- الصفحة الرئيسية
- مراكز البحوث
- SAM
- ROUNDTABLE MEETINGS
- Kırkambar
- Dissertations and Articles
- II.Bayezid Dönemi Tezhip Sanatı
SAM ROUNDTABLE MEETINGS
II.Bayezid Dönemi Tezhip Sanatı
Gülnihal Küpeli
13/جمادى الأولى/1433 06:00 م Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez - Makale Sunumları programı kapsamında Nisan ayında Gülnihal Küpeli ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Geleneksel Türk El Sanatları Anasanat Dalı’nda 2007 yılında tamamladığı “II.Bayezid Dönemi Tezhip Sanatı” konulu doktora tezi üzerine konuşacağız.
Bu sunumla tezhip sanatı açısından ihmal edilmiş bir dönem olduğunu düşündüğümüz Sultan II. Bayezid dönemine ait bezemeli eserlere analitik bir yöntem ile yaklaşılarak dönem nakkaşhanesinin "İstanbul Üslûbu"nun oluşumundaki katkılarını irdelemek ve dönemin sanat algısını bir sanatkâr gözüyle yorumlamak amaçlanmaktadır.
KIRKAMBAR TEZ - MAKALE SUNUMLARI
II.Bayezid Dönemi Tezhip Sanatı
Gülnihal Küpeli*
05 Nisan Perşembe
18.00
Şakir Kocabaş Salonu
* 1969 Niksar - Tokat doğumludur. 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Tezhip - Minyatür A.S.D., Yrd. Doç. Dr. Tahsin Aykutalp atölyesinden mezun oldu. Aynı yıl Prof. Dr. Çiçek Derman ile Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “İstanbul Üniversitesi Müzesi Kütüphanesi’ndeki Murakkaaların Koltuk Tezhipleri Açısından Mukayesesi” konulu yüksek lisans tezini hazırladı. 2007 yılında M.Ü. Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde “II. Bayezid Dönemi Tezhip Sanatı” konulu Sanatta Yeterlik/Doktora tezini tamamladı. 1993 senesinde aynı üniversitenin GTS. Bölümüne araştırma görevlisi olarak atandı. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda sergiye iştirak eden, farklı sanat dallarından katılımcıların yer aldığı seminer, workshop ve konferanslara katılan sanatçı halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta, tezhip sanatı ile ilgili uygulamalı atölye ve teorik dersleri yürütmektedir. Ayrıca sanat çalışmalarını İstanbul -Altunizade’deki atölyesinde sürdürmektedir. Mısırlı hattat Seyyid İbrahim’in eserlerinden oluşan kitap için hattatın çok sayıda hat levhasını onarmak ve tezhiplemek, Zarif Mustafa Paşa Yalısı kalemişi tasarımları, “Büyük Mekke Projesine” Osmanlı tarzı tasarımlar hazırlamak, “Enderun Sanat Galerisi”nin kuruluş aşamasında yaptığı danışmanlık içinde bulunduğu projelerden bazılarıdır.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO