SEMINARS

Osmanlı Tasavvuf Düşüncesine Giriş

Semih Ceyhan

 

Bu seminerde İbn Arabî ve Mevlana sonrası teşekkül eden II. klasik tasavvuf geleneğinin Osmanlı süreci, entelektüel birikim, temel problemler, metodolojik yaklaşımlar, şahsiyetler ve eserler çerçevesinde ele alınacaktır. İlk, erken, geç ve son dönem olarak dört tarihsel kesitte incelenecek Osmanlı Tasavvuf Düşüncesi tarihine bir “mukaddime” ni-teliğindeki seminerde ayrıca her döneme ait temsil kabiliyeti yüksek sufi müelliflerin metinlerinden kısmî okuma ve şerh faaliyeti de gerçekleştirilecektir. Böylelikle tasav-vufî kavramlar, konular ve meseleler hakkında bir idrak açıklığına kavuşulması hedeflenmektedir.
• İlk dönem: Muhakkik sufiler geleneğinin Fatih öncesi mirasçıları (Davud Kayserî, Molla Fenârî, Şeyh Bedrettin vs.)
• Erken dönem: Hicrî 1000 öncesi müellif şeyhler ve sülûk metinleri (Eşrefzâde Rûmî, Yiğitbaşı Ahmed Marmaravî, Sofyalı Bâlî vs.)
• Geç dönem: Hicrî 1000 sonrası tartışmalar dünyası ve sufi telifâtta artış (1. Aziz Mahmud Hüdayî, İsmail Ankaravî, Abdülmecid Sivasî / 2. Niyâzi Mısrî, İsmail Hakkı Bursevî, Abdullah Salahî Uşşakî vs.)
• Son dönem: Geleneğin sürekliliği ve kayda geçirilmesi (1. Hâlid Bağdâdî, Gazzîzâde, Ahmed Ziyâüddin Gümüşhânevî, 2. Harîrîzâde, Hüseyin Vassaf, Ahmed Avni Konuk vs.)
 
5, 12, 19, 26 Mart Cumartesi
Zeyrek S. 15.00-16.50

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ZEYREK SALONU 30/03/32 03:00 م 2 Semih Ceyhan
ZEYREK SALONU 07/04/32 03:00 م 2 Semih Ceyhan
ZEYREK SALONU 14/04/32 03:00 م 2 Semih Ceyhan
ZEYREK SALONU 21/04/32 03:00 م 2 Semih Ceyhan

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.