Sayısı yayında

Derginin Vizyon sayfalarında insan ve tabiat ilişkisi sorgulayan yeni filmi Balık, Christopher Nolan’ın dünyanın sonu ve uzay yolculuğu temalarını birleştiren bilimkurgusu Yıldızlararası (Interstellar), Dardenne Kardeşler’in sistemin çıkmaza ittiği karakterlerine bir yenisi eklediği İki Gün ve Bir Gece (Deux jours, une nuit) ve ilk yerli 3D filmi olmasıyla öne çıkan Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu yer alıyor.

Söyleşi bölümünde ise kısa filmleri ile tanınan Erol Mintaş ile kimlik ve göç konuları etrafında dolaşan ilk uzun metraj filmi Annemin Şarkısı (Klama Dayîka Min) ve Murat Pay ile genç bir çırağın bir mevlidhandan klasik usulle mevlid meşk etmesini belgeleyen Maşuk’un Nefesi filmleri konuşuldu.

 Hayal Perdesi’nin 43. sayısının kapak konusu: “Bir Fikir ve Sinema Adamı: Halit Refiğ” idi. Sinemamızın özgün seslerinden Halit Refiğ, yönetmenliği yanında kuram yazıları ile de dikkat çeker. Refiğ’i bu iki veçhesiyle de yansıtan dosyada Metin Erksan’ın Halit Refiğ’e ve eşi Gülper Refiğ’ yazdığı mektuplardan bir seçki ve Ali Saydam, Ali Vatansever, Hülya Koçyiğit, Mehmet Gökyayla, Senem Duruel Kılıç’ın Refiğ üzerine düşünceleri mevcut. Neden Film Seyrediyoruz bölümünde sorumuzu yazar ve çevirmen Sevin Okyay cevapladı.

 

Vefa Semti web sitesimizi ziyaret edebilirsiniz…

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi olarak içinde bulunduğumuz semtin tarihi mirasına ve zenginliklerine dikkat çekmek ve varolan sorunlarını tespit edip, çözümler üretmek amacıyla 2005 yılında bir dizi atölye çalışması başlatmış ve Vefa semtinin fizikî, beşerî ve tarihî özellikleri ve bugün karşı karşıya kaldığı sorunları tespite yönelik yürüttüğümüz bu atölye çalışmalarının sonuçlarını Kasım 2006’da düzenlendiğimiz “Vefa Semti: Dünü Bugünü Yarını” başlıklı bir ulusal sempozyum ve sonrasında yayınlanan kitaplarla kamuoyu ile paylaşmıştık.

Vefa Semti web sitesi ile de, söz konusu bu çalışmaları sanal dünyaya aktarmak ve böylece Vefa Semtine olan ilgi ve alakayı güncel tutmak ve geçmişte oluşturulan mezkur birikimleri ilgilileriyle paylaşmayı amaçladık. Bir semte dair hazırlanmış ender çalışmalardan biri olan bu web sitesi, Vefa semtine ilişkin elimizde mevcut olan gerek görsel gerek yazılı kaynakları içermekte ve gelecekte etkin ve güncel bir semt belleği olma görevini ifa etmeyi hedeflemektedir. Bununla birlikte sizler de Vefa’ya dair duyduğunuz, yaşadığınız, arşivlediğiniz birikimlerinizi; yazılı ya da görsel materyalleri tabir-i diğerle “sizin Vefa’nızı” bu web sitesi üzerinden bizimle paylaşabileceksiniz.

Vefa semti web sitemizi aşağıdaki adresten ziyaret edebilirsiniz.

http://www.bisav.org.tr/vefa.aspx

 

Osmanlıca Seminerleri Devam Ediyor

Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ve “Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya” ile “Osmanlıca İhtisas Seminerleri” başlıkları altında iki kademeli olarak yapılandırılan Osmanlıca seminerleri devam ediyor. Matbu Osmanlıca ve Paleografya muhtevalı ilk kademe seminerlerinin 20 Ekim 2014’te başlayan 23. dönemi 9 Ocak 2015 tarihine kadar devam edecek. 9 Mart – 29 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacak olan 24. dönem seminerlerinin başvuruları ise 20-27 Şubat tarihleri arasında alınacak ve 28 Şubat 2015’te yapılacak seviye sınavı ile kayıt süreci son bulacaktır.

Ücretsiz olarak verilen ve tüm ilgililere açık olan bu seminerlerle ilgili detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Sözlü Tarih Çalışmaları devam ediyor

Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güngörmüş, pek çok olaya şahitlik etmiş sıradan insanların hatıralarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza teklif veya katkıda bulunmak isteyenlerin www.bisav.org.tr web sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, sorularınız veya önerileriniz için [email protected] adresine yazabilir, varsa, elinizde mevcut kayıtları bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Osmanlıca İhtisas Seminerleri devam ediyor

Osmanlıca seminerlerinin ikinci kademesini teşkil eden ve her ay bir konuyu ele alan Osmanlıca İhtisas Seminerlerinin 2014 sezonu ayağı Ekim ayı itibari ile başlıyor. Bu çerçevede Ekim ayında Nevzat Kaya ile “Yazma Eserler, Kasım ayında Sadi Kucur ile “Nümismatik” ve Aralık ayında Abdülkadir Özcan ile “Tenkitli Metin Neşri” seminerleri düzenlendi.

Tüm ilgililere açık ve ücretsiz olan bu seminerlere katılmak için web sitemizden ilanlarımızı takip edebilir ve kayıt olabilirsiniz.

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.