SEMINARS

Felsefe ve Nörobiyolojide "Ben" Sorunu

Eyüp Süzgün

Gündelik hayatta hemen herkes tüm bilinçli eylem ve deneyimlerine eşlik eden bir “ben”in ya da bir “ben-hissi”nin varlığından genellikle şüphe etmez. Çoğu zaman ruh, öz, zihin, özne, fail veya kişi gibi birbirinden kısmen farklı kavramlarla da adlandırılan bu ben’in kim ya da ne olduğu sorusu tarih boyunca başta filozoflar olmak üzere birçok teolog, psikolog ve bilim adamının zihnini meşgul edegelmiştir. Günümüzdeyse, söz konusu sorunun cevabı büyük oranda bilimsel çalışmalar içerisinde (özellikle de sinirbilimleri ve bilişsel bilimlerde) aranmaya başlanmıştır.

Ben’in sinirsel zeminiyle ilgili tartışmalar, 1980 sonrasında yapılan bilinç çalışmalarıyla yakından ilişkilidir. Başlarda, beynin nörobiyolojik organizasyonunun bilinci kendiliğinden ortaya çıkardığı varsayıldığı için bu çalışmalarda “ben” çoğunlukla dikkate alınmamıştır. Ancak zamanla, bilincin öznesi olan bir “ben” olmaksızın bilincin de varolamayacağı yönündeki eleştiriler giderek önem kazanmıştır. Önce Damasio’nun nörobiyolojik ben görüşü, ardından da beyindeki varlığı ortaya çıkarılan “ben”le ilişkili Arkaplan Şebekesi (Default Mode Network) çalışmaları bu eleştirilerin bilimsel dayanaklarını oluşturmuştur. “Ben”in nörobiyolojik altyapılarının araştırıldığı bu yeni durum, ciddi metodolojik sorunları beraberinde getirdiği için kavramsal açıdan bir düzenlemeye gitme veya felsefi arkaplana bakma ihtiyacını da tekrar gündeme getirmiştir.

Bu seminerde, son dönemlerde ben’e dair yapılan nörobiyolojik çalışmalar, felsefi analizlerin ışığında değerlendirilmeye çalışılacaktır. Bu amaçla önce kavramsal, ardından da epistemolojik ve metodolojik açılardan ben sorunu ele alınarak tartışılacaktır. 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ADNAN BÜYÜKDENİZ 16/05/36 10:00 ص 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 23/05/36 10:00 ص 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 01/06/36 10:00 ص 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 08/06/36 10:00 ص 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 15/06/36 10:00 ص 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 22/06/36 10:00 ص 1 Eyüp Süzgün

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.