- الصفحة الرئيسية
- مراكز البحوث
- MAM
- ROUNDTABLE MEETINGS
- Tezgâhtakiler
- Science
- MEETING SERIES
- Tezgâhtakiler
- Eski toplantı dizileri
- Çağdaş Doğa Düşüncesi
MAM ROUNDTABLE MEETINGS
Çağdaş Doğa Düşüncesi
İshak Arslan
21 يناير, 2012 06:00 م Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde düzenlediğimiz Tezgâhtakiler toplantı serisinin Ocak ayındaki üçüncü programında İshak Arslan'ı misafir ediyoruz. Toplantıda, Arslan, 2011 yılında Çağdaş Doğa Düşüncesi adıyla yayımlanan kitabı çerçevesinde bir sunum yapacak.
***
[Kitabın arka kapak yazısı]
20. yüzyılın başlarında fizikte yaşanan iki 'sıçrama'; İzafiyet ve Kuantum Teorileri, determinist-mekanist kabullere dayalı modern doğa düşüncesinin büyük mesafelerde, yüksek hızlarda ve atom altı seviyede yetersiz kaldığını ortaya koymuştur. 1900-1927 tarihleri arasında şekillenen ve yüzyılın ikinci yarısında bir Standart Model'e kavuşan bu iki kuram, Newtoncu doğa yasalarıyla iş gören modern fiziğin, tabiatı tasvir ederken kullandığı madde, hareket, süreklilik, sonsuzluk, uzay, zaman, enerji, atom gibi temel kavramlarını değiştirerek yeniden tanımlamış, böylece 20. yüzyılın başlarında çağdaş doğa düşüncesi doğmuştur. Çağdaş doğa düşüncesi, İzafiyet Teorisi ve Kuantum Teorisi'nin yol açtığı olağanüstü sonuçlarla birlikte, bir yandan yeni bir kozmoloji inşa ederken, diğer taraftan da madde ve gerçekliğin yapısına ilişkin çarpıcı bulgulara dayanarak sadece yeni bir fizik değil, aynı zamanda yeni bir bilim anlayışı da doğurmuştur. Bu kapsamlı değişim, zorunlu olarak etkileşim içinde bulunduğu felsefî, dinî ve kültürel alanlara kadar uzanmış, nihayet yeni bir dünya görüşü cesametine ulaşmıştır.
Günümüzde, doğanın bu yeni algılanış tarzını ve başta fizik olmak üzere doğa bilimlerinin ortaya koyduğu çarpıcı sonuçları hesaba katmayan felsefî ve dinî çabalar daha baştan kendilerini sınırlandırmış olacaktır. Yazarın amacı, 20. yüzyılda yolları doğa kavramında kesişen bilim, felsefe ve dinin iç içe geçen çok yönlü ilişkilerine ışık tutmak, doğanın bu yeni kavranış tarzının içerimlerini incelemektir.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO